Meyve bazlı sağlıklı içecekler olarak bilinen smoothielerle ilgili yapılan bilimsel açıklama şaşırttı. Uzmanlara göre bazı smoothie türleri, kola kadar yüksek şeker içeriyor. Diyabet ve kilo riski açısından büyük tehlike barındıran bu içecekler hakkında önemli uyarılar geldi.
Son yıllarda sağlıklı yaşam trendlerinin vazgeçilmezi haline gelen smoothieler, özellikle meyve bazlı olmaları nedeniyle sıkça tercih ediliyor.
Ancak İngiltere’de yapılan bir açıklama, bu renkli içeceklerin aslında o kadar da masum olmayabileceğini gösterdi.
Dorset Üniversitesi Hastaneleri’nden danışman doktor David Cavan, smoothieler hakkında önemli uyarılarda bulundu.
Dr. Cavan’a göre bazı smoothie çeşitleri, şeker içeriği bakımından bir kutu gazlı içecekle aynı seviyede.
Bu da yaklaşık 9 çay kaşığı şekere denk geliyor.
Dr. Cavan, özellikle ev yapımı smoothielerde bile fark edilmeyen şeker miktarlarının tehlikeli boyutlara ulaşabildiğini belirtti.
"Şekerin doğal olması, yani meyveden geliyor olması, onun zararsız olduğu anlamına gelmez" diyen uzman, bu şekerin de kan şekerini hızla yükselttiğini vurguladı.
Smoothie haline getirilen meyvelerin lif oranı azalsa da, şeker içeriği artıyor ve bu durum hem kilo alımını hem de tip 2 diyabet riskini ciddi biçimde artırıyor.
Dr. Cavan’ın kitabında yer alan bilgilere göre, meyve suyu veya smoothie tüketmek yerine meyvenin kendisini yemek, hem lif alımını artırıyor hem de tokluk hissi sağlıyor.
Smoothieler ise kısa sürede tüketildiği için hem kalori alımını artırıyor hem de doyurucu olmuyor.
2013 yılında yapılan geniş kapsamlı bir araştırma, bütün meyve tüketiminin tip 2 diyabet riskini düşürdüğünü, ancak meyve suyu tüketiminin bu riski artırdığını ortaya koydu.
Özellikle haftada üç kez meyve suyu yerine meyve yiyen bireylerde diyabet riskinin yüzde 7 azaldığı belirlendi.
İngiltere Ulusal Sağlık Hizmetleri (NHS) verilerine göre ülkede yetişkinlerin üçte ikisi fazla kilolu veya obez.
Diabetes UK raporlarına göre ise 40 yaş altındaki bireylerde tip 2 diyabet oranı yüzde 40 artmış durumda.
Şu anda ülkede 4,6 milyon kişi diyabetle yaşıyor ve 1,3 milyon kişinin daha hastalığından habersiz olduğu tahmin ediliyor.
Dr. Cavan, özellikle tip 2 diyabeti remisyonda olan bireylerin, şekerli içeceklerden kesinlikle uzak durması gerektiğini belirtiyor.
"Bu şekilde şeker tüketmeye devam ederseniz, diyabetle baş etmeniz mümkün olmaz" diyen Cavan, gazlı içeceklerden vazgeçemeyenler için şekersiz veya tatlandırıcılı alternatifleri önerdi.
Tatlandırıcıların da bazı riskleri bulunsa da, gerçek şekerden çok daha az zararlı olduklarının altını çizdi.