Tgrt Haber

ABD'den Çin'i kızdıracak Bayraktar TB2 analizi: Türkiye Körfez'de geçti

Editör: Murat Makas / Kaynak: TGRT Haber
07 Ağustos 2023 11:19 - Güncelleme : 16 Kasım 2023 15:06

ABD basını Körfez ülkelerinin yerli insansız hava aracı Bayraktar TB2'ye yoğun ilgisini kaleme aldı. Haberde Körfez ülkelerinin Bayraktar TB2 için anlaşmalar yaptığından ve artık Çin insansız hava araçlarından vazgeçtiğinden bahsedildi. Söz konusu haberde, ''Çin yapımı dronlar, TB2'nin dramatik ve hızlı yükselişinin ortasında çekiciliğini kaybetti.'' ifadeleri yer aldı.

Dünyanın ilgi odağı olan ve Rusya-Ukrayna savaşında aktif kullanılan yerli insansız hava aracı Bayraktar TB2​ dünya basınının radarında. Birçok ülkeye ihracatı yapılan ve son zamanlarda Körfez ülkelerinin dikkatini çeken Bayraktar TB2 ile ilgili ABD merkezli Business Insider bir analiz yayınladı.

''Suudi Arabistan ve BAE, endişelenmeyi bırakıp Türkiye​'nin Bayraktar İHA'larını sevmeyi nasıl öğrendi?'' başlığı ile okurlarının karşısına çıkan BI, haberinde şu ifadeleri kullandı:

''Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri​, Türkiye'nin yerli askeri insansız hava araçlarına doyamıyor gibi görünüyor. Her iki ülke de son aylarda Türk Bayraktar insansız hava araçları için milyarlarca dolarlık önemli anlaşmalar imzaladı.''

REKOR ANLAŞMA

''Anlaşmalar, Körfez ülkeleri arasında Türk yapımı teçhizata artan ilgiyi yansıtıyor ve son yıllarda bölgedeki diğer konulardaki farklılıklara rağmen Türkiye'nin Orta Doğu'daki komşularına silah satma arzusunun arttığının işaretleri'' değerlendirmesinde bulunan BI, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Riyad ziyareti kapsamında rekor bir anlaşmaya imza atıldığını hatırlattı.

Anlaşmanın Kuveyt'in TB2'yi sipariş eden 28. ülke olmasından bir ay sonra imzalandığının altını çizen BI, ''Anlaşmalar, önde gelen Arap Körfez ülkelerinin sadece birkaç yıl içinde hızla Türk insansız hava araçlarının en büyük müşterileri haline geldiğini gösteriyor'' dedi.

Körfez ülkeleri Bayraktar TB2 ile yakından ilgileniyor

ÇİN ÇEKİCİLİĞİNİ KAYBETTİ

Körfez ülkelerinin daha önce Çin yapımı drone'lar satın aldığını belirten BI yazıda şu ifadelere yer verdi:

''Bu muazzam anlaşmalardan önceki on yıl boyunca, Suudiler ve Birleşik Arap Emirlikleri esas olarak Çin insansız hava araçlarını, özellikle de Yemen ve Libya'da savaş gören Wing Loong II'yi satın aldı. Ancak Çin yapımı dronlar, TB2'nin dramatik ve hızlı yükselişinin ortasında çekiciliğini kaybetti.''

Katar Üniversitesi'ne bağlı İbn Haldon Merkezi'nde Türkiye uzmanı olan Ali Bakır'ın görüşlerine de haberde yer verildi. Bakır, insansız hava aracı satın almanın sistemi satın almaktan daha fazlasını gerektirdiğinin altını çizdi.

Bakır, Suudi anlaşmasının mühimmat, sistemler, eğitim, bakım, komuta ve kontrol birimleri gibi eşlik eden unsurları içereceğini söyledi ve şu değerlendirmede bulundu:

''Bu ek bileşenler şüphesiz ilk maliyetlere katkıda bulunacak ve teknoloji transferi anlaşmanın bir parçasıysa, sözleşme minimum 2 milyar doları geçebilir.''

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...