Çin’den ABD'nin Gazze tasarısını veto etmesine tepki: Derin hayal kırıklığı
Çin, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin dün düzenlediği acil oturumda gündeme gelen, İsrail-Filistin çatışmasında sivillere yönelik tüm saldırıları kınayan ve Gazze'ye insani yardım çağrısı yapan karar tasarısının ABD tarafından veto edilmesine tepki gösterdi.
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) acil oturumunda yapılan Gazze'ye insani yardım çağrısı ABD tarafından veto edildi. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning, Pekin'de düzenlenen günlük basın toplantısında, BMGK'nin, Arap ülkelerinin ve Filistin halkının çağrılarına kulak vererek, ateşkesin sağlanması, sivillerin korunması ve daha büyük bir insani felaketin engellenmesi konusundaki rolünü yerine getirmesi gerektiğini vurguladı.
“DERİN HAYAL KIRIKLIĞI”
Çin'in BM Güvenlik Konseyinin krizin çözümü için sorumlu rol oynamasından yana olduğunu ifade eden Sözcü Mao, "Çin, ABD'nin İsrail ile Filistin arasındaki duruma ilişkin karar tasarısını engellemesinden derin hayal kırıklığı duyuyor. Güvenlik Konseyi, çatışmayı yatıştırmak ve insani krizin daha da kötüye gitmesini önlemek üzere görevini yerine getirmeli." ifadelerini kullandı.
ÇAĞRI YAPILMIŞTI
Mao, Çin'in sivillerin korunması ve insani krizin önlenmesine yönelik her türlü girişimi desteklediğinin altını çizdi. Çin'in BM Daimi Temsilcisi Cang Cün, Güvenlik Konseyi'nin, İsrail'in 7 Ekim'de el-Ehli Baptist Hastanesine düzenlediği, 471 kişinin hayatını kaybettiği saldırının ardından düzenlenen acil oturumda tüm üyelere, BM Şartı'na bağlı sorumluluklarını yerine getirme çağrısında bulunmuştu.
ABD VETO ETTİ
Çinli Büyükelçi, "ayrım gözetmeyen güç kullanımını" kınayarak, İsrail'in "uluslararası insani hukuka bağlı yükümlülüklerini yerine getirmesi gerektiğini" vurgulamıştı. Brezilya'nın öncülüğünde Güvenlik Konseyi'ne sunulan, sivillere yönelik tüm saldırıları kınayan ve Gazze'deki Filistinlilere insani yardım çağrısı yapan karar tasarısı 15 ülkenin 12'sinin desteğini kazanırken, veto yetkisine sahip ABD tarafından engellenmiş, İngiltere ve Rusya ise çekimser kalmıştı. ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Linda Thomas-Greenfield, vetonun gerekçesi olarak, karar tasarısında "İsrail'in nefsi müdafaa hakkına değinilmemesini" göstermişti.