BM'den ürküten iklim göçü çağrısı: Resmi olarak çağa girdik
Dünya genelinde artan sıcaklıklar beklenen iklim göçünü peşisıra getirdi. Birleşmiş Milletler (BM) Uluslararası Göç Örgütü (IOM) Genel Direktörü Amy Pope, 'resmi olarak iklim göçü çağına girildiğini' açıkladı. Popei Afrika ülkelerinde iklim değişikliğinin oluşturduğu etkiye karşı en savunmasız ülke olduğunu söylerken bölgede, 7,5 milyondan fazla kişinin doğal afet nedeniyle yerinden edildiği söyledi.
Birleşmiş Milletler (BM) Uluslararası Göç Örgütü (IOM) Genel Direktörlüğüne seçilen Amy Pope, yayımladığı son yazısında Afrika İklim Zirvesi öncesinde iklim değişikliği ve insan hareketliliğiyle ilgili zorlukları ele almak için eyleme geçilmesi çağrısında bulundu.
Zirvenin, Afrika ülkelerinin liderleri, bakanlar, BM kurumlarının temsilcileri, insani yardım ve kalkınma ortakları, özel sektör ile gençlerin kıta tarihindeki "en büyük buluşması" olduğunu sözlerine ekleyen Pope, Afrika ülkeleri için bu durumun bir fırsat olduğunu söyledi.
Pope, Afrika ülkelerinin iklim değişikliğine karşı en savunmasız ülkeler arsında yer aldığını söylerken yüksek hava sıcaklıkları ve artan deniz seviyeleri gibi iklim krizinin korkunç etkilerini, "2022'de Afrika'da 7,5 milyondan fazla kişinin doğal afet nedeniyle yerinden edildiği kayıtlara geçti" diyerek açıkladı.
"YIL SONUNA KADAR 105 MİLYON KİŞİ İKLİM GÖÇMENİ OLABİLİR"
"Resmi olarak iklim göçü çağına girdik" diyen Pope, iklim değişikliği ile insan hareketliliği arasındaki bağlantıyı kıta ölçeğinde ele alınması gerektiğini ve acil çözüme kavuşturulması gerektiğini söyledi.
Durumun önlem alınmadan devam etmesi durumunda, Afrika'da 2023 yılına kadar 105 milyona kadar insanın iklim değişikliği nedeniyle ülke içinde göçmen haline gelebileceğinin Dünya Bankasınca rapor edildiğini hatırlatan Pope, IOM'un, iklim değişikliğinin Afrika üzerindeki etkileriyle sürdürülebilir mücadeleye katkı sağlayabileceğini dile getirdi.
Pope, 1 Ekim'den itibaren 5 yıllık bir dönem için Genel Direktörlük görevini Antonio Vitorino'dan devralacak.