Tgrt Haber

Türksat 6A ile Türkiye’nin uzaydaki aktif uydu sayısı 9 oldu

Editör: Şeyda Yılmaz / Kaynak: TGRT Haber
09 Temmuz 2024 12:31 - Güncelleme : 09 Temmuz 2024 12:31
Türksat 6A ile Türkiye’nin uzaydaki aktif uydu sayısı 9 oldu

Türkiye’nin yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A, 9 Temmuz gecesi TSİ 02.30 civarında Amerika’nın Florida eyaletinden yörüngesine fırlatılmasıyla Türkiye’nin uzaydaki aktif uydu sayısı 9’a yükseldi. Türksat 6A’nın ne zaman hizmet vereceği de ilk sinyalin alınmasının ardından netleşti.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından fon sağlanan Türksat​ 6A’nın fırlatılmasının ardından ilk sinyalin 67.dakikada alındığı Bakan Uraloğlu tarafından duyuruldu.

TÜRKSAT​ 6A​ İLE TÜRKİYE’NİN 9. UYDUSU DA UZAYDAKİ YERİNİ ALDI

Türksat​ 6A’nın 9 Temmuz gecesi SpaceX firmasının Amerika’nın Florida​ eyaletinden yörüngesine gönderilmesiyle Türkiye’nin uzaydaki aktif uydu sayısı dokuza yükseldi.

TÜRKSAT​ 6A​ KAPSAMA ALANI NE KADAR?

Türksat​ 6A​, 42 derece doğu yörüngesinde, 35 bin 786 kilometre uzaklıkta konumlanacak. 7,5 kilovat güce sahip, 4 bin 250 kilogram ağırlığındaki Türksat​ 6A​ ile mevcut uyduların hizmet vermediği Hindistan, Tayland, Malezya ve Endonezya, Türksat​'ın kapsama alanına girecek.

Türksat 6A ile Türkiye’nin uzaydaki aktif uydu sayısı 9 oldu - 1. Resim

TÜRKSAT​ 6A​ NE İŞE YARAR, NEDEN FIRLATILDI?

Türksat​ 6A​ projesiyle Türkiye’nin uzay​ sektöründe dışa bağımlılığı azalırken kendi haberleşme uydusunu yapıp uzaya gönderen 11 ülke arasına girmiş olacak.

Türksat​ 6A​ uydusu sayesinde Türkiye uydularının kapsama alanı 3.5 milyardan 5 milyara yükselecek.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türksat​ 6A​ ile birlikte dışa bağımlılığın azalmasının güvenlik açısından önemini Anadolu Ajansı’na verdiği röportajda şu sözlerle vurguladı:

“Bir haberleşme uydusu yaklaşık 250 milyon dolar. Sadece bir uydunun değerini bile düşünürsek bu projenin ülkemiz için ne kadar önemli olduğu biraz daha anlaşılır olabilir. Ayrıca Türksat​ 6A​'nın, uydu sektöründe yetişmiş insan kaynağı oluşturma konusunda da önemli katkısı olacak. 

Teknoloji ve tecrübe kazanımı sayesinde ülkemiz uydu ve bileşenlerinin tasarım ve üretiminde önemli bir pazar payına sahip olabilecek. Ülkemiz için bir dönüm noktası olacak Türksat​ 6A​'nın başarıyla hizmete alınması sonrasında Türkiye, uzay​ yarışında yeni bir döneme girecek.”

Türksat 6A ile Türkiye’nin uzaydaki aktif uydu sayısı 9 oldu - 2. Resim

TÜRKSAT​ 6A​ HEDEFİ NEDİR?

2014 yılında çalışmalarına başlanılan Türksat​ 6A​ projesinin ana hedefi mevcut olarak bulunan uyduların yedeklenmesini sağlayıp kapasiteyi artırmak.

TÜRKİYE’NİN UZAYDAKİ AKTİF UYDULARI HANGİLERİ?

Türksat​ 6A​ ile birlikte Türkiye’nin uzayda 6 haberleşme ve 3 gözlem uydusu bulunuyor. Bu uydular;

Türksat​ 6A​
Türksat​ 3A
Türksat​ 4A
Türksat​ 4B
Türksat​ 5A
Türksat​ 5B
GÖKTÜRK-1
GÖKTÜRK-2
İMECE

TÜRKSAT​ 6A’DAN İLK SİNYAL NE ZAMAN ALINDI?

Gece 02.30 sularında uzaya fırlatılan Türksat​ 6A​ uydusuyla ilgili Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, ilk sinyalin 67.dakikada alındığını söyledi.

Türksat 6A ile Türkiye’nin uzaydaki aktif uydu sayısı 9 oldu - 3. Resim

TÜRKSAT​ 6A​ FIRLATILDI MI?

4 Haziran 2024 tarihinde Ankara’dan ABD’nin Florida​ eyaletindeki Cape Canaveral Hava Kuvvetleri İstasyonuna gönderilen Türkiye’nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat​ 6A​, 9 Temmuz gecesi TSİ 02.30 sularında Falcon 9 roketiyle yörüngesine gönderildi.

TÜRKSAT​ 6A​ GELİŞİM SÜRECİ NASILDI?

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı bünyesinde 2014 yılında Türksat​ 6A​ projesi resmi olarak başlatıldı.

21 Mayıs 2015 tarihinde Türksat​ ve Savunma Sanayii işbirliğiyle TUSAŞ tesislerinde Uzay​ Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezi’nin kurulmasıyla çalışmalara başlatıldı.

26 Aralık 2016 tarihinde Türksat​ 6A​ için kritik gözden geçirme faz-1’e adım atıldı ve 2 yıl sonra faz-2 çalışmaları için harekete geçildi.

Türksat​ 6A​ modelinin çalışmaları 2022 yılında tamamlandı ve haziran ayında uçuş modeli başlangıç fonksiyon testleri sona erdi.

Türksat 6A ile Türkiye’nin uzaydaki aktif uydu sayısı 9 oldu - 4. Resim

2022 Aralık ayında uçuş modeli ısıl vakum testlerinde sonuca ulaşıldı.

2023 yılında uçuş modeli titreşim ve akustik testleri ağustos ayında, uçuş modeli şok testi kasım ayında tamamlandı.

Ocak 2024 tarihinde uçuş modeli CATR testleri yapılarak nisan ayında uçuş modeli kütle özellikleri ölçümü yapıldı.

4 Haziran 2024 tarihinde Ankara’dan ABD’nin Florida​ eyaletindeki Cape Canaveral Hava Kuvvetleri İstasyonuna gönderildi.

9 Temmuz gecesi TSİ 02.30’da yörüngesine fırlatıldı.

Türksat 6A ile Türkiye’nin uzaydaki aktif uydu sayısı 9 oldu - 5. Resim

TÜRKSAT​ 6A​ ÖZELLİKLERİ NEDİR?

Türkiye’nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat​ 6A​, televizyon yayıncılığı başta olmak üzere haberleşme ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla geliştirilmiştir.

Ku-Bant, Ku-BSS Bant, Ka-Bant ve Q/V Bant frekans bantlarında uplink ve downlink haberleşme imkanı sağlayan Türksat​ 6A​ güvenli veri iletişimi konusunda Türkiye’ye avantajlar sağlamakta.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile TÜBİTAK’ın fon sağladığı Türksat​ 6A​ projesinin sonuna gelinmesi ile Türkiye’nin amacı uydu ihracatçısı konumuna gelmek oldu.

Kaynak: TGRT Haber
Sonraki Haber Yükleniyor...