Tgrt Haber

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken 3.kez İsrail'de: Gündeminde insani ateşkes var

Editör: Berkay Alptekin / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
03 Kasım 2023 12:33 - Güncelleme : 03 Kasım 2023 13:15
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken 3.kez İsrail'de: Gündeminde insani ateşkes var

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, savaşın başladığı 7 Ekim'den bu yana üçüncü kez İsrail'i ziyaret etti. Gündeminde insani ateşkes çağrısı da var. Blinken'ın, Ürdün, Mısır, Katar'ın ardından Türkiye'yi de ziyaret etmesi bekleniyor.

İsrail’in Filistin’e saldırılarında 28. güne girildi. İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) tarafından yapılan açıklamada, dün Gazze Şeridi​'ndeki kara operasyonuna katılan 4 askerinhayatını kaybettiği belirtildi. Kara operasyonunda ölen asker sayısının 23'e yükseldiği aktarıldı.

İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari​ ise dün gece gerçekleştirdiği basın toplantısında, Gazze Şeridi’nin en büyük şehri olan Gazze’ye yönelik kuşatmanın tamamlandığını, ateşkes seçeneğinin masada olmadığını duyurdu.

BLİNKEN ÜÇÜNCÜ KEZ İSRAİL'DE

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, savaşın başladığı 7 Ekim'den bu yana üçüncü kez İsrail'e geldi. Blinken, ziyareti kapsamında ilk olarak İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile görüşecek, daha sonra ülkenin savaş kabinesi üyeleriyle bir araya gelecek.

Cumhurbaşkanı Isaac Herzog ile görüşmesi de planlanan Blinken, son olarak muhalefet lideri Yair Lapid ile görüşecek. ABD’den ayrılmadan önce gazetecilere konuşan Blinken, Filistinli sivillere verilen zararın azaltılmasını sağlamak için İsrail'den "somut önlemler" isteyeceğini söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken 3.kez İsrail'de: Gündeminde insani ateşkes var

DAHA TEMKİNLİ BİR DİL BEKLENİYOR

Blinken, İsrail'e desteğini yinelemekle birlikte, bu kez Gazze'deki insani durumu gözeten daha dengeli mesajlar vermesi bekleniyor. Amerikalı Bakan, sivillerin korunmasının önemine vurgu yapacak.

İsrail'den, Batı Şeria'da Yahudi yerleşimcilerin Filistin​ halkına yönelik saldırılarını önlemesini isteyecek. Gazze'ye daha fazla insani yardım ulaştırılmasına ve bölgeden daha fazla yabancı pasaportlunun tahliyesini sağlamaya çalışacak.

BLİNKEN'IN GÜNDEMİNDEN BİRİ DE İNSANİ ATEŞKES ÇAĞRISI

Blinken'ın gündeminde savaşa insani yardım amaçlı ara verilmesi çağrısı da var. İnsani ateşkes çağrısı, ziyaret öncesi Başkan Joe Biden'dan da geldi. Ancak Amerikan yönetimi, geniş çaplı ateşkese karşı çıkmaya devam ediyor.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken 3.kez İsrail'de: Gündeminde insani ateşkes var

BAĞIMSIZ FİLİSTİN DEVLETİNİN NASIL KURULACAĞININ YANITI ARANACAK

İsrail'in Gazze'ye saldırılarının yoğunlaştığı dönemde gerçekleşen üçüncü ziyarette Blinken'ın gündemi ilk ziyaretten daha yoğun ve karmaşık. Blinken, Amerikan yönetiminin öncelikler listesine yeni bir madde eklemeye hazırlanıyor. İsrail'den ve Arap komşularından, askeri operasyon sonrasını düşünmeleri istenecek. 

Gazze'yi kimin yöneteceğigüvenliğin nasıl sağlanacağıbağımsız Filistin devletinin nasıl kurulacağı sorularına yanıt aranacak. Blinken ve Biden, İsrail'in Gazze'yi yeniden işgal etmesinin sürdürülebilir olmadığını defalarca dile getirdi. İsrail de bu konuda Amerikan yönetimiyle hemfikir.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...