Dünya

Çin'den Estonya'ya Tayvan uyarısı

Çin ve Tayvan arasındaki gerilim başka ülkelere sıçradı. Çin, Tayvan'ın temsil ofisi açmaya hazırlandığı Estonya'yı uyardı. Çin'in Tallin Büyükelçisi Guo Şiaomey, Tayvan temsil ofisinin kurulması halinde ülkeyi terk edebileceğini açıkladı.

Çin'den Estonya'ya Tayvan uyarısı
KAYNAK:
|
GİRİŞ:
09.11.2023
saat ikonu 14:42
|
GÜNCELLEME:
09.11.2023
saat ikonu 14:42

Çin, Baltik ülkesi Estonya'yi baskent Tallin’de Tayvan temsil ofisinin kurulmasi iddialari sonrasi uyardi. Estonya gazetesi Postimees'in haberine göre, Çin'in Tallin Büyükelçisi Guo Siaomey, Estonya-Çin Parlamento Grubu Baskani Toomas Kivimagi ile görüsmesinde Tayvan temsil ofisinin kurulmasi halinde ülkeyi terk edebilecegini söyledi.

Estonya Disisleri Bakani Margus Tsahkna, geçen hafta, baskent Tallin'de "Taipei" adiyla bir ekonomi ve kültür ofisi kurulmasi konusunda Tayvan ile anlasmaya vardiklarini duyurmustu. Bakan Tsahkna, Tayvan ofisinin, diger Avrupa ülkelerinde oldugu gibi diplomatik nitelik tasimayan bir temsilcilik olacaginin altini çizmisti.

PEKIN, TAYVAN'IN BM VE DIGER KURULUSLARLA ILISKISINE KARSI

Tayvan'in topraklarinin parçasi oldugunu savunan Çin, Ada'nin fiili bagimsizliginin uluslararasi alanda taninmasina yol açabilecek türden adimlara tepki gösteriyor. Pekin, Tayvan hükümetinin dünya ülkeleriyle müstakil diplomatik iliskiler kurmasina, Birlesmis Milletlerde (BM) ve diger uluslararasi kuruluslarda temsil edilmesine karsi çikiyor.

Çin Disisleri Bakanligi Sözcüsü Vang Vinbin, konuya iliskin yaptigi açiklamada, "tek Çin" ilkesini hatirlatarak Estonya'ya Tayvan'in resmi nitelikte herhangi bir organizasyon kurmasina izin verilmemesi çagrisinda bulundu.

Tayvan, diplomatik olarak Çin'i taniyan ülkelerde "Taipei Ekonomi ve Kültür Misyonu" adiyla temsilcilikler kuruyor.

Çin'den Estonya'ya Tayvan uyarısı

ÇIN-LITVANYA ANLASMAZLIGI

Baltik ülkesi Litvanya'nin 2021'de Tayvan'a ülkesinde kendi adiyla temsilcilik kurmasina izin vermesi Çin ile diplomatik krize yol açmisti. Çin, kararin, "tek Çin" ilkesine ve Ada'daki egemenlik haklarina saldiri oldugunu savunarak, Litvanya'daki büyükelçisini geri çagirmis, Litvanya'dan da Pekin büyükelçisini geri çagirmasini istemisti.

Pekin yönetimi, 21 Kasim 2021'de Litvanya ile diplomatik iliskilerinin derecesini düsürerek maslahatgüzar düzeyinde sürdürülmesi karari almisti. Litvanya da diplomatlarinin güvenliginden duydugu endise nedeniyle 15 Aralik 2021'de Pekin Büyükelçiligini kapattigini bildirmisti.

Tayvan anlasmazligi nedeniyle Litvanya'nin Çin'e ihracati durma noktasina gelmisti. Litvanyali ihracatçilar Çin'in adi konulmamis ticaret ambargosuna maruz kalmisti. Avrupa Birligi (AB), Litvanya'ya ayrimci ticari kisitlama uyguladigi gerekçesiyle Çin'i Dünya Ticaret Örgütüne (DTÖ) sikayet etmisti.

Litvanya, gerilimin ardindan Çin-Orta ve Dogu Avrupa Ülkeleri Is Birligi Diyalogundan (Çin-CEEC) çekilmis, diger Baltik ülkeleri Letonya ve Estonya da çekilerek ona destek vermisti.

ETİKETLER
#çin
#tayvan
#Estonya
#Dünya
YorumYORUM YAZ
Uyarı
Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.