Tgrt Haber

İsrail-Filistin savaşında son durum... ABD'den tedirgin eden çıkış! Savaş diğer bölgelere sıçrayabilir!

Editör: Suat Vilgen / Kaynak: Anadolu Ajansı
30 Ekim 2023 17:50 - Güncelleme : 30 Ekim 2023 21:15

İsrail'in Filistin halkı üzerindeki korkunç saldırıları sürerken ABD'den gelen açıklama dünyanın gündemine oturdu. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Sullivan katıldığı TV programında İsrail ve Hamas arasındaki çatışmaların diğer bölgelere yayılabileceğini belirtti. Birleşik Devletler'den ilk kez bu yönde bir açıklama gelirken, gözler başta Lübnan ve Mısır olmak üzere bölgedeki diğer ülkelere çevrildi. İşte Orta Doğu'dan ve Gazze'den son gelişmeler...

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana abluka altında tuttuğu Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıları artık korkunç bir boyuta ulaştı. Binlerce Filistinli'nin hayatını kaybettiği, binlercesinin de yaralandığı ya da sakat kaldığı Gazze'de insani yaşam koşullarının gittikçe daha da kötüleşmesi salgın hastalık ve kırım riskini de beraberinde getirdi. 

Buna karşın İsrail sivil halk üzerindeki orantısız şiddetinin dozunu düşürmezken, Tel Aviv'in en büyük destekcisi konumundaki ABD'den tüm dünyayı diken üstüne oturtan yeni bir açıklama geldi.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Gazze'deki son gelişmelere ilişkin düzenlediği basın toplantısında bölgesel savaş riskinden bahsetti.

"ÇATIŞMANIN YAYILMA RİSKİNİN YÜKSELDİĞİNİ GÖRÜYORUZ"

İki devletli çözüm ve Filistinlilerin "güvenlik, onur ve eşitlik içinde yaşama hakkının" sağlanmasında Arap devletlerinin rolü ve sorumluluğu olduğuna işaret eden Sullivan, bunu sağlamak için birlikte çalışacaklarını ifade etti.

Sullivan, "İran'ın caydırıldığına inanıyor musunuz?" sorusuna karşılık "Benim inandığım şey, ABD'nin yapacağımızı söylediğimiz şeyleri yerine getireceği. Askerlerimiz saldırıya uğrarsa karşılık vereceğimizi söyledik ve karşılık verdik. Eğer tekrar saldırıya uğrarlarsa yine karşılık vereceğiz. Tetikteyiz çünkü bölge genelinde güçlerimize yönelik tehditlerin artığını ve bu çatışmanın bölgenin diğer kısımlarına yayılma riskinin yükseldiğini görüyoruz. Bunu engellemek ve caydırmak için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz" yanıtını verdi.

3. DÜNYA SAVAŞI ÇIKAR MI?

İsrail'in bölgedeki en büyük müttefiki konumundaki ABD'den gelen bu açıklama sonrası gözler Orta Doğu coğrafyasındaki diğer ülkelere çevrildi. ABD'nin Yunan adaları da dahil olmak üzere bölgedeki askeri varlığını artırması, İsrail'in kara harekatı hazırlıklarını son aşamaya getirmesi, Gazze'nin tamamen işgalinin ardından sonraki aşamanın diğer ülkelerle çatışma olabilceği kaygısını beraberinde getirdi.

Bu noktada yeni cephenin açılabileceği ülkeler arasında ilk olarak Lübnan, Mısır, Suriye ve İran akla gelirken, savaşın bölgesel bir hal almasının 3. Dünya Savaşı da dahil olmak üzere en kötü senaryoları ortaya çıkarabileceği konuşuluyor.

İşte Orta Doğu'dan ve İsrail bombardımanı altındaki Gazze'den son gelişmeler: 

21.10: İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Hamas'ın elinde 200'den fazla rehinenin olduğunu belirterek, "Gazze Şeridi'nde ateşkes yok. Ateşkesi kabul etmeyeceğiz. Bu savaşı kazanamazsak sonuçları ülkemiz ve diğer ülkeler için felaket olacak" dedi.

20.50: Kızılay ve AFAD'dan 'İsrail, Gazze'de AFAD binasını vurdu' iddiasına yalanlama geldi: Gazze'de herhangi bir lojistik depo bulunmamaktadır.

18.50: Eski Kızılay Başkanı Kerem Kınık sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada "Gazze’de Kızılay olarak inşa edip Filistin Kızılay’ına teslim ettiğimiz Gazze İnsani Yardım ve Afet Lojistik Merkezimiz koordinatları işgal gücünde ve BM yetkililerinde olmasına rağmen hedef alındı ve binamız ağır hasar aldı" ifadelerini kullandı

17.50: Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki saldırılarında 'Türk Dostluk Hastanesi'nin vurulduğunu duyurdu.

17.06: İsrail ordusu, Lübnan topraklarından İsrail tarafına çok sayıda havan mermisi atıldığını açıkladı.

16.50: İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda 4 Hamas mensubunu öldürdüğünü açıkladı.

15.27:Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Gazze'deki durumun kötüleştiğini ve kan dökülmesi “kabusunun” sona ermesi için ateşkes çağrısında bulunarak, “Dünya, gözlerimizin önünde yaşanan insani felakete tanık oluyor” dedi.

14.30: İsrail, Gazze’ye yönelik saldırılarını yoğunlaştırarak sürdürürken bir yandan da Filistin yönetimini maddi yaptırım uygulamaya çalışıyor. İsrail Maliye Bakanı Bezalel Smotrich’in, Hamas’ı desteklediği gerekçesiyle Filistin yönetiminin fonlarının dondurulması talimatı verdiği açıklandı.

İSRAİL TANKLARINI ÇEKMEK ZORUNDA KALDI

15.30: İsrail Savunma Kuvvetleri, Gazze Şeridi'ndeki kara operasyonunun ilerlediğini, son birkaç saat içinde çok sayıda Hamas komutanının öldürüldüğünü açıkladı.

15.09: Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, Gazze Şeridi'ndeki Ez-Zeytun Mahallesi'nin doğusuna giren İsrail'e ait iki askeri aracın hedef alındığını duyurdu.

14.44: Almanya Dışişleri Bakanlığı, yasa dışı Yahudi yerleşimcilerin şiddetini kınayarak, İsrail'i önlem almaya çağırdı.

14.00: Hamas, Gazze Şehri'nin eteklerindeki İsrail tanklarının geri çekilmek zorunda kaldığını açıkladı. Açıklamada ''Gazze Şeridi'ndeki yerleşim bölgelerinde kesinlikle herhangi bir kara ilerlemesi yok. Selahaddin Caddesi'nde işgal ordusuna ait tanklar iki sivil aracı hedef aldı ve direniş onları geri çekilmeye zorlamadan önce caddeyi buldozerlerle yıktı. Şu anda Selahaddin Yolu üzerinde işgal ordusuna ait herhangi bir araç bulunmuyor'' ifadelerine yer verildi.

İsrail-Filistin savaşında son durum... ABD'den tedirgin eden çıkış! Savaş diğer bölgelere sıçrayabilir!

13:49 Gazze'deki Sağlık Bakanlığı: İsrail'in saldırılarında ölenlerin sayısı son 24 saatte 301 artarak 8 bin 306'ya yükseldi. Ölenlerin 3 bin 457'si çocuk, 2 bin 236'sı kadın.

13.37: İsrail askerleri tarafından Batı Şeria'nın Cenin kentine düzenlenen baskında 4 Filistinli öldürüldü.

13.32: İran'daki Yahudi toplumu İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını kınayarak "emperyalist ülkelerin İsrail'e verdiği desteğin onları Siyonist rejimin savaş suçlarına ortak yaptığını" duyurdu.

13.13 İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, İsrail vatandaşı olmayan esirlerin serbest bırakılmasına ilişkin Hamas ile görüştüklerini ve olumlu söz aldıklarını açıkladı.

12.37 Filistin Kızılayı, İsrail'in abluka altındaki Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarında bir ambulansı hedef aldığını ve aracın kullanılamaz hale geldiğini duyurdu.

İSRAİL BİRLİKLERİ GAZZE'DE

12.10: AFP'ye konuşan görgü tanıkları, İsrail tanklarının Gazze'nin sınırında olduğunu belirterek, ana yolun kapatıldığını söyledi. 

İsrail-Filistin savaşında son durum... ABD'den tedirgin eden çıkış! Savaş diğer bölgelere sıçrayabilir!

12.00: İsrail Hava Kuvvetleri’nden yapılan açıklamada, “IDF askerleri, Gazze Şeridi'ndeki ‘Ezher’ Üniversitesi bölgesinde silahlı teröristleri ve bir tanksavar füzesinin fırlatılmak üzere olduğunu tespit etti. Savaş uçağı bölgeye yönlendirildi. Aralarında silah depoları, Hamas militanlarının saklanma ve toplanma yerleri ile tanksavar mevzilerinin de bulunduğu yaklaşık 600 hedef vuruldu” denildi.

11.36: Filistin Kızılayı, Gazze’de 14 bin kişinin sığındığı Al-Qudshastanesinin çevresinin bombalandığını, hastanenin hasar aldığını belirtti. Filistin Kızılayı dün İsrail’in hastaneyi boşaltma konusunda kendilerini tehdit ettiğini duyurmuştu.

11.15: Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi (OCHA), Gazze’deki son durumu paylaştığı bir rapor yayınladı. Raporda, Shifa ve Al-Quds hastanelerinin çevresinin bombalandığı, hasta ve sağlık görevlilerinin dışında 117 bin kişinin hastanelere sığındığı belirtildi.

10.33: Gazze Şeridi'nden fırlatılan roketler güneydeki Netivot kentini vurdu. Magen David Adom ambulans servisi roketin bir eve isabet ettiğini duyurdu. Olay yerinden ilk görüntüler İsrail basınında yer alırken can kaybı yaşanıp yaşanmadığına dair henüz resmi bir açıklama gelmedi. Times of Israel'de yer alan habere göre, Gazze'den Netivot'a tahminen 30 roket fırlatıldı.

10.04: ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, İsrail veya Gazze'ye asker gönderme planlarının olmadığını açıkladı.

İSRAİL'DEN SKANDAL ÇAĞRI

09.38: Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nda Gazze Şeridi’nde derhal ateşkes çağrısında bulunan karar tasarının kabul edilmesinin ardından İsrail BM Daimi Temsilcisi Gilad Erdan, skandal bir çağrıda bulundu. Erdan, ABD basınına verdiği röportajda, BM'nin geçerliliğini ve meşruiyetini kaybettiğini belirterek, “Bugün her düzgün ülke, önyargı ve antisemitizm sona erene kadar BM'ye fon sağlamayı bırakmalıdır” dedi. BM'nin katliam ve zulmü önlemek için harekete geçmediğini iddia eden Erdan, “İşlerin her zamanki gibi devam etmesi mümkün değil” dedi.

09.25: Hamas Uluslararası İlişkiler Ofisi Başkanı Musa Ebu Merzuk, Hizbullah'tan çok şey beklediklerini, Filistin yönetiminin sergilediği tutum karşısında da şaşkın olduklarını söyledi.

08.00: ABD haber kanalı CNN, ABD'nin Orta Doğu'ya gönderdiği ve Kızıl Deniz'de bulunan amfibi gemisinin, Doğu Akdeniz'e doğru ilerlediğini duyurdu.

İsrail-Filistin savaşında son durum... ABD'den tedirgin eden çıkış! Savaş diğer bölgelere sıçrayabilir!

07.20: İsrail ordusuna bağlı savaş uçakları, topçular ve savaş gemileri, kuzey kesimleri başta olmak üzere Gazze Şeridi'ni gece boyunca bombaladı. Filistin haber ajansı WAFA'nın haberine göre, kentin kuzey kesimlerindeki Beyt Lahye, Cebalya, Beyt Hanun bölgeleri savaş uçakları tarafından vuruldu.

BİNLERCE FİLİSTİNLİNİN SIĞINDIĞI HASTANELER HEDEFTE

06.30: Filistin haber ajansı WAFA'nın, savaşın 24'üncü gününün başlangıcında bölgedeki kaynaklarından aktardığı bilgilere göre, İsrail savaş uçakları gece boyunca Kudüs Hastanesi'nin çevresindeki yapıları yoğun bombardımana maruz bıraktı.

Güvenli olduğu düşüncesiyle Filistin Kızılayına bağlı Kudüs Hastanesi'ne sığınan 12 bin kişi, bombalama sırasında zor anlar yaşadı.

06.00: Filistin Kızılayı, yaptığı açıklamada, İsrail makamlarının Kudüs Hastanesi'ni bombalamakla tehdit ettiğini ve derhal boşaltılmasını istediğini duyurdu.

05.10: Gazze'deki hükümetin Medya Ofisi, Telegram sayfasından yaptığı açıklamada, Gazze'ye yönelik İsrail saldırıları sonucu 35 gazetecinin hayatını kaybettiğini bildirdi. Açıklamada, ölen 35 gazetecinin isimlerinin yer aldığı liste yayımlandı.

İsrail-Filistin savaşında son durum... ABD'den tedirgin eden çıkış! Savaş diğer bölgelere sıçrayabilir!

03.00: Filistin telekomünikasyon şirketi Jawwal'in Gazze Şubesi, kentin kuzey kesimindeki bazı bölgelerde internet erişimi ve iletişimin kesildiğini duyurdu.

Jawwal'in Facebook sayfasından yapılan yazılı açıklamada, Şeyh Rıdvan bölgesindeki ana jeneratörün arızalanması sonucu internet erişimi ve iletişimde kesinti yaşandığı kaydedildi.

02.50: Gazze'deki Türkiye-Filistin Dostluk Hastanesi'nin, İsrail savaş uçakları tarafından düzenlenen saldırılar sebebiyle hasar gördüğü belirtildi. Hastane Müdürü Dr. Subhi Sekkik, yaptığı yazılı açıklamada, İsrail işgal güçlerinin, çevresini defalarca hedef almasından dolayı hastanede ciddi hasar meydana geldiğini bildirdi.

01.10: İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, düzenlediği basın toplantısında, Hamas'ın elindeki esirlerin sayısına ilişkin güncel bilgileri paylaştı. Gazze'de "alıkonulan" 239 kişinin bulunduğunu ve ailelerine bilgi verdiklerini kaydeden Hagari, bunlar arasında yabancı işçilerin de olduğunu belirtti.

Kaynak: Anadolu Ajansı
Sonraki Haber Yükleniyor...