Tgrt Haber

41 ülke alarma geçti! JN.1 varyantı yüzünden hastaneler doldu taştı

Editör: Berrak Arıcan / Kaynak: TGRT HABER
24 Aralık 2023 14:56 - Güncelleme : 24 Aralık 2023 14:59
41 ülke alarma geçti! JN.1 varyantı yüzünden hastaneler doldu taştı

Covid-19'un JN.1 varyantı da dünyaya korku saçıyor. Aralarında ABD, Kanada, Fransa, Singapur'un da bulunduğu 41 ülkede görülen varyant Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), tarafından takibe alındı. 

Çin'in Wuhan​ kentinde ortaya çıktığı düşünülen Covid-19​ virüsünün yeni varyantı JN.1, her gün bir ülkeye yayılıyor. Koronavirüs kabusu her yeni varyantla dünyayı yeniden sararken şimdiye kadar aralarında İngiltere, İsveç, ABD​, Fransa, Kanada gibi ülkelerin de bulunduğu 41 ülkede JN.1 görüldü. 

ABD'deki güncel vakaların yüzde 44'ünden fazlasının da JN.1 varyantı olduğunu ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri resmi olarak açıkladı. Konuyla ilgili bir açıklama yapan Ohio Devlet Üniversitesi'nden Carlso Malvestutto, şunları söyledi:

"Salgını önleyici önlemler giderek azaldı. Son aylarda Covid-19 nedeniyle hastaneye yatanların hiçbiri güncel aşıyı olmamış."

41 ülke alarma geçti! JN.1 varyantı yüzünden hastaneler doldu taştı

AŞIYA İLGİ AZALDI, VAKALAR ARTIYOR

Doktorlar, aşıya ilginin azaldığını söylerken ABD nüfusunun sadece yüzde 18'inin güncellenmiş Covid-19 aşısı olduğu belirtildi. Ayrıca ABD'de Covid-19 nedeniyle hastaneye yatışların geçen haftaya göre yüzde 10 arttığının da altı çizildi.

Uzmanlar, ölüm oranının ise diğer varyantlara göre daha düşük olduğuna dikkat çekse de önlemlerin alınması gerektiğinin altını çizdi.

Öte yandan Birleşmiş Milletler bünyesinde çalışmalarını sürdüren Dünya Sağlık Örgütü'nün hafta içinde "uyarı" yaptığı JN.1 varyantının dünya genelinde yayılmaya başladığı açıklamıştı. Dünya Sağlık Örgütü, JN.1 varyantını "takip edilecek varyant" listesine almıştı.

Kaynak: TGRT HABER
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...