Tgrt Haber

Ordu ve istihbarat teşkilatlarını suçlayan Netanyahu çark etti: Özür diledi

Editör: Berkay Alptekin / Kaynak: Anadolu Ajansı
29 Ekim 2023 10:42 - Güncelleme : 29 Ekim 2023 13:12
Ordu ve istihbarat teşkilatlarını suçlayan Netanyahu çark etti: Özür diledi

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, 7 Ekim'de abluka altındaki Gazze Şeridi'nden Hamas'ın düzenlediği saldırılardaki güvenlik zafiyeti suçunu İsrail ordusu ve iç istihbarat teşkilatı Şin-Bet'e yükledi. Suçlamanın ardından kırmızı çizgiyi aştığına dair yoğun tepkiler alan Netanyahu hata yaptığını söyleyerek özür diledi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Telegram hesabından yaptığı açıklamada, "7 Ekim'de Gazze Şeridi'nden düzenlenen saldırılarla ilgili Başbakan'a bilgi verildiği yönündeki iddiaların asılsız olduğunu aksine hiçbir uyarı gelmediğini" savundu.

Açıklamada Netanyahu, "bilakis İsrail ordusu ve Şin-Bet'in (Şabak) Hamas'ın yıldırıldığı ve sükunetin sağlandığı değerlendirmesini yaptıklarını" aktardı. İsrail Başbakanı, "savaşın çıktığı son ana kadar" tüm istihbarat teşkilatlarının kendisine ve hükümete defalarca aynı yönde bilgi verdiğini savundu.

Binyamin Netanyahu, dün düzenlediği basın toplantısında "üst üste başarısızlığın sorumluluğunu alıp almadığı" şeklindeki soruya, "Berbat bir zafiyet vardı, sonuna kadar araştırılacak. Ben dahil herkes bu konuda hesap vermek zorunda kalacak ama bunların hepsi savaştan sonra olacak." yanıtını vermişti.

"KIRMIZI ÇİZGİYİ AŞTIN"

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Hamas’ın 7 Ekim saldırıları konusunda güvenlik ve istihbarat servislerini sorumlu tutan sözleri nedeniyle ülkedeki siyasetçilerden yoğun tepki aldı. Netanyahu, abluka altındaki Gazze Şeridi'nden İsrail’e düzenlenen saldırılardaki güvenlik zafiyeti suçunu, ordu ve iç istihbarat teşkilatı Şin-Bet'e yüklemesi, ülkedeki politikacılardan tepki çekerken, Başbakan’ın “kırmızı çizgiyi aştığı” yorumları yapıldı.

İsrail'in eski Genelkurmay Başkanı ve Dışişleri Bakanı Gabi Aşkenazi, X sosyal medya hesabından Netanyahu’nın söz konusunu paylaşımının altında yorum yaparak, Başbakan'dan paylaşımını kaldırmasını istedi ve "Savaştayız." diye ekledi. Muhalefet lideri ve eski başbakan Yair Lapid de X hesabından yaptığı açıklamada, "Netanyahu kırmızı çizgiyi aştı.” ifadelerini kullanarak, şunları yazdı:

“İsrail askerleri ve komutanları Hamas ve Hizbullah'a karşı yiğitçe savaşırken, onları desteklemek yerine onları suçlamaya çalışıyor. Sorumluluktan kaçma ve suçu güvenlik teşkilatına yükleme girişimleri, İsrail'in düşmanlarıyla savaşırken İsrail ordusunu zayıflatıyor.” Muhalefetteki Yeş Atid (Gelecek Var) Partisi lideri, Netanyahu'nun bu sözleri için özür dilemesi gerektiğini kaydetti.

NETANYAHU ÖZÜR DİLEDİ

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Hamas’ın 7 Ekim saldırıları konusunda güvenlik ve istihbarat servislerini sorumlu tutan ve yoğun tepki çeken sözleri nedeniyle “hata yaptığını” belirterek özür diledi.

Netanyahu, abluka altındaki Gazze Şeridi'nden İsrail’e düzenlenen saldırılardaki güvenlik zafiyeti suçunu, ordu ve iç istihbarat teşkilatı Şin-Bet'e yüklediği ifadelerine ilişkin X sosyal medya platformundan açıklama yaptı. İsrail Başbakanı, dün akşam sosyal medya hesabından yaptığı ve bir süre sonra sildiği sözleri için “Hata yaptım.” ifadesini kullanarak, şunları kaydetti:

“Basın toplantısından sonra söylediğim şeylerin söylenmemesi gerekirdi ve bunun için özür diliyorum. Güvenlik güçlerinin tüm başkanlarına tam destek veriyorum. Genelkurmay Başkanı'nı ve cephede bulunan, ülke için savaşan İsrail ordu komutanlarını ve askerlerini destekliyorum. Birlikte kazanacağız.”

Ordu ve istihbarat teşkilatlarını suçlayan Netanyahu çark etti: Özür diledi

GAZZE'DE SON DURUM

İsrail'in abluka altındaki Gazze Şeridi'nde yoğun saldırıları nedeniyle bölgedeki sabit hat, cep telefonu ve internet iletişim hizmetleri tamamen kesildi. İsrail ordusu, havasaldırılarını artırdığını ve kara operasyonlarını genişleteceğini duyurdu.

Gazze'de binlerce yaralı ile sivilin bulunduğu en büyük sağlık tesisi olan Şifa Hastanesi de İsrail ordusu tarafından hedef gösterildi. İsrail'in şiddetli saldırıları sonrası Gazze'de öldürülenlerin sayısı 3 bin 195'i çocuk, 1863'ü kadın olmak üzere 7 bin 703'e çıktı.

Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...