Tgrt Haber

ABD'den İsrail'e 'en büyük' destek: Savaş gemisi ve uçaklarını Doğu Akdeniz'e gönderdi

Editör: Onur Kaya / Kaynak: TGRT Haber / İhlas Haber Ajansı
08 Ekim 2023 21:56 - Güncelleme : 09 Ekim 2023 09:32
ABD'den İsrail'e 'en büyük' destek: Savaş gemisi ve uçaklarını Doğu Akdeniz'e gönderdi

Hamas'ın İsrail'e yönelik başlattığı 'Aksa Tufanı' operasyonuna savaş ilanıyla karşılık veren ve Gazze'yi bombardımana tutan İsrail'e en büyük müttefiki ABD'den dev bir destek geldi. Amerikan hükümeti, aralarında donanmanın en büyük uçak gemisi USS Gerald R. Ford'un da yer aldığı çok sayıda savaş gemisi ve savaş uçağını bölgeye gönderme kararı aldı. Pentagon da gemi ve uçakların Doğu Akdeniz'e doğru yola çıktığını doğrularken, ABD'nin bu hamlesine Hamas'tan jet cevap geldi.

İsrail ile Filistin​ arasındaki tansiyon durulmuyor. İsrail ordusu Gazze​'ye bomba yağdırdırırken, Hamas​ da zaman zaman füzelerle karşılık veriyor. İsrail hazırlıksız yakalandığı 'Aksa Tufanı'na karşılık savaş durumu ilan etti.

Çatışmada İsrail'in tarafında saf tutan ABD​'den bölgede dengeleri değiştirecek bir hamle geldi. ABD hükümeti destek amacıyla İsrail’e savaş gemileri ve uçakları gönderme kararı aldı. Yardıma gidecek donanmada ülkenin en büyük uçak gemisi USS Gerald R. Ford ile beraber F-35 ve F-16'ların da yer aldığı çok sayıda savaş uçağı da bulunuyor.

Ayrıca Amerikan basınında yer alan haberlerde; ABD’nin muhtemel bir tahliye planı üzerinde de çalıştığı ifade edildi.

PENTAGON DOĞRULADI: YOLA ÇIKTILAR

Söz konusu iddiaları ABD Savunma Bakanlığı doğruladı. ABD Savunma Bakanı Lloyd J. Austin yaptığı açıklamada, ABD Başkanı Joe Biden ile yapılan görüşmelerin ardından Hamas'ın İsrail'e yönelik saldırılarına cevap olarak Savunma Bakanlığının bölgedeki duruşunu güçlendirmek için birkaç adım attığını duyurdu.

Austin, USS Gerald R. Ford uçak gemisi ile beraberindeki görev grubunun destek amacıyla İsrail’e gönderildiğini söyledi. ABD hükümetinin İsrail Savunma Kuvvetleri’ne (IDF) mühimmat da dahil olmak üzere ek ekipman ve kaynakları hızla sağlayacağını ifade eden Austin, "İlk güvenlik yardımı bugün hareket etmeye başlayacak ve önümüzdeki günlerde ulaşacak" dedi.

Pentagon'dan yapılan açıklamada; USS Gerald R. Ford, USS Normandy, USS Thomas Hudner, USS Ramage, USS Carney ve USS Roosevelt gemilerinin yanı sıra F-35, F-15, F-16 ve A-10 savaş uçaklarının bölgeye gönderildiği belirtildi.

ABD'den İsrail'e 'en büyük' destek: Savaş gemisi ve uçaklarını Doğu Akdeniz'e gönderdi

HAMAS'TAN JET CEVAP

Diğer yandan Hamas'tan gelen açıklamada ise "ABD'nin uçak gemisi hamlesi bizi korkutmuyor. ABD, bu adımın sonuçlarının olacağını anlamalı" ifadelerine yer verildi.

BIDEN'DAN EK DESTEK TALİMATI

Beyaz Saray tarafından yapılan açıklamada ise, ABD Başkanı Joe Biden'ın Hamas’ın devam eden saldırıları karşısında İsrail’e "ek destek" talimatı verdiği belirtildi. Açıklamada, söz konusu desteğe ilişkin ayrıntı verilmedi.

ABD DIŞİŞLERİ: İSRAİL'İN İHTİYAÇ DUYDUĞU HER ŞEYİ SAĞLAYACAĞIZ

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken da Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları'nın İsrail’e yönelik saldırıları nedeniyle bölgedeki kayıp ve yaşamını yitiren Amerikalılarla ilgili bilgileri doğrulamak için "fazla mesai" yaptıklarını belirtti.

CNN’e konuşan Blinken, "Birkaç Amerikalının öldürüldüğüne dair bilgi alıyoruz. Bunu doğrulamak için fazla mesai yapıyoruz. Aynı zamanda kayıp Amerikalılar olduğuna dair bilgiler de var, bunları da doğrulamak için çalışıyoruz." ifadesini kullandı.

Bilnken, ABD Başkanı Joe Biden'ın talimatının "İsrail'e şu anda Hamas'tan gelen saldırılarla başa çıkması için ihtiyaç duyduğu her şeyi sağladıklarından emin olmak" olduğunu aktardı.

İsrail’in ek taleplerini incelediklerini kaydeden Blinken, "Sanırım günün ilerleyen saatlerinde bu konuda daha fazla şey duyacaksınız." dedi.

Kaynak: TGRT Haber / İhlas Haber Ajansı
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...