Tgrt Haber

AB'de yeni üyelik dönemi: Fransa ve Almanya'nın reform teklifi İngiltere'yi ayağa kaldırdı

20 Eylül 2023 16:12 - Güncelleme : 20 Eylül 2023 17:37
AB'de yeni üyelik dönemi: Fransa ve Almanya'nın reform teklifi İngiltere'yi ayağa kaldırdı

Almanya ve Fransa ortaklığında hazırlanan bir raporda Avrupa Birliği'nin (AB) genişlemesine yönelik reform teklifleri sunuldu. Yeni üyelik sistemine ilişkin maddeler ise İngiltere'yi ikiye böldü.

Rusya- Ukrayna​ savaşı sırasında Avrupa Birliği​'nin genişlemesine yönelik birçok reform önerisi sunuldu. Ukrayna'nın Avrupa Birliği'ne katılma talebi ise süreç içerisinde en çok konuşulan konu oldu. Almanya​ ve Fransa​, reform noktasında Ukrayna ve İngiltere'yi yakından ilgilendiren bir girişimde bulundu. İki ülke tarafından 27 üyeli Avrupa Birliği'ne yöneltilen ortak üyelik teklifi, tartışmaların odağını oluşturdu. 

AVRUPA'NIN BAĞRI SES GETİRDİ 

Rusya-Ukrayna savaşının devam ettiği günümüzde, Fransa ve Almanya ortaklığında tartışmalı bir gelişmeye imza atıldı. Söz konusu Avrupa ülkeleri tarafından görevlendirilen bir grup akademisyen, 2030 yılına kadar Avrupa Birliği'ne Ukrayna gibi yeni üyeleri kabul etmek için yapılması gereken reformlara ilişkin bir rapor hazırladı. Raporda yer alan Avrupa Birliği'nin üye sayısının 27'den 36'ya yükseleceğine ilişkin bir tahmin ikilemin çıkmasına neden oldu.

TEKLİF ZİRVEDE MÜZAKERE EDİLECEK

Avrupa Birliği'nin üye sayısının artırılmasını hedefleyen rapor, Almanya ya da Fransa'nın resmi pozisyonlarını temsil etmese de İspanya'nın Granada kentinde yapılacak olan gayri resmi toplantılarda tartışılacak. AB liderinin de katılacağı toplantılar Ekim ayında başlayacak. 

Almanya'nın  Avrupa Bakanı Anna Lührmann konuya ilişkin "AB'nin genişlemesinin hepimizin çıkarına olduğu açıktır. Bu nedenle genişlemeye hazır olmak için mümkün olan her şeyi şimdiden yapmaya başlamalıyız." şeklinde konuştu. Lührmann, hazırlanan raporun Brüksel'de Fransız mevkidaşıyla birlikte sunumunu gerçekleştirdi.

YENİ ÜYELİK SİSTEMİ

Geleceğin Avrupası için bir araya gelen 12 kişilik ekibin hazırladığı raporda, Avro Bölgesi ve Schengen ile derin bağlantıları olan ülkelerden bir iç çember meydana getirilmesi ve başka ülkelere farklı derecelerde üyelik tanınması öneriliyor. İç çember kapsamında yer almayan halka ise pazara katılım gösteren ortak üyelerden oluşacak. Ticaret bloğuna erişim sağlayan Norveç gibi ülkelerin bu kümede yer alması bekleniyor. Son halkada ise İngiltere benzeri ülkeler yer alacak ve ekonomik ilişkide yakınlaşmanın zemini hazırlanacak. 

İNGİLTERE'Yİ İKİYE BÖLDÜ

Almanya ve Fransa ortaklığında hazırlanan raporda İngiltere ve diğer Avrupa ülkelerine ortak üyelik sunulması İngiliz basınına bomba gibi düştü. İngiliz basınından bazı gazeteler dış katmanla üyelik teklifini zeytin dalıyla desteklerken Brexit yanlıları ise bunu Avrupa Birliği'nin çaresizliği olarak değerlendirdi. Ortak üyelik hedefleri doğrultusunda Birleşik Krallık'tan pazara katılım şartıyla Avrupa Birliği'nin yıllık bütçesine destekte bulunması bekleniyor. 

 

 

 

Kaynak: The Guardian

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...