Tgrt Haber

Türk Devletleri Teşkilatı nedir, hangi ülkelerden oluşur? Türk Devletleri Teşkilatı amaçları nelerdir?

30 Kasım 2021 16:42
Türk Devletleri Teşkilatı nedir, hangi ülkelerden oluşur? Türk Devletleri Teşkilatı amaçları nelerdir?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 12 Kasım’da Türk Konseyi isminin Türk Devletleri Teşkilatı olarak değiştiğini ifade etmişti. Kazakistan'da yaşanan protestoların ardından Türk Devletleri Teşkilatı açıklama yaptı. Peki Türk Devletleri Teşkilatı nedir? Türk Devletleri Teşkilatı’nda hangi ülkeler var? Aksallı unvanı ne anlama geliyor?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Türk Konseyi 8. Zirvesi’nde önemli açıklamalarda bulundu. Konseyin adının ‘Türk Devletleri Teşkilatı’ olarak değiştiğini duyuran Erdoğan  "Yeni adımız ve yapımız Türk Devletleri Teşkilatı'yla bundan sonra daha hızlı, özellikle ısrarla kök salacak, büyüyecek, gelişecek ve serpileceğiz" dedi. Kazakistan'da yaşanan oalyların ardından vatandaşlar ''Kazakistan Türk Devletleri Teşkilatı ülkesi mi?'' sorusuna odaklandı. İşte Türk Devletleri Teşkilatı Kazakistan açıklaması ve tüm detaylar. 

TÜRK DEVLETLERİ KONSEYİ NEDİR? 

Türk Devletleri Teşkilatı, 3 Ekim 2009'da Nahçıvan'da imzalanan Nahçıvan Anlaşması ile Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan ve Türkiye arasında kurulmuş olan uluslararası örgüttür. Türk Konseyi olan anılan örgütün adı 2018'de Türk Keneşi oldu son olarak 12 Kasım 2021 tarihinde Türk Devletleri Teşkilatı olarak değiştirildi. Teşkilat Türk devletleri arasında kapsamlı işbirliğini teşvik etmek amacıyla kuruldu. Bunun yanında Teşkilat barış ve güvenliğin korunması ile iyi komşuluk ilişkilerinin geliştirilmesi misyonlarını benimser. 

Türk Devletleri Teşkilatı kurucu üyeleri Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan ve Türkiye’dir. Ekim 2019'da Bakü'de gerçekleştirilen 7. Zirve sırasında Özbekistan, Konsey'e tam üye sıfatıyla katılırken Macaristan ise Eylül 2018'de, Türkmenistan ise Kasım 2021'de gözlemci statüsünü aldı. Teşkilatın temel belgeleri 3 Ekim 2009 tarihli Nahçıvan Anlaşması ve 16 Eylül 2010 tarihli İstanbul Bildirisi’dir.

Türk Devletleri Teşkilatı üye ülkeleri, Birleşmiş Milletler Anlaşması'nın amaçları ve ilkelerinin yanı sıra uluslararası hukukun diğer evrensel olarak tanınan ilkelerini benimser. Türk Devletleri Teşkilatı bayrağında üye ülkelere ait semboller bulunur. Rengini Kazakistan bayrağından, ortasındaki güneşi Kırgızistan bayrağından, hilali Türk bayrağından, 8 köşeli yıldızı ise Azerbaycan bayrağından alır. 

TÜRK DEVLETLERİ TEŞKİLATI KAZAKİSTAN AÇIKLAMASI

Kazakistan hükümetinin akaryakıt fiyatlarına zam yapmasının ardından ülke genelinde protesto gösterileri başladı. Hafta sonundan itibaren devam eden gösterilerin ardından hükümet istifa etti. Geirlimin devam ettiği Kazakistan hakkında Türkiye Devletleri Teşkilatı'ndan açıklama geldi. Türk Devletleri Teşkilatı, Kazakistan'da yaşanan olaylarla ilgili hükümete ve Kazak halkına desteğini duyurdu. Teşkilatın açıklamasında "Kazakistan Hükümetine ve halkına ihtiyaç duyabilecekleri desteği vermeye hazır olduğumuzu beyan ediyoruz" ifadelerine yer verildi. Teşkilatın üyeleri "Kazak yetkililerin barışçıl bir şekilde gerginliğin giderilmesi, düzen ve sükunetin yeniden tesis edilmesi kapasitesine sahip olduğuna inanıyoruz'' ifadelerine yer verdi. 

Olaylar devam ederken Rus ordusu Kazakistan'ın Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü (KGAÖ) liderlerinden yardım istemesinin ardından asker gönderdi. Bunun yanında Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan da Kazakistan Devlet Başkanı Kasım Cömert Tokayev'in isteği üzerine Kazakistan'a barış gücü göndereceklerini duyurdu. 

Türk Devletleri Teşkilatı nedir, hangi ülkelerden oluşur? Türk Devletleri Teşkilatı amaçları nelerdir?

TÜRK DEVLETLERİ TEŞKİLATI AMACI NEDİR? 

Türk Devletleri Teşkilatı üye devletleri Birleşmiş Milletler Anlaşması'nın amaç ve ilkelerine bağlıdır. Teşkilatın temel amacı; Türk Dili Konuşan devletler arasında kapsamlı işbirliğini derinleştirmek, bölgesel ve küresel barış ile istikrara katkıda bulunmaktır. Üye ülkeler ayrıca, demokrasi, insan haklarına saygı, hukukun üstünlüğü ve iyi yönetişim gibi temel ilkelere sıkı şekilde bağlıdır.  Türk Devletleri Teşkilatı ülkeleri işbirliği, üye ülkeler arasındaki ortak tarih, kültür, kimlik ve Türk dili konuşan halkların dil birliğinden kaynaklanan özel bir dayanışma içindedir. İşte Türk Devletleri Teşkilatı amaç ve görevleri: 

  • Taraflar arasında karşılıklı güvenin güçlendirilmesi,
  • Bölge ve bölge dışında barışın korunması;
  • Dış politika konularında ortak tutumlar benimsenmesi;
  • Uluslararası terörizm, ayrılıkçılık, aşırılık ve sınır ötesi suçlarla mücadele için eylemlerin koordine edilmesi;
  • Ortak amaçlarla ilgili her alanda etkili bölgesel ve ikili işbirliğinin geliştirilmesi;
  • Ticaret ve yatırım için uygun koşulların oluşturulması,
  • Kapsamlı ve dengeli bir ekonomik büyüme, sosyal ve kültürel gelişimin amaçlanması;
  • Hukukun üstünlüğünün sağlanması, iyi yönetim ve insan haklarının korunması konularının tartışılması;
  • Bilim, teknoloji, eğitim ve kültür alanlarında etkileşimin genişletilmesi;
  • Kitle iletişim araçlarıyla etkileşimin ve daha yoğun bir iletişimin teşvik edilmesi;
  • Hukuki konularda bilgi değişimi ve adli işbirliğinin teşvik edilmesi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Demokrasi ve Özgürlükler Adası'nda yapılan Türk Konseyi 8. Zirvesi'nde ''Yeni adımız ve yapımız Türk Devletleri Teşkilatı'yla bundan sonra daha hızlı, özellikle ısrarla kök salacak, büyüyecek, gelişecek ve serpileceğiz. İnşallah güneşin yeniden doğudan doğmaya başlayacağı vakitler yakındır'' ifadelerini kullandı.

TEŞKİLATIN HEDEFLERİ 

Cumhurbaşkanı Erdoğan ''Dönem başkanlığımız boyunca Yeşil Kalkınma hedeflerine öncelik vereceğiz. Aksakalımız olarak da Binali Yıldırım Beyi bu konuda teklif ettik, kabul gördü ve Türkiye'nin aksakalı olarak buradaki hizmetlerini sürdürecek. Zirve toplantımızda teşkilatımızın gelecek perspektifini çizen Türk Dünyası 2040 Vizyonu Belgesi'ni de kabul ettik. Kimse Türk Devletleri Teşkilatından rahatsız olmamalı, kadim tarihi ve insani ilişkiler üzerinde yükselen bu hasbi yapının parçası olmaya çalışmalıdır. Türk Konseyi olarak Afrika'ya 2,5 milyon doz aşı bağışlayacağız. Bunun 2 milyonunu Türkiye olarak biz bağışlayacağız'' sözleriyle teşkilatın hedeflerini duyurdu. 

AKSAKAL NE DEMEK? 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Demokrasi ve Özgürlükler Adası'nda düzenlenen Türk Konseyi 8. Zirvesi'nde Türkiye'nin Aksakal'ı olarak Binali Yıldırım'ın atandığını duyurdu. Atamanın ardından akıllara ''Aksakal ne demek?'' sorusu geldi. 2001 yılında dönemin Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev’in zirveler süreci çerçevesinde Aksakallılar Konseyi ve Türk Dili Konuşan Ülkeler Parlamenterler Asamblesi kurulmasını önerdi.

2010 yılında İstanbul’da düzenlenen yeni bir zirve toplantısında Devlet Başkanları Konseyi, Dışişleri Bakanları Konseyi, Kıdemli Memurlar Komitesi, Aksakallar Heyeti ve Sekreterya gibi bölümleri barındıran Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi resmi olarak hayata geçirildi. Konseyin İstanbul’daki daimi Sekretaryası’na ilk Genel Sekreter olarak oldukça tecrübeli bir Büyükelçi olan Halil Akıncı atandı. 

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...