Tgrt Haber

Çin’in istihbarat balonu ABD'nin ardından bu kez başka ülkede: Topraklarımıza girdi, izledik

Editör: Murat Makas / Kaynak: İHA
05 Şubat 2023 20:24 - Güncelleme : 05 Şubat 2023 21:52

ABD'nin Atlantik Okyanusu üzerine düşürdüğü Çin’e ait yüksek irtifalı istihbarat balonunun bu kez farklı bir ülkede görüldüğü iddia edildi. ABD’nin ardından Kolombiya da hava sahasında balon benzeri cisim tespit ettiğini duyurdu.

Çin’e ait yüksek irtifalı istihbarat balonu ABD’yi alarma geçirdi. ABD​ hava sahasına balon Atlantik Okyanusu üzerinde düşürülmüştü. ABD askeri yetkilileri geçtiğimiz cuma günü Latin Amerika üzerinde başka bir ülkede Çin​ balonunun görüldüğünü belirtmişti.

ABD’nin ardından Kolombiya’da da istihbarat balonuna benzer bir cisim tespit edildi. Kolombiya​ Hava Kuvvetleri tarafından yapılan açıklamada, geçtiğimiz cuma günü Kolombiya toprakları üzerinde yüksek irtifalı istihbarat balonuna benzer bir cismin hava savunma sistemi tarafından tespit edildiği aktarıldı.

ULUSAL GÜVENLİĞE TEHDİT OLUŞTURMUYOR

Kolombiya topraklarına kuzey yönünde giren ve 55 bin fit yükseklikte ortalama 25 deniz mili hızla hareket eden bir nesnenin tespit edildiği belirtilen açıklamada, cismin "balona benzer özellikler" gösterdiği ve hava kuvvetlerinin ülke hava sahasını terk edene kadar izlediği aktarıldı. Açıklamada ayrıca, söz konusu cismin ulusal güvenliğe tehdit oluşturmadığı ifade edildi.

ABD-ÇİN ARASINDA "CASUS BALON" KRİZİ

ABD Savunma Bakanlığı, Çin’e ait yüksek irtifalı istihbarat balonunun ABD üzerinde olduğunu ve balonun takip edildiğini açıklamıştı. Çin Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, balonun, Çin'e ait sivil bir hava aracı olduğu, meteorolojik araştırma için kullanıldığı belirtilmiş, "Çin'e ait hava aracı batıya esen rüzgarlar ve kontrol imkanının kısıtlı olması nedeniyle, güzergahın dışına çıktı" ifadelerine yer verilmişti. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, balon meselesi nedeniyle Çin'e yapacağı ziyareti ertelemişti.

Kaynak: İHA

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...