Tgrt Haber

Bilim insanlarından ilginç keşif! Bronz Çağı mumyalarından antik peynir elde ettiler

Editör: Berkay Alptekin / Kaynak: tgrthaber.com / Çeviri
26 Eylül 2024 11:21 - Güncelleme : 26 Eylül 2024 13:26
Bilim insanlarından ilginç keşif! Bronz Çağı mumyalarından antik peynir elde ettiler

Bilim insanları M.Ö. 3 bin yıllarından kalma bir Çin mezarlığındaki Bronz Çağı mumyalarından peynir elde ettiler. Dünyanın en eski peyniri olduğuna inandıkları peynirden başarılı bir şekilde bir DNA ipliği de çıkardılar. Öte yandan bilim insanları çıkardıkları DNA ipliği sayesinde bir tezi de çürütmüş oldular.

Kuzeybatı Çin​'in Tarim Havzası'nda 3 bin 300 ila 3 bin 600 yıl öncesine tarihlenen ve korunmuş halde bulunan cesetlerin başlarına ve boyunlarına garip bir şekilde peynir​ bulaşmış veya “saçılmış” olarak bulundu.

Özellikle de Xiaohe halkının mezarlığındaki birkaç ölünün boyunlarını ve başlarını kaplamıştı. Beyaz renkli madde ilk kez 20 yıl önce gözlemlenmiş olsa da, peynir olduğu ancak yakın zamanda doğrulandı.

Araştırmacı Qiaomei Fu, "Peynir gibi gıda maddelerinin binlerce yıl boyunca korunması son derece zordur, bu da bunu nadir ve değerli bir fırsat haline getiriyor. Antik peyniri ayrıntılı olarak incelemek atalarımızın beslenme biçimini ve kültürünü daha iyi anlamamıza yardımcı olabilir." ifadelerine yer verdi.

Hem inek hem de keçi DNA'sı içerdiği tespit edilen mitokondriyal özüt, Xiaohe'lerin mutfak tercihlerinin öğrenilmesi üzerine üç farklı mezardan çıkarıldı. Yunanistan ve Orta Doğu'daki geleneklerin aksine, farklı türde hayvan sütleri peynir yapımına ayrılıyordu.

Bilim insanlarından ilginç keşif! Bronz Çağı mumyalarından antik peynir elde ettiler - 1. Resim


TEZLERİ ÇÜRÜTTÜ

Günümüz peynir taneleriyle tutarlı mantar bakterilerinin varlığı da bulundu ve bu da ekibin soyunun izini sürmesini sağladı. Özellikle bir tanesi, mevcut peynir yapımında kullanılan Lactobacillus bakterisi, hem Çin hem de Rusya'dan gelmiş gibi görünüyor.

Önceki tezler bu türün Rusya'nın Kafkas Dağları'na özgü olduğunu söylüyordu. Çalışma ayrıca bakterinin zaman içinde genetiğin stabilize olmasına ve süt fermantasyonunun artmasına yol açmış olabileceğini de ortaya koyuyor.

Araştırmacı Qiaomei Fu, yaptığı açıklamada, “Bu, bir bakterinin son 3 bin yıl içinde nasıl evrimleştiğini gözlemlememizi sağlayan eşi benzeri görülmemiş bir çalışma. Dahası, süt ürünlerini inceleyerek, eski insan yaşamı ve onların dünya ile etkileşimleri hakkında daha net bir resim elde ettik. Bu sadece bir başlangıç ve bu teknolojiyle daha önce bilinmeyen diğer eserleri de keşfetmeyi umuyoruz." ifadelerini kullandı.

Bilim insanlarından ilginç keşif! Bronz Çağı mumyalarından antik peynir elde ettiler - 2. Resim

Kaynak: tgrthaber.com / Çeviri

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Ayşe26 Eylül 2024 11:42

Vay be 3 bin yıl önce yapılmış peynir mi bu nasıl bişey insanlar çok farklıydı galiba

Sonraki Haber Yükleniyor...