Tgrt Haber

ABD'li Bakan Antony Blinken ile Netanyahu bir araya geldi! Dikkat çeken esir takası ve ateşkes açıklaması

Editör: Berrak Arıcan / Kaynak: Anadolu Ajansı
19 Ağustos 2024 17:29 - Güncelleme : 19 Ağustos 2024 17:55

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Kudüs'te İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile bir araya geldi. Netanyahu, esir takası konusunda ABD'ye bağlılığını yinelerken ateşkes konusunda İsrail'in güvenliğini göz önünde bulundurduklarını dile getirdi. 

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken​, Gazze​ için ateşkes görüşmelerinin ardından 9. kez İsrail'e gitti. Başkent Tel Aviv'de İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog ile görüşen Blinken, ardından İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile görüştü. İkilinin görüşmesi 3 saat sürdü.

ABD'li Bakan Antony Blinken ile Netanyahu bir araya geldi! Dikkat çeken esir takası ve ateşkes açıklaması - 1. Resim


İsrail Başbakanlık Ofisi'nden yapılan açıklamada, görüşmenin olumlu ve iyi bir atmosferde geçtiği belirtildi. Netanyahu, ABD'nin son ateşkes teklifinin ülkesinin "güvenlik ihtiyaçlarını" göz önüne aldığını kaydetti.

Netanyahu, ayrıca Gazze​ Şeridi'ndeki İsrailli esirlerin serbest bırakılmasına ilişkin ABD teklifine bağlılığını yineledi.

ABD'li Bakan Antony Blinken ile Netanyahu bir araya geldi! Dikkat çeken esir takası ve ateşkes açıklaması - 2. Resim


Blinken'ın Tel Aviv'de Savunma Bakanı Yoav Gallant ile de görüşme gerçekleştirmesi bekleniyor.

ABD Başkanı Joe Biden​, 27 Mayıs'ta İsrail ile Tel Aviv arasında esir takası ve Gazze​'de ateşkese varılması için bir öneri sunmuştu.

NETANYAHU ABD'NİN ATEŞKES TASLAĞINDA DEĞİŞİKLİK İSTEMİŞTİ

Netanyahu ise Biden'ın açıkladığı ateşkes taslağının İsrail'in hazırladığı tekliften farklı olduğunu ileri sürerek yeni şartlar eklenmesini talep etmişti.

İsrail Başbakanı, Gazze​'yi ikiye ayıran Netzarim Koridoru ve Gazze​ Şeridi ile Mısır sınırındaki Philadelphi Koridoru'nun yanı sıra Refah Sınır Kapısı'ndaki İsrail işgalinin devam etmesini istemişti.

Bunlara ek olarak Netanyahu, Hamas​ üyelerinin Gazze​'nin diğer bölgelerinden kuzeye geçmesinin engellenmesini şart koşmuştu.

ABD'li Bakan Antony Blinken ile Netanyahu bir araya geldi! Dikkat çeken esir takası ve ateşkes açıklaması - 3. Resim


Katar'ın başkenti Doha'da 15-16 Ağustos'ta, İsrail ile Hamas​ arasında esir takası ve Gazze​'de ateşkes sağlanması için müzakereler yapılmıştı.

Hamas​, ABD, Mısır ve Katar'ın arabuluculuğunda yürütülen müzakerelerde Netanyahu'nun yeni şartlar sürerek anlaşmaya varılmasını engellediğini belirtmişti.

Blinken, bölge turu kapsamında geldiği İsrail'de sabah Cumhurbaşkanı Isaac Herzog tarafından kabul edilmişti.

Görüşme öncesi yaptığı açıklamada Blinken, mevcut müzakerelerin İsrail ile Hamas​ arasında esir takası ve Gazze​'de ateşkese varılması için "son şans" olabileceğini söylemişti.

Kaynak: Anadolu Ajansı
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...