Sedef hastalığı bir deri hastalığıdır. Sebebi tam olarak bilinememektedir. Sedef hastalığı nedir tedavisi nasıl olur. Sedef hastalığı belirtileri nelerdir.
Sedef hastalığı bir deri hastalığıdır. Sebebi tam olarak bilinememektedir. Bazı uzmanlar tarafından bu hastalık karaciğerden kaynaklı bir hastalıktır. Cilt hücrelerinin yaşam döngüsünü hızlandıran yaygın bir cilt rahatsızlığıdır. Hücrenin, cildin yüzeyinde hızla birikmesine neden olur. Ekstra deri hücreleri kaşıntılı ve bazen ağrılı olan pulları ve kırmızı lekeleri oluşturur. Sedef hastalığı sıklıkla kronik bir hastalıktır. Tedavinin ana amacı, cilt hücrelerinin bu kadar hızlı büyümesini engellemektir. Sedef hastalığı için tedavi yoktur, ancak semptomları yönetebilirsiniz. Nemlendirme, sigarayı bırakma ve stres yönetimi gibi yaşam tarzı önlemleri yardımcı olabilir. Sedef hastalığı aşağıdaki mankende görülen pembe yerlerde görülür. Makalemizin devamında Sedef hastalığı nedir tedavisi nasıl olur Sedef hastalığı belirtileri nelerdir, Sedef hastalığı bitkisel tedavi yöntemlerini bulabilirsiniz.
Bitkisel takviyelee, sedef hastalığı semptomlarını hafifletebilir
Bitkisel takviyeler, sedef hastalığı semptomlarını azaltabilir. Zeytinyağı; cilde topikal olarak uygulandığında rahatlatıcı bir faydaya da sahip olabilir. Duş sırasında deri üzerinde oluşan plakları yumuşatmaya yardımcı olmak için saç derisine birkaç yemek kaşığı kadar zeytinyağı ile masaj yapmayı deneyin.
Sıcak su cildiniz için tahriş edici olabilir fakat Epsom tuzu , mineral yağı, süt veya zeytinyağı ile ılık banyo, kaşıntıyı yatıştırır. Aynı zamanda kuruyan kabuklardan arındırır. Daha fazla etki için banyodan hemen sonra vücudunuzu nemlendirmeyi unutmayın. Bazı kişiler banyoda sulandırılmış sirke ile yıkanır. Bunun için, bir bardak sirke ile ılık bir duş alın. Bir pamuk yardımıyla sedefli bölgelere de kompres yapabilirsiniz.
Elma sirkesi, faydası saymakla bitmeyen bir doğal şifa kaynağıdır. Özellikle organik olanını tercih edin. Kafa derisi için en güzel yöntemlerden biridir. Sedef hastalığını tedavi etmek için elma sirkesini, haftada birkaç kez saç derisine uygulayın. Yanma hissine neden olursa, sirkeyi su ile 1/1 oranında seyreltin. Yanma hala devam ederse, kullanmayı bırakın.
Işık terapisi , doktorların gözetiminde yapılan bir tedavi yöntemidir. Cildinizin, ultraviyole ışık almasını sağlayarak yaraları hafifletmeye çalışır. Ultraviyole ışık, sedef hastalığı tarafından tetiklenen deri hücrelerinin büyümesini yavaşlatmaya yardımcı olur. Işık tedavisinin etkisini görebilmek için uzun vadede ve genellikle fazla ve sık seanslar almanız gerecektir. Solaryumun, ışık tedavisi olmadığını unutulmamalıdır. Çok fazla güneş ışığı aslında sedef hastalığını daha da kötüleştirebilir. Işık tedavisi her zaman bir doktor gözetiminde yapılmalıdır.
Kronik sedef hastalığının kaynağı stres olabilir. Bu genellikle kısır döngüye dönüşebilir çünkü stresin kendisi sedef hastalığı semptomlarını kötüleştirebilir. Mümkün olduğunda stresi azaltmaya çalışmanın yanı sıra, kendinizi mutlu etmenin yollarını aramalısınız.
Alkol sedef hastalığı olan birçok kişi için bir tetikleyicidir. 2015 yılında, alkol kullanan ve kullanmayan kadınlar arasında yapılan bir araştırmada, alkol alan kadınların sedef hastalığı riskinin, alkol almayanlara oranla 2 katı arttığını göstermektedir.
Bitkiler genellikle bilinen en pratik ve doğal tedavi yöntemlerinden biridir. Zerdeçal , sedef hastalığı alevlenmelerini, kaşıntılarını ve kırmızılıklarını en aza indirmeye yardımcı bir bitkidir. Tablet şeklinde olanlarının yanı sıra, katı olarak da kullanıla bilinir veya toz halini yemeğinize de serpebilirsiniz. FDA onaylı zerdeçal dozu günde 1,5 ila 3 gramdır.
Sigara içmek sedef hastalığı riskinizi artırır. Sigara içmeyi bırakın. Zaten sedef hastalığınız varsa, belirtilerinizi daha da şiddetli hale gelebilir.
Havayı evinizde veya ofisinizde nemli tutmak için nemlendirici kullanın. Bu, kuru cildin önlenmesine yardımcı olabilir. Hassas cilt nemlendiricileri de cildinizin esnekliğini korurken, plakların oluşmasını önleyecektir.
Çoğu sabun ve parfüm, içinde cildinizi tahriş edebilecek boyalar ve diğer kimyasallar içerir. Mümkün olduğunca, bu tür ürünlerden kaçının ve “hassas cilt” etiketli olan ürünleri seçin. Parfüm dışında çamaşır yumuşatıcıları da oldukça tehlikeli olabilir. Bunların kullanımına da dikkat ederek hassas cilt etiketli olanları tercih etmeye çalışın.
Sedef hastalığı belirtilerini tam anlamıyla anlatmak veya tedavi yöntemlerini herkes için uygundur demek doğru olmaz. Bazı belirtiler herkeste olmayabilir. Bazı tedaviler de her sedef hastasının yaralarını iyileştirmeyebilir. Hastalığınızı ve boyutunu hangi evrede olduğunu iyi anlamalı ve takip etmelisiniz. Evde yapılacak yukarıdaki önerilerimiz, hafif boyuttaki sedef hastaları veya orta boyuttakileri yatıştırmak için kullanılır fakat yoğun olanlar için mutlaka doktora başvurmalısınız. Doktorunuzun verdiği ilaçları kullanmalı ve yukarıdaki evde uygulanabilir önerileri yine doktorunuza danışarak yapmalısınız.
Sedef hastalığı teşhisi için özel kan testleri veya araçları yoktur. Bir dermatolog (cilt hastalıkları konusunda uzmanlaşmış doktor) genellikle etkilenen cildi inceler ve sedef olup olmadığını belirler. Doktorunuz, problemli cildin bir parçasını (biyopsi) alabilir ve mikroskop altında inceleyebilir. Biyopsi yapıldığında, sedef cildi, egzama cildi ile deriye kıyasla daha kalın ve iltihaplı görünür.