Tgrt Haber

ABD'li ilaç devine kansere yol açmaktan ceza!

Editör: Suat Vilgen / Kaynak: Reuters
19 Temmuz 2023 07:10 - Güncelleme : 19 Temmuz 2023 07:12
ABD'li ilaç devine kansere yol açmaktan ceza!

ABD'nin ünlü ilaç ve kozmetik şirketi Johnson & Johnson, bebek pudrası davasında Kaliforniyalı kanser hastasına 18,8 milyon dolar ödemeye mahkum edildi.

ABD merkezli ilaç, kozmetik devi Johnson&Johnson'ın bebek pudrasına maruz kaldığı için kansere yakalandığını iddia eden Kaliforniyalı bir adama 18,8 milyon dolar tazminat​ ödemeye mahkum edildi.

TAZMİNAT KAZANDI AMA ÖDEME ŞİMDİLİK YOK

Reuters'ın haberine göre, ABD iflas mahkemesinde görülen davada jüri, geçen yıl Oakland'daki Kaliforniya eyalet mahkemesinde J&J aleyhine maddi tazminat talebiyle dava açan Emory Hernandez Valadez lehine karar verdi. 24 yaşındaki Hernandez, çocukluğundan beri şirketin talk pudrasına yoğun bir şekilde maruz kalması sonucunda kalbinin etrafındaki dokuda ölümcül bir kanser türü olan "mezotelyoma" geliştiğini iddia ediyordu. Altı hafta süren dava, J&J'nin neredeyse iki yıldır talk konusunda karşı karşıya kaldığı davalar içinde karar çıkan ilk dava oldu.

Jüri, Hernandez'in tıbbi faturalarını ve çektiği acı ve ıstırabı telafi etmek için tazminat almaya hakkı olduğuna karar verdi. Ancak mahkeme şirketin karşı cezai tazminat ödemesini şimdilik reddetti. Hernandez, J&J'ye karşı açılan benzer davaların çoğunu donduran iflas mahkemesinin kararı nedeniyle şimdilik ödemeyi tahsil edemeyecek.

TEMYİZE GÖTÜRECEKLER

J&J hukuki işlerden sorumlu başkan yardımcısı Erik Haas yaptığı açıklamada şirketin kararı temyize götüreceğini söyledi. Johnson's Baby Powder'ın güvenli olduğunu iddia eden Haas "Karar, ürünün asbest içermediğini ve kansere neden olmadığını doğrulayan onlarca yıllık bağımsız bilimsel değerlendirmelerle bağdaşmıyor" dedi.

J&J'nin avukatları 10 Temmuz'da jüriye sundukları mütalaada, Hernandez'in mezoltelyoma türünü asbestle ilişkilendiren ya da Hernandez'in kusurlu talka maruz kaldığını kanıtlayan hiçbir delil bulunmadığını söyledi.

Hernandez'in avukatları ise kapanış konuşmalarında J&J'yi asbest kontaminasyonunu on yıllar boyunca "aşağılık" bir şekilde örtbas etmekle suçladı. Haziran ayında ifade veren Hernandez jüri üyelerine, davada iddia edildiği gibi asbest içerdiği konusunda uyarılmış olsaydı J&J'nin talkından kaçınacağını söyledi.

Diğer yandan on binlerce davacı, J&J'nin bebek pudrası ve diğer talk ürünlerinin bazen asbest içerdiğini ve yumurtalık kanseri ve mezotelyomaya neden olduğunu iddiasıyla şirkete benzer içeriki dava açmış durumda. 

Kaynak: Reuters

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...