Tgrt Haber

Erdoğan-Sisi görüşmesindeki olumlu hava dış basına yansıdı: Yeni dönüm noktası

Editör: Berrak Arıcan / Kaynak: TGRT HABER
15 Şubat 2024 10:33 - Güncelleme : 15 Şubat 2024 10:34

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Mısır Cumhurbaşkanı Sisi'nin 12 yılın ardından bir araya gelmesi dünya basını tarafından yakından takip edildi. İki liderin görüşmesi dış basında büyük yankı uyandırdı. 

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ziyaretinin ardından Kahire'ye giden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 12 yılın ardından mevkidaşı Abdulfettah Sisi ile bir araya geldi. İki liderin görüşmelerinin oldukça olumlu geçtiğine dair sinyaller verildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan​, Mısırlı mevkidaşını Türkiye​'ye davet etti. Sisi, nisan ayında iade-i ziyarette bulunabileceğini söyledi. Erdoğan, ziyaretinin iki ülke ilişkilerinde de yeni bir sayfa açacağını belirtti. 

Mısır​'daki tarihi anlar dış basın tarafından da yakından takip edildi. Özellikle İsrail ve Yunanistan'ın sıkı takibindeki görüşme dış basın manşetlerinde yer aldı. İki liderin öncelikli gündeminin İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları olması nedeniyle Times of Israel, yakından takip ettiği görüşme için ''Kahire'yi ziyaret eden Erdoğan, Türkiye'nin Gazze'nin yeniden inşası konusunda Mısır'la iş birliği yapacağını söyledi'' ifadeleriyle ön plana çıktı. 

''YENİ BİR SAYFA AÇILIYOR''

Fransız basınından France 24, iki liderin 12 yılın ardından yeni bir sayfa açtığını, ''İki lider de ilişkilerde yeni bir aşama, ticaretin birkaç yıl içinde yılda 15 milyar dolara çıkarılması ve Ortadoğu'da diplomatik iş birliği çağrısında bulundu'' ifadeleriyle dile getirdi.

Erdoğan-Sisi görüşmesindeki olumlu hava dış basına yansıdı: Yeni dönüm noktası - 1. Resim

Ayrıca Fransız basını, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun katliamlarını kınadığını belirtti.

Bloomberg ise ''Erdoğan, Tarihi Kahire Ziyaretiyle Mısır'la İlişkilerini Yeniden Kuruyor''' başlıklı haberinde ''Zirvede Gazze, enerji ve bölgesel çatışmalar ele alındı'' dedi.

''ÇOK OLUMLU BİR HAVA OLUŞTU''

Erdoğan ve Sisi'nin yeniden bir araya gelmesinden 'Doğu Akdeniz' nedeniyle tedirginlik yaşayan Yunanistan'da ise manşetlere iki ülke ve liderler arasındaki olumlu sinyaller yansıdı. Yunan Ethnos gazetesi, ''Erdoğan-Sisi görüşmesi sonrasında Türkiye ne başardı?'' başlıklı haberinde, ''İlk bakışta açıklamalar, resepsiyonlar ve kırmızı halılardan, Erdoğan'ın özellikle Doğu Akdeniz'de ivme kazanmasını umduğu çok olumlu bir havanın oluştuğu görülüyor.'' ifadelerine yer verdi. 

Haberin devamında ise Yunanistan tedirginliğine dair sinyaller şu şekilde yer aldı:

''Erdoğan'ın istediği, Akdeniz gazından en büyük payı alabilmeleri için MEB anlaşmasının tohumlarını atmaktı. Sisi'ye mutlaka "Doğu Akdeniz'in en büyük iki ülkesiyiz" dedi. Burada ikimiz birlikte yatırım yapabilir ve var olan enerji zenginliğinden faydalanabiliriz. Kesinlikle Yunanistan'la anlaştığından daha fazlasını Mısır'a gönderdi.''

Erdoğan-Sisi görüşmesindeki olumlu hava dış basına yansıdı: Yeni dönüm noktası - 2. Resim

''İLİŞKİLERİN YENİDEN İNŞASI YOLUNDA BÜYÜK ADIM''

Bir başka Yunan gazetesi Kathimerini ise tarihi zirve için 'kilometre taşı' değerlendirmesinde bulundu. ''Erdoğan'ın Mısır'la ilişkileri güçlendirmeye yönelik kilometre aşı ziyareti'' manşetli haberinde şu ifadeler yer aldı:

''Erdoğan ve Mısırlı mevkidaşı Abdülfettah El Sisi, ikili görüşmelerin ardından çarşamba günü Kahire'de ortak basın toplantısı düzenleyerek bölgesel güçler arasındaki ilişkilerin yeniden inşası yolunda büyük bir adım attı.''

Yunan Proto Thema, ''Erdoğan: 12 yıl sonra ilk kez Mısır'ı ziyaret etti - Sisi'den sıcak karşılama'' manşetini attı.

CNN Yunanistan ''Erdoğan'dan Sisi'ye: Kardeşim'' başlıklı haberinde ikili ilişkilerin 12 yıllık aradan sonra pozitif bir yönde ilerlediğine vurgu yaptı.

Erdoğan-Sisi görüşmesindeki olumlu hava dış basına yansıdı: Yeni dönüm noktası - 3. Resim

''YENİ BİR DÖNÜM NOKTASI''

Katar merkezli Al Jazeera tarihi zirve için ''Yeni bir dönüm noktası'' yorumunda bulundu:

''Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sisi'yi Türkiye'ye davet ettiğini doğrulayarak, ziyaretin ikili ilişkilerde yeni bir dönüm noktası olacağını söyledi.''

''ERDOĞAN, SİSİ'YE 'KARDEŞİM' DEDİ''

Çin merkezli Xinhua ''Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail'in Gazze'ye savaşının ortasında Mısır'a ziyarette bulundu'' başlığı ile okurlarının karşısına çıktı.

Londra merkezli Middle East Eye (MEE) zirve için 'Yeni bir dönem' dedi. MEE 'Türk ve Mısırlı cumhurbaşkanları arasındaki görüşmelerde İsrail'in Gazze'deki savaşı ve ikili ilişkiler ele alındı' dedi.

In.gr ikili ilişkilerin pozitif bir ivme yakaladığına dikkat çekti ve ''Erdoğan 'kardeşi' Sisi'yi Türkiye'yi ziyaret etmeye davet etti'' başlıklı haberinde şu ifadelere yer verdi:

''Erdoğan ve Sisi, gazetecilere yaptıkları ortak açıklamalarda, Doğu Akdeniz'deki deniz yetki alanlarının sınırlandırılmasıyla ilgili konulara değinmedi. Türkiye Cumhurbaşkanı Sisi'yi kardeşi olarak nitelendirdi ve onu Ankara'yı ziyaret etmeye davet etti.''

Al Monitor ''Türk lider Erdoğan Mısır'da kırmızı halıyla karşılandı, Sisi'ye 'kardeşim' dedi'' başlığı ile okurlarının karşısına çıktı.

Erdoğan-Sisi görüşmesindeki olumlu hava dış basına yansıdı: Yeni dönüm noktası - 4. Resim

''TÜRKİYE VE MISIR GAZZE İÇİN İŞBİRLİĞİNE HAZIR''

Washington DC merkezli haber platformu ''Libya, Gazze savaşı ve ikili ilişkiler, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah El Sisi'nin 2012'den bu yana ilk kez gerçekleştireceği görüşmenin gündeminde yer alıyor'' dedi.

Al Arabiya ''Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan Gazze konusunda Mısır'la iş birliğine hazır olduğunu söyledi'' manşeti ile çıktı.

Amerikan basınından ABC News, ''Türkiye ve Mısır liderleri, İsrail'in Gazze'nin Refah'ında yaklaşmakta olan saldırısını durdurmak için birleşiyor'' manşeti ile gördü.

Kaynak: TGRT HABER

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...