Tgrt Haber

İsrail-Hamas savaşında son durum... İsrail Savunma Bakanı tüm dünyaya duyurdu: 3 aşamalı Gazze planı ortaya çıktı

Editör: Suat Vilgen / Kaynak: TGRT Haber, Anadolu Ajansı, WAFA
20 Ekim 2023 17:15 - Güncelleme : 20 Ekim 2023 23:18
İsrail-Hamas savaşında son durum... İsrail Savunma Bakanı tüm dünyaya duyurdu: 3 aşamalı Gazze planı ortaya çıktı

Gazze'de 471 kişinin ölümüne neden olan hastane saldırısı İsrail'in hızını kesmedi. Gazze'de sivillerin üzerine bomba yağmaya devam ederken bir cami ve bir Ortodoks kilisesi vuruldu. Çatışmaların 14. gününe girildi, ölen Filistinlilerin sayısı 4 bine yaklaştı. İsrail Başbakanı Netanyahu sınırda askerleri ziyaretinde kara harekatı için "Hazırız" mesajı verdi. Uluslararası çabalar; aç, susuz, elektriksiz ve sağlık hizmetinden yoksun Gazze için yetersiz kaldı. İsrail ordusu, Lübnan'ın güneyindeki Hizbullah'a ait noktaları hedef aldı. Yapılan açıklamada İsrail'in kuzeyine gerçekleştirilen saldırılara karşı misilleme olarak çok sayıda noktanın vurulduğu bildirildi. İsrail Savunma Bakanlığı ise Gazze'deki savaşın hedefinin Hamas'ı 'ortadan kaldırmak ve yeni bir güvenlik sistemi kurmak olduğunu duyurdu. Savunma Bakanı Yoav Gallant, İsrail saldırısının 3 aşamadan oluşacağını açıkladı. İşte bölgeden son gelişmeler...

Hamas'ın silahlı kanadı Kassam Tugayları'nın, 7 Ekim sabahı "Aksa Tufanı" adıyla başlattığı kapsamlı saldırı sonrası İsrail'in Gazze'ye başlattığı ağır bombardımanda 14. güne girildi. Bombardımanının en ölümcül saldırısı 17 Ekim'de yaşanırken İsrail, el-Ehli Baptist Hastanesi'ni ABD yapımı füzeyle hedef aldı. Korkunç saldırıda en az 471 kişi hayatını kaybetti, 28'i ağır olmak üzere 342 kişi de yaralandı. İsrail hükümetinden art arda kara operasyonu ve Gazze'ye yardımlara izin verilmeyeceği açıklamaları geldi. Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye, bölgesel savaş uyarısı yaptı.

İşte İsrail - Hamas savaşında son dakika gelişmeleri...

İSRAİL'DEN 'HASTANEYİ BOŞALTIN' TEHDİDİ

22.30 İsrail'in son olarak Gazze'nin güneyinde yer alan Kudüs Hastanesi'nin "bombalamaya hazırlık olarak" derhal boşaltılmasını istediği bildirildi.

20.13 İsrail'in abluka altındaki Gazze Şeridi'nde yerinden edilen Filistinlilerin sığındığı tarihi kiliseye düzenlediği saldırıda ölü sayısı 20'ye çıktı.

19.06 Filistin Sağlık Bakanlığı, saldırılar sonucunda 720'si çocuk en az 1400 kişinin kayıp olduğunu açıkladı.

18.50 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Filistin-İsrail arasındaki çatışmaların bir an önce bitmesi konusunda dünyaya çağrıda bulundu. Erdoğan, "Bir an önce Gazze’de insani ateşkesin tesisine yönelik girişimlere samimiyetle destek olmaya davet ediyorum" dedi.

"FİLİSTİN DAVASINI TAMAMEN BİTİREBİLİR"

16.39 Mısır Cumhurbaşkanı Sisi, İsrail-Hamas çatışmasına ilişkin bir açıklama yaptı. Sisi, "Sivillerin Gazze'den Sina'ya göçü son derece tehlikelidir ve Filistin davasını tamamen bitirebilir. Barış sürecini yeniden canlandırmamız gerekiyor" dedi.

16.11 Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Sözcüsü Ravina Shamdasani, İsrail’in Gazze Şeridi’nin kuzeyinden güneyine gitmelerini istediği Filistinlilerin buradaki saldırılar nedeniyle geri dönmeye başladığını söyledi.

İSRAİL HALKI SORUMLUYU BELİRLEDİ: NETANYAHU

15:32 Yakın zamanda yapılan bir ankete göre İsraillilerin yaklaşık yüzde 80'i, Hamas'ın 7 Ekim'deki ölümcül saldırısını önlemedeki başarısızlıktan Başbakan Binyamin Netanyahu'yu sorumlu tutuyor.

Anket ayrıca İsraillilerin yüzde 65'inin Gazze Şeridi'ne kara saldırısını desteklediğini, yüzde 21'inin ise buna karşı olduğunu gösterdi. Sorulanların yalnızca yüzde 8'i, İsrail'in güneyinde, kuşatma altındaki Gazze Şeridi yakınlarında düzenlenen ve en az 1.400 kişinin ölümüne yol açan saldırılardan Netanyahu'yu sorumlu tutmadı.

Lazar Enstitüsü'nün 18-19 Ekim tarihlerinde gerçekleştirdiği araştırma, İsrail'in Maariv gazetesi tarafından yaptırıldı.

İSRAİL SALDIRININ 3 AŞAMASINI AÇIKLADI

14:30 İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, İsrail saldırısının 3 aşamadan oluşacağını belirtti. İlk aşamanın Hamas'ı yenmek ve Hamas altyapısına saldırmak olduğunu belirten Gallant, ikinci aşamada çatışmaların azaltılacağını, son aşamada ise İsraillileri koruyacak yeni bir güvenlik sistemi oluşturulacağını belirtti.

PENTAGON HUSİ FÜZELERİNİ VURDU

14.21 ABD Savunma Bakanlığı, Kızıldeniz’de görev yapan güdümlü füze destroyeri USS Carney’in Yemen'deki Husi güçleri tarafından fırlatılan 3 kara saldırı seyir füzesini ve birkaç insansız hava aracını düşürdüğünü açıkladı.Basın Sekreteri Ryder, "Bu füzelerin ve insansız hava araçlarının neyi hedeflediğini kesin olarak söyleyemeyiz, ancak Kızıldeniz boyunca kuzeye doğru, potansiyel olarak İsrail'deki hedeflere doğru fırlatıldılar" dedi.

GAZZE'DE BİLANÇO AĞIRLAŞIYOR!

13.18 Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırılarda ölen Filistinlilerin sayısının 4 bin 137'ye yükseldiğini duyurdu.

12:55 Mescidi Aksa'ya alınmayan Filistinlilerin bu hafta da seccadelerini serip yolda namaz kıldığı görüldü. İsrail güvenlik güçleri yine Eski Şehir çevresinde toplanan Filistinlilere TOMA, ses bombası ve gaz bombasıyla müdahale etti.

İSRAİL ORDUSU LÜBNAN'IN GÜNEYİNDEKİ HİZBULLAH'A AİT NOKTALARI HEDEF ALDI

12.44: İsrail ordusu, Lübnan'ın güneyinde Hizbullah'a ait noktaların hedef alındığını duyurdu. Ayrıca Lübnan sınırındaki Kiryat Shmona kentinde yaşayan İsraillilerin tahliyesine karar verildiği belirtildi. İsrail Savunma Kuvvetleri'nden (IDF) yapılan açıklamada, İsrail'in kuzeyine dün gerçekleştirilen saldırılara karşı misilleme olarak gece boyunca Lübnan'ın güneyinde Hizbullah'a ait çok sayıda noktanın vurulduğu bildirildi.

ABD VE İNGİLTERE'DEN ARSIZLIĞA DESTEK

Ancak çok sayıda çocuğun da hayatını kaybettiği, dünya genelinde infiali neden olan hastane saldırısı da İsrail'in Gazze'ye kanlı hücumunun hızını kesmedi. Bombardımanını özellikle sivilleri hedef alarak sürdüren İsrail'in bu fütursuzluğunda önce ABD Başkanı Joe Biden'ın ardından da İngiltere Başkbakanı Rishi Sunak'ın bölgeye gelerek verdikleri koşulsuz desteğin etkisi büyük oldu.

İsrail-Hamas savaşında son durum... İsrail Savunma Bakanı tüm dünyaya duyurdu: 3 aşamalı Gazze planı ortaya çıktı

İNSANLIK SUÇU DURDURULAMIYOR

İsrail'in ablukaya aldığı Filistin halkının insani yardımları engellemesi; ayrıca elektrik ve suyu kesilen Gazze'yi sağlık hizmetlerinden de yoksun bırakması, şimdiden bir insanlık suçu olarak tarihe geçti. İsrail'in zulmüne karşı uluslararası girişimlerin yetersiz kalışı da Gazze'deki trajedinin boyutunu artırdı.

Bölgede son 24 saat içinde yaşananlar da yapayalnız durumdaki Filistin'de durumun daha da kötüye gideceğinin sinyalini verdi. İşte dakika dakika yaşananlar:

05.49: Filistin haber ajansı WAFA, çoğu çocuk ve kadın en az 21 kişinin yaşamını yitirdiğini, 79 kişinin yaralandığını bildirdi

BİR CAMİ DAHA İSRAİL'İN HEDEFİ OLDU

05.11: Gazze'deki İçişleri Bakanlığı'nın Telegram hesabından yapılan açıklamada, İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Cibaliye bölgesinde hedef aldığı el-Ömeri Camii'nin tamamen yıkıldığı belirtildi.

İsrail-Hamas savaşında son durum... İsrail Savunma Bakanı tüm dünyaya duyurdu: 3 aşamalı Gazze planı ortaya çıktı

Gazze Şeridi'ndeki Hamas'a bağlı hükümetin Basın Ofisi Başkanı Selame Maruf, 18 Ekim'de "İsrail 10 camiyi yıktı, onlarca cami ve mabede de zarar verdi. Bunlar arasında 7 tarihi cami ve kilise de var" açıklamasında bulunmuştu.

BİDEN'DEN İSRAİL'E "BENZERİ GÖRÜLMEMİŞ DESTEK" SÖZÜ

04.24: İsrail ziyaretinin ardından ülkesine dönen ABD Başkanı Joe Biden, ulusa sesleniş konuşmasında ABD Kongresi'ne Ukrayna ve İsrail için acil bütçe talebi gönderileceğini ve İsrail için daha önce benzeri görülmemiş destek isteyeceklerini söyledi.

HENİYYE: BÖLGESEL SAVAŞA DÖNÜŞEBİLİR

01.40: Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye, yayımladığı video kaydında, "Gazze'ye yönelik bu vahşi saldırıların, yıkımın ve kan dökmenin devam etmesi durumunda, bunun, bölgesel bir savaşa dönüşebileceği uyarısı yaptıklarını" kaydetti.

01.10: Irak ve Suriye’de ABD askerlerinin bulunduğu askeri üslere yönelik saldırılar devam ediyor. ABD basının iki ABD’li yetkiliye dayandırdığı haberlerde, ABD liderliğindeki uluslararası koalisyonun terör örgütü DEAŞ’a karşı kullandığı Suriye-Ürdün-Irak sınır üçgeninde yer alan Al-Tanf Üssü’ne İHA saldırısı düzenlendiği aktarıldı.

GAZZE'DE ORTODOKS KİLİSESİ VURULDU

23.10: Hamas kontrolündeki Gazze İçişleri Bakanlığı, İsrail'in Gazze'deki bir kiliseyi vurduğunu duyurdu. Saldırıda en az iki kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.

İsrail-Hamas savaşında son durum... İsrail Savunma Bakanı tüm dünyaya duyurdu: 3 aşamalı Gazze planı ortaya çıktı

22.50: ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), ABD gemisinin Yemen'den fırlatılan 3 füzeyi durdurduğunu açıkladı.

İSRAİL ORDUSU: GAZZE'YE YARDIMA İZİN VERİLMEYECEK

22.00: İsrail ordusu, halihazırda abluka altındaki Gazze Şeridi'ne yardım girişine izin verilmeyeceğini açıkladı. İsrail ordusu sözcüsü Daniel Hagari'nin düzenlediği basın toplantısı, "Gazze'ye açılan sınır kapıları hala kapalı. Bununla ilgili karar, idari düzeyde alınacak ve sonra da uygulanacak. Yardım girişlerinin vakti geldiğinde bunu açıklayacağız" dedi.

NETANYAHU'DAN SINIRDA "HAZIRIZ" MESAJI

20.50: Başbakan Binyamin Netanyahu da dün Gazze sınırına yaptığı ziyarette askerlerle çekilmiş bir görüntüsünü sosyal medyadan paylaşarak "hazırız" mesajını verdi.

İsrail-Hamas savaşında son durum... İsrail Savunma Bakanı tüm dünyaya duyurdu: 3 aşamalı Gazze planı ortaya çıktı

GALLANT'TAN KARA OPERASYONU SİNYALİ

20.30: İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, "Piyade birlikleri Gazze sınırı yakınında toplandı. Yakında Filistin yerleşimlerini içeriden görecekler. Emir gelecek" diye konuştu.

TOPLAM ÖLÜ SAYISI 4 BİN 400'ü AŞTI

20.23: Filistin-İsrail çatışması her iki taraftan da 4 bin 400'den fazla kişinin hayatına mal oldu.

Filistin Sağlık Bakanlığı, çatışmalarda bin 524'ü çocuk, 3 bin 785 Filistinlinin öldüğünü ve 13 bin 750'den fazla kişinin de yaralandığını açıkladı.

İsrail tarafındaki ölü sayısının ise bin 400'ün üzerine çıktığı ve 4 bin 229 kişinin de yaralandığını belirtildi.

 

 

Kaynak: TGRT Haber, Anadolu Ajansı, WAFA
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...