Tgrt Haber

İsrail-Hamas savaşında son durum...12 bin Filistinli tehlike altında! İsrail, kara harekatının sinyalini verdi: Gazze'ye gireceğiz

Editör: Şule Altınel / Kaynak: TGRT Haber, Ajanslar
22 Ekim 2023 00:30 - Güncelleme : 22 Ekim 2023 00:50
İsrail-Hamas savaşında son durum...12 bin Filistinli tehlike altında! İsrail, kara harekatının sinyalini verdi: Gazze'ye gireceğiz

İsrail, 7 Ekim'den bu yana Gazze'yi bombalarken, en ağır bilanço hastane saldırısında gerçekleşti. İsrail'in derhal boşaltılmasını istediği 12 bin kişinin sığındığı Kudüs Hastanesi çağrıyı reddederken, Hamas'tan yeni bir hastane saldırısına karşı uyarı geldi. İsrail ordusu, Gazze'nin kuzeyini boşaltmayan sivilleri 'terörist' sayacağını ve 'öldürebileceğini' duyurdu. İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi ise kara harekatına işaret ederek, “Gazze Şeridi'ne gireceğiz” dedi. İşte bölgede anbean yaşananlar...

Hamas'ın 7 Ekim sabahı "Aksa Tufanı" adıyla kapsamlı saldırı başlatmasının ardından İsrail'in Gazze'ye saldırıları sürüyor. İsrail'in derhal boşaltılmasını istediği Kudüs Hastanesi'nin yönetimi ve sağlık personeli, hastaneyi tahliye etmeyi reddederken, Hamas'a bağlı hükümet, ikinci bir hastane katliamı konusunda uyardı. Hamas'a bağlı hükümetin Medya Ofisi Başkanı Selame Maruf, Kudüs Hastanesi yönetimi ve sağlık personelinin, hasta ve yaralıların taşınmasının zorluğundan ötürü hastanenin tahliye edilmesini kabul etmediğini söyledi.

İşte saat saat bölgede yaşanan diğer olaylar:

20 TIR YETERLİ OLMAKTAN ÇOK UZAK

23:58  Birleşmiş Milletler (BM) yardım kuruluşları tarafından yapılan ortak açıklamada, Gazze Şeridi’ne insani yardımları taşıyan 20 tırın sadece küçük bir başlangıç olduğu ve bu tırların şu anda yeterli olmaktan çok uzak olduğu ifade edildi.  

MSF tarafından sosyal medya hesabı üzerinden yapılan açıklamada ise “Yakın zamanda, Gazze Şeridi’ndeki ana cerrahi tesis olan El Şifa Hastanesi'ne ilaç ve tıbbi malzeme dahil olmak üzere büyük miktarda tıbbi stok bağışında bulunduk” ifadeleri kullanıldı.  

İSRAİL GAZZE'DE PAZAR YERİNİ BOMBALADI

21.35 Filistin kaynaklarına göre, İsrail ordusu yaklaşık 100 bin kişinin kuzeydeki İsrail bombardımanından kaçarak yerleştiği Nusayrat mülteci kampında bir pazara hava saldırısı düzenledi. Saldırıda ilk belirlemelere göre 13 kişi hayatını kaybetti. Bölgede büyük bir yıkıma neden olan saldırı nedeniyle ambulans ve sivil savunma ekiplerinin bölgeye girişinde güçlük yaşandı.

"GAZZE ŞERİDİ'NE GİRECEĞİZ"

21.07 İsrail ordusu, Gazze'nin kuzeyini boşaltmayan sivilleri 'terörist' sayacağını ve 'öldürebileceğini' duyurdu. İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi ise kara harekatına işaret ederek, “Gazze Şeridi'ne gireceğiz” dedi.

GAZZE'DEKİ HASTANELERİN ELEKTİRİĞİ TÜRK KIZILAYI'NDAN

21:07 Türk Kızılayı, Gazze şehrinin abluka altında bulunması ve elektrik kesintilerinin iki haftadır devam etmesi nedeniyle acil yardım sağlama misyonunu yerine getiriyor. Türk Kızılayı, Filistin Kızılayı'nın acil yardım çağrısı ve öncelikli ihtiyaçlar listesinde bulunan hastane ve ambulansların akaryakıt gereksinimini karşılamak amacıyla 400 bin litre akaryakıt desteği sunacak.

ERDOĞAN, HAMAS LİDERİYLE GÖRÜŞTÜ

20.00 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye ile telefonda görüştü. Görüşmede, Gazze’deki son durum ve yaşanan süreç ele alınırken bir an önce ateşkesin sağlanması için çabalandığı söylendi. 

KARA HAREKATI HAZIRLIKLARI DEVAM EDİYOR

19.49 Yardım tırları Gazze Şeridi’nin güneyinden bölgeye girerken, kuzeyde ise İsrail’in Gazze sınırı yakınlarındaki Sderot kentinde konuşlanan binlerce İsrail askerleri kara harekatı için hazırlıklarına devam ediyor. İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) tarafından yapılan açıklamada, Gazze Şeridi’ne yapılması beklenen kara saldırısının genişletilmesine yönelik planların onaylandığı ve hazırlıkların devam ettiği belirtildi. IDF, birliklerin onaylanan operasyonel planlara uygun olarak eğitim gördüklerini açıkladı.

17.51 İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nin kuzeyinde, İsrail sınırında yer alan Beyt Hanun şehrini vurdu. Şehirden yoğun duman yükseldi.

. Saldırılar nedeniyle Gazze'nin farklı bölgelerinden dumanlar yükseldi.

MİÇOTAKİS'TEN İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜM VURGUSU

17.23 Yunanistan Başbakanı Kyriakos Miçotakis, Kahire Barış Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, İsrail ve Filistin için iki devletli çözüm çağrısında bulunarak, "Sürdürülebilir barış, istikrar ve refahın geleceği, ancak barış sürecinin iki devletli çözüm temelinde yeniden başlamasıyla mümkün olabilir. Hiçbir askeri müdahale, uygulanabilir bir siyasi çözümün yerini alamaz" dedi.

16:32 ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, yardımların gelmeye devam edebilmesi için tüm tarafları Gazze'ye giden Refah sınır kapısını açık tutmaya çağırdı. Blinken ayrıca kapının bu sabah açılmasının ABD'nin bölgede günlerce süren kapsamlı diplomatik çalışmalarının bir sonucu olduğunu söyledi.

16:31 İsrail, Filistinli tutuklu sayısını iki haftada 10.000'e çıkardı. 7 Ekim'deki saldırıdan önce İsrail hapishanelerinde yaklaşık 5.200 Filistinli bulunuyordu.

15.22: İsrail'in abluka altındaki Gazze Şeridi'ne 7 Ekim'den bu yana düzenlediği saldırılarda 1756'sı çocuk 4 bin 385 Filistinlinin hayatını kaybettiği bildirildi.

14.13: İsrail ordusunun, bombardıman ve abluka altındaki Gazze Şeridi’nin kuzeyinde yer alan 20 hastaneyi boşaltılması için uyardığı, bunlardan 6'sının boşaltıldığı bildirildi.

13.17: İsrail ordusu, abluka altındaki Gazze Şeridi'nde esir tutulan İsraillilerden 210'unun ailelerine bilgi verildiğini duyurdu.

10.00: İsrail ablukası altındaki Gazze Şeridi'nin Mısır sınırındaki Refah Sınır Kapısı'nın geçici süreyle açılarak insani yardımların bölgeye girmeye başladığı bildirildi.

12 BİN KİŞİ HASTANEDE

"El-Ehli Baptist Hastanesi katliamına benzer yeni bir vahşetin" yaşanmaması konusunda uyarıda bulunan Maruf, İsrail'in Gazze saldırıları nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kalan yaklaşık 12 bin kişinin de Kudüs Hastanesi'ne sığındığı bilgisini verdi.

DSÖ'DEN TEPKİ!

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), İsrail'in, abluka altındaki Gazze'nin güneyinde yer alan Kudüs Hastanesi'nin tahliye edilmesini istemesine tepki gösterdi. DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, X sosyal medya platformundan yaptığı paylaşımda, Kudüs Hastanesi'nin tahliyesinin istenmesiyle ilgili rahatsız edici haberler aldıklarını belirtti. Ghebreyesus, "DSÖ'nün defalarca vurguladığı gibi aşırı kalabalık olan bu hastanelerin hastaları güvenli bir şekilde tahliye etmesi mümkün değil. Hastanelerin hayat kurtarma işlevlerini yerine getirmelerine izin verilmeli. Hastanelerin korunması gerekiyor." ifadelerini kullandı.

İsrail'in, Gazze'de yerinden edilen binlerce Filistinliye ev sahipliği yapan Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistin Mültecilerine Yardım ve Bayındırlık Ajansına (UNRWA) ait 5 merkezin boşaltılmasını istediği belirtildi.

UNRWA Arap Çalışanlar Birliği Sekreteri Muhammed Şuveydeh, İsrail ordusunun boşaltılmasını istediği UNRWA'ya ait 5 merkezden 4'ünün Gazze'nin güneybatısındaki Tel el-Heva, 1'inin ise kentin batısındaki Ensar Kompleksi bölgesinde yer aldığını kaydetti.

 

 

Kaynak: TGRT Haber, Ajanslar
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...