Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), dünya nüfusunun yarısının sivrisineklerden bulaşan dang virüsüne yakalanma riski altında olduğu uyarısında bulundu.
Dünya Saglik Örgütü (DSÖ) tropikal birim baskani Raman Velayudhan, Cenevre'de düzenlenen Birlesmis Milletler basin brifinginde yaptigi açiklamalarla dikkat çekti. 2000-2022 yillari arasinda dang vakalarinda sekiz kat artis kaydederek 500 bin vakanin 4,2 milyona yükseldigini söyleyen Velayudhan, rakamin çok daha yüksek olabileceginin altini çizdi.
"Dünya nüfusunun yaklasik yarisi dang riski altinda ve dang yaklasik 129 ülkeyi etkiliyor" diyen Velayudhan, günde yaklasik 100 ila 400 milyon vakanin rapor edildigini belirtti.
Dang hastaliginin ciddi bir hastalik oldugunu ve çogunlukla sivrisineklerin isirmasi yoluyla bir kisiden digerine yayilan viral bir enfeksiyon oldugunu söyledi. Su anda piyasada bulunan tek asinin Sanofi Pasteur asisi oldugunu söyleyen yetkili, bu asi yaklasik 20 ülkede kullanim için tescil edildigini belirtti. Asi sadece bir kez dang hastaligina yakalanmis kisileri korumakta ve kisilerin üç kez dang asisi olmasini gerektirmektedir.
Tahminlere göre dang ölümlerinin yilda 40 bin ila 70 bin arasinda degistigini gösterdigini söyleyen Bakan, bunlari hala rapor etmeyen birçok ülke oldugunu da sözlerine ekledi.
Velayudhan, "Ülkelerin çogunda vaka ölüm orani yüzde 1'in altinda ve biz bunu daha da düsürmeyi umuyoruz" dedi.
Dünya Saglik Örgütü'ne göre Dang hastaligina yakalanan çogu kiside belirti görülmez. En sik görülen belirtiler yüksek ates, bas agrisi, vücut agrilari, mide bulantisi ve döküntüdür. Çogu da 1-2 hafta içinde iyilesir. Bazi kisilerde siddetli dang hastaligi gelisebilir ve hastanede bakima ihtiyaç duyarlar.