Tgrt Haber

ABD İHA'ları hangi hedefleri gösterdi? İHA itirafı gözleri sivil ölümlere çevirdi

Editör: Berrak Arıcan / Kaynak: New York Times, BBC, TGRT HABER
04 Kasım 2023 11:25 - Güncelleme : 04 Kasım 2023 12:40
ABD İHA'ları hangi hedefleri gösterdi? İHA itirafı gözleri sivil ölümlere çevirdi

ABD'nin önde gelen gazetelerinden New York Times'ın ABD İHA'larının Gazze semalarında uçuş amacını ifşa etmesinin ardından Pentagon'dan itiraf geldi. ABD, ilk kez Gazze üzerinde silahsız gözetleme uçağı uçurduğunu doğruladı. ABD'den gelen itiraf, tüm gözlerin İsrail'in sivil kıyımlarına dönmesine neden oldu.

Hamas​'ın 7 Ekim'de düzenlediği Aksa Tufanı operasyonunun ardından İsrail, 29 gündür aralıksız bir şekilde Gazze​'yi bombalarken ABD​ ise İsrail gibi savaş suçu iddialarını reddetti. İsrail'in kendini savunma hakkı olduğunu belirten ABD, İsrail'e İHA​ desteğinde de bulunarak Gazze üzerine ABD İHA'larını uçurdu. Ülkenin önde gelen gazetelerinden New York Times, Gazze semalarında uçan ABD uçağının, Yunanistan'ın Girit adasından havalandığını ve amacının ne olduğunu ifşa etti. 

MQ-9 Reaper model İHA'lar, ilk kez cumartesi günü Flightradar24'te tespit edildi. Pentagon ise ilk kez Gazze üzerinde silahsız gözetleme uçağı uçurduğunu doğruladı ve uçağın 7 Ekim saldırısından önce de bölgede aktif olduğunu belirtti.

ABD İHA'ları hangi hedefleri gösterdi? İHA itirafı gözleri sivil ölümlere çevirdi

''AMAÇ REHİNE KURTARMAK''

Pentagon sözcüsü Tuğgeneral Pat Ryder, insansız hava araçlarının "rehine kurtarma çabalarına destek amacıyla" çalıştığını söyledi. Kısa bir açıklamada, "Bu İHA uçuşları Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'e düzenlediği saldırının ardından başladı" dedi. 

Pentagon'un açıklamasında, "ABD, Gazze üzerinde silahsız İHA uçuşları yürütüyor ve aynı zamanda İsrailli ortağımıza rehineleri kurtarma çabaları üzerinde çalışırken destek olmak için tavsiye ve yardım sağlıyor." ifadesine yer verilmişti.

İsmi açıklanmayan ABD askeri yetkilileri ise New York Times'a , insansız hava araçlarının Gazze ve çevresindeki İsrail askeri harekâtını koordine etmeye yardımcı olmadığını söyledi. Yetkililer gazeteye rehinelerin kurtarılmasıyla ilgili bilgilerin İsraillilere aktarıldığını söyledi.

ABD'NİN İHA'LARI GÜNEY GAZZE'DE YOĞUNLAŞIYOR

Havacılık araştırmacısı Amelia Smith'e göre, en az 6 tane MG-9 İHA'sı rehinelerin ve yaşam belirtisi tespiti için uçuyor. Uçuşlar, İsrail ordusunun kuzeydeki ilk saldırısından yaklaşık 40 kilometre uzakta, güney Gazze'de yoğunlaşıyor. Ayrıca araştırmacı Smith'e göre bu İHA'lar Gazze'nin üzerinde 3 saat uçup Yunanistan'a ait Girit adasına dönüyor.

ABD İHA'ları hangi hedefleri gösterdi? İHA itirafı gözleri sivil ölümlere çevirdi

VURUCU İHA'LARDAN GÖZETLEME İHA'LARINA DÖNÜŞTÜ

Flightradar'daki verilere göre, ABD İHA'ları, 7 bin- 8 bin metre yükseklikten Gazze'yi izliyor. Bu İHA'lar, ABD ordusu için geliştirilen ilk nesil avcı-vurucu dronelar. İlk olarak imha görevlerinde bulunan İHA'lar zaman içerisinde ise gözetleme görevlerinde kullanılmaya başlandı. 

Çok gelişmiş sensörlere ve kameralara sahip olan MQ-9 Reapers, 20 saatten uzun bir süre havada kalabiliyor.

Öte yandan ABD daha önce bu İHA'ları Irak, Afganistan ve Suriye gibi yerlerde hem saldırı hem istihbarat toplama amacıyla kullandı.

ABD İHA'ları hangi hedefleri gösterdi? İHA itirafı gözleri sivil ölümlere çevirdi

İSRAİL'İN GAZZE'YE SALDIRILARINDA SON DURUM

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim sabahı, İsrail'in "Filistinlilere ve başta Mescid-i Aksa olmak üzere kutsal değerlerine yönelik sürekli ihlallerine karşılık verme” gerekçesiyle kapsamlı saldırı düzenlerken, İsrail ordusu da Gazze Şeridi'ne yoğun hava bombardımanı başlattı.

İsrail, Gazze'den düzenlenen saldırılarda 315’i asker 1400'den fazla İsraillinin öldüğünü, 5 bin 132 kişinin yaralandığını duyurdu.

İsrail’e göre 31 Ekim’den bu yana Gazze Şeridi’ndeki çatışmalarda ölen asker sayısı 25’e yükselirken, Kassam Tugaylarının elinde 242 İsrailli esir bulunuyor. İşgal altındaki Batı Şeria’da da bir İsrail askeri öldü.

Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığına göre, İsrail'in saldırılarda 3 bin 826’sı çocuk, 2 bin 405’i kadın olmak üzere 9 bin 227 Filistinli öldürüldü, en az 23 bin kişi yaralandı.

Batı Şeria ve Kudüs’te İsrail güçleri ve Yahudi yerleşimciler, 144 Filistinliyi öldürdü.

Gazze'de binlerce yaralı ile sivilin bulunduğu en büyük sağlık tesisi olan Şifa Hastanesini de hedef gösteren İsrail ordusu, El-Ehli Baptist ve Türk-Filistin Dostluk hastanelerini vurdu, tahliyeye zorladığı Filistin Kızılayına bağlı Kudüs ve Endonezya hastanelerinin çevresini bombaladı.

İsrail ordusu ile Hizbullah arasında 8 Ekim'den bu yana yaşanan çatışmalarda 56 Hizbullah mensubu ile 4 İsrail askeri öldü.

 

Kaynak: New York Times, BBC, TGRT HABER

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...