Tgrt Haber

BM Güvenlik Konseyi'nden 'Gazze'de ara' tasarısına onay: 3 ülke çekimser kaldı

Editör: Şule Altınel / Kaynak: İhlas Haber Ajansı, TGRT Haber
16 Kasım 2023 01:07 - Güncelleme : 16 Kasım 2023 01:13
BM Güvenlik Konseyi'nden 'Gazze'de ara' tasarısına onay: 3 ülke çekimser kaldı

Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nde yapılan oylamada, Gazze Şeridi’nde “genişletilmiş insani duraklamalar” talep eden karar tasarısı kabul edildi. Oylamada 12 ülke lehte oy kullanırken, Rusya, ABD ve İngiltere ise çekimser kaldı.

Gazze’de İsrail ile Hamas​ arasında 41 gündür devam eden çatışmalar, uluslararası toplumun tepkisini çekiyor. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Gazze’de yaşanan insani krize çözüm bulmak için girişimlerde bulunuyor. 

BMGK, Gazze’de yaşanan insani krize çözüm bulmak için Malta’nın hazırladığı karar tasarısını oybirliğiyle kabul etti. Tasarıda, Gazze’de çatışmalara “acil ve uzatılmış ara verilmesi” ve rehinelerin serbest bırakılması çağrısı yapıldı. Tasarı, daha önce veto edilen “ateşkes” ifadesinden farklı bir dil kullandı.

15 ÜLKEDEN 3 ÜLKE ÇEKİMSER KALDI

Oylamada 12 ülke lehte oy kullanırken, Rusya, ABD ve İngiltere ise çekimser kaldı. Evet diyen ülkeler arasında Fransa ve Çin de yer aldı.

ABD: HAMAS​ BU ÇATIŞMAYI TETİKLEDİ

Oylama sonrasında açıklamada bulunan ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Linda Thomas-Greenfield, "Hamas'ın terör faaliyetlerini kınamamanın hiçbir gerekçesi olamaz. Hamas​ bu çatışmayı tetikledi." değerlendirmesinde bulundu.

İNGİLTERE: HAMAS​'IN "TERÖR FAALİYETLERİNİN" KINANMASI NEDENİYLE ÇEKİMSER KALDIK

İngiltere'nin BM Daimi Temsilcisi Barbara Woodward ise Filistin halkının çektiği acı ve kaybı anlamanın mümkün olmadığını belirterek "Bu karar hayat kurtaracaktır. Daha fazla yoldan yardımın hızlı bir şekilde girebilmesi için ortaklaşa hareket etmemiz gerekiyor." vurgusunu yaptı.

Kararda açık bir şekilde "Hamas'ın terör faaliyetlerini" kınanmamasını üzüntüyle karşıladıklarını kaydeden Woodward, bu nedenle çekimser oy kullandıklarını aktardı. Woodward, kararın BMGK'nin tek bir sesle konuşmasını sağladığı ve yardım ulaşımının önünü açtığı için önemli olduğunu söyledi.

RUSYA: KARARDA ÇOK BÜYÜK EKSİKLİKLER VAR

Rusya'nın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Vassily Nebenzia, Malta'nın sunduğu kararda çok büyük eksiklikler olduğunu ancak insani boyuta ağırlık verdiği için veto etmediklerini ifade etti. Temel eksikliğin kararda acil ateşkes​ çağrısına yer verilmemesi olduğunu kaydeden Nebenzia, bunun en büyük öncelik olması gerektiğini söyledi. Nebenzia, "Geçici aralar sadece askeri faaliyetlerin daha güçlü bir şekilde geri dönmesini sağlar." değerlendirmesini yaptı.

7 EKİM'DEN SONRA 4 KARAR TASARISI VETO EDİLDİ

Gazze​'deki insani durumla ilgili BMGK, 7 Ekim'in ardından 4 karar tasarısını ele aldı. İlk olarak Rusya'nın 17 Ekim'de sunduğu ve "insani ateşkes​" talep edilen karar tasarısına ABD, İngiltere, Fransa ve Japonya 'hayır' oyu kullanmıştı. Bunun ardından Brezilya'nın "çatışmalara ara verilmesini" talep eden karar tasarısı, 18 Ekim'de ABD tarafından veto edilmişti. Daha sonra 26 Ekim'de "ülkelerin meşru müdafaa hakkına" değinen ABD tasarısı Rusya ve Çin tarafından, aynı gün Rusya'nın insani ateşkes​ çağrısı ihtiva eden karar tasarısı da ABD ve İngiltere tarafından veto edilmişti. Karar tasarıları geçmese de, 193 üyeli BM Genel Kurulu'nda, 121 ülke Gazze​'de insani ateşkes​ çağrısı yapılan tasarıya "evet" oyu vermişti.

BMGK'NIN ULUSLARARASI BARIŞ VE GÜVENLİĞİ KORUMA SORUMLULUĞU VAR

BM'nin yürütme organı olarak da bilinen BMGK'nin temel sorumluluğu "uluslararası barış ve güvenliği koruma" olarak ön plana çıkıyor. Üye ülkeler arasında dostane ilişkilerin geliştirilmesine katkı sağlamakla yükümlü olan BMGK'nin, aynı zamanda uluslararası sorunların çözümü için işbirliği yapması gerekiyor.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı, TGRT Haber
Sonraki Haber Yükleniyor...