Tgrt Haber

ABD ve Çin arasında istihbarat balonu krizi: Şimdi de Latin Amerika'dan çıktı Pekin ziyareti iptal oldu

04 Şubat 2023 06:50 - Güncelleme : 04 Şubat 2023 07:26
ABD ve Çin arasında istihbarat balonu krizi: Şimdi de Latin Amerika'dan çıktı Pekin ziyareti iptal oldu

ABD'de dün ortaya çıkan istihbarat balonunun Çin'in olduğu ortaya çıkmasının ardından Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Pekin ziyaretini iptal etti. Latin Amerika üzerinde ise bir balon daha görüldü. 

ABD​ Savunma Bakanlığı (Pentagon), Latin Amerika üzerinde bir diğer Çin​ casus balonu uçtuğunu değerlendirdiklerini açıkladı. Pentagon Sözcüsü Tuğgeneral Patrick Ryder, "Latin Amerika üzerinden geçmekte olan balona ilişkin haberleri gördük. Bunun başka bir Çin gözetleme balonu olduğunu değerlendiriyoruz. Şu aşamada elimizde başkaca bir bilgi yok." açıklamasında bulundu.

BLINKEN PEKİN ZİYARETİNDEN VAZGEÇTİ

ABD üzerinde uçan casus balonlar bir bir ortaya çıkarken Dışişleri Bakanı Antony Blinken, gelecek hafta yapacağı Pekin ziyaretini erteledi. İsminin açıklanmasını istemeyen üst düzey bir Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, Bakan Blinken'in Pekin seyahatine ilişkin gazetecilere açıklamalarda bulundu.

ABD ve Çin arasında istihbarat balonu krizi: Şimdi de Latin Amerika'dan çıktı Pekin ziyareti iptal oldu

Bakanın iki ülke arasındaki ilişkilerin tüm unsurlarını kapsayacak geniş kapsamlı bir gündemi ele almak için bu gece Pekin'e gitmek için hazır olduğunu belirten yetkili, ancak ABD Savunma Bakanlığının ABD hava sahasında Çin'e ait yüksek irtifa gözetleme balonu tespit ettiğini ve bunun planları değiştirdiğini söyledi.

Yetkili, “Bu konu hakkında Çin hükümeti ile çeşitli düzeylerde doğrudan iletişim kurduk. Bakan ve Müsteşar Yardımcısı (Wendy Sherman) Blinken’ın ziyaretinin erteleme kararı alındığı mesajını çarşamba akşamı açık ve doğrudan Çin’in Washington merkezli üst düzey yetkililerine iletti. Aynı mesaj Pekin'deki üst düzey yöneticilere de iletildi.” ifadelerini kullandı.

ÇİN: DOĞRULAMAYA ÇALIŞIYORUZ

Konuya ilişkin açıklama Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning'ten geldi.  Pekin'de düzenlenen basın toplantısında ABD semalarında uçtuğu açıklanan Çin istihbarat balonuna değinen Sözcü Mao, "Konuya dair bilgi toplamaya ve durumu doğrulamaya çalışıyoruz" dedi. Durum netleşene kadar varsayımlarda bulunmanın ve olayı abartmanın sorunu düzgün bir şekilde çözmeye yardımcı olmayacağını belirten Mao, “Çin sorumlu bir ülkedir ve her zaman uluslararası hukuka sıkı sıkıya bağlıdır. Egemen herhangi bir ülkenin topraklarını veya hava sahasını ihlal etmeye niyetimiz yok" ifadelerini kullandı. Mao, “Her iki tarafın da (durumu) sakin bir şekilde ve ihtiyatla ele alacağını umuyoruz" dedi.

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...