Dünya

BM Güvenlik Konseyi'nden 'Gazze'de ara' tasarısına onay: 3 ülke çekimser kaldı

Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nde yapılan oylamada, Gazze Şeridi’nde “genişletilmiş insani duraklamalar” talep eden karar tasarısı kabul edildi. Oylamada 12 ülke lehte oy kullanırken, Rusya, ABD ve İngiltere ise çekimser kaldı.

BM Güvenlik Konseyi'nden 'Gazze'de ara' tasarısına onay: 3 ülke çekimser kaldı
KAYNAK:
|
GİRİŞ:
16.11.2023
saat ikonu 01:07
|
GÜNCELLEME:
16.11.2023
saat ikonu 01:07

Gazze’de Israil ile Hamas arasinda 41 gündür devam eden çatismalar, uluslararasi toplumun tepkisini çekiyor. Birlesmis Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Gazze’de yasanan insani krize çözüm bulmak için girisimlerde bulunuyor. 

BMGK, Gazze’de yasanan insani krize çözüm bulmak için Malta’nin hazirladigi karar tasarisini oybirligiyle kabul etti. Tasarida, Gazze’de çatismalara “acil ve uzatilmis ara verilmesi” ve rehinelerin serbest birakilmasi çagrisi yapildi. Tasari, daha önce veto edilen “ateskes” ifadesinden farkli bir dil kullandi.

15 ÜLKEDEN 3 ÜLKE ÇEKIMSER KALDI

Oylamada 12 ülke lehte oy kullanirken, Rusya, ABD ve Ingiltere ise çekimser kaldi. Evet diyen ülkeler arasinda Fransa ve Çin de yer aldi.

ABD: HAMAS BU ÇATISMAYI TETIKLEDI

Oylama sonrasinda açiklamada bulunan ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Linda Thomas-Greenfield, "Hamas'in terör faaliyetlerini kinamamanin hiçbir gerekçesi olamaz. Hamas bu çatismayi tetikledi." degerlendirmesinde bulundu.

INGILTERE: HAMAS'IN "TERÖR FAALIYETLERININ" KINANMASI NEDENIYLE ÇEKIMSER KALDIK

Ingiltere'nin BM Daimi Temsilcisi Barbara Woodward ise Filistin halkinin çektigi aci ve kaybi anlamanin mümkün olmadigini belirterek "Bu karar hayat kurtaracaktir. Daha fazla yoldan yardimin hizli bir sekilde girebilmesi için ortaklasa hareket etmemiz gerekiyor." vurgusunu yapti.

Kararda açik bir sekilde "Hamas'in terör faaliyetlerini" kinanmamasini üzüntüyle karsiladiklarini kaydeden Woodward, bu nedenle çekimser oy kullandiklarini aktardi. Woodward, kararin BMGK'nin tek bir sesle konusmasini sagladigi ve yardim ulasiminin önünü açtigi için önemli oldugunu söyledi.

RUSYA: KARARDA ÇOK BÜYÜK EKSIKLIKLER VAR

Rusya'nin Birlesmis Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Vassily Nebenzia, Malta'nin sundugu kararda çok büyük eksiklikler oldugunu ancak insani boyuta agirlik verdigi için veto etmediklerini ifade etti. Temel eksikligin kararda acil ateskes çagrisina yer verilmemesi oldugunu kaydeden Nebenzia, bunun en büyük öncelik olmasi gerektigini söyledi. Nebenzia, "Geçici aralar sadece askeri faaliyetlerin daha güçlü bir sekilde geri dönmesini saglar." degerlendirmesini yapti.

7 EKIM'DEN SONRA 4 KARAR TASARISI VETO EDILDI

Gazze'deki insani durumla ilgili BMGK, 7 Ekim'in ardindan 4 karar tasarisini ele aldi. Ilk olarak Rusya'nin 17 Ekim'de sundugu ve "insani ateskes" talep edilen karar tasarisina ABD, Ingiltere, Fransa ve Japonya 'hayir' oyu kullanmisti. Bunun ardindan Brezilya'nin "çatismalara ara verilmesini" talep eden karar tasarisi, 18 Ekim'de ABD tarafindan veto edilmisti. Daha sonra 26 Ekim'de "ülkelerin mesru müdafaa hakkina" deginen ABD tasarisi Rusya ve Çin tarafindan, ayni gün Rusya'nin insani ateskes çagrisi ihtiva eden karar tasarisi da ABD ve Ingiltere tarafindan veto edilmisti. Karar tasarilari geçmese de, 193 üyeli BM Genel Kurulu'nda, 121 ülke Gazze'de insani ateskes çagrisi yapilan tasariya "evet" oyu vermisti.

BMGK'NIN ULUSLARARASI BARIS VE GÜVENLIGI KORUMA SORUMLULUGU VAR

BM'nin yürütme organi olarak da bilinen BMGK'nin temel sorumlulugu "uluslararasi baris ve güvenligi koruma" olarak ön plana çikiyor. Üye ülkeler arasinda dostane iliskilerin gelistirilmesine katki saglamakla yükümlü olan BMGK'nin, ayni zamanda uluslararasi sorunlarin çözümü için isbirligi yapmasi gerekiyor.

ETİKETLER
#gazze
#İsrail
#hamas
#ateşkes
#Dünya
YorumYORUM YAZ
Uyarı
Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.