Tgrt Haber

F-35 TR-3'lerde çözülemeyen sorun: Teslimatlar askıda, depoya çekiliyor

Editör: Murat Makas / Kaynak: TGRT Haber, SavunmaSanayiST
06 Eylül 2023 20:32 - Güncelleme : 06 Eylül 2023 20:39
F-35 TR-3'lerde çözülemeyen sorun: Teslimatlar askıda, depoya çekiliyor

F-35 teslimatlarında 2023 yılında yaşanan gecikmelerin, Lockheed Martin’e yüz milyonlarca dolara mal olacağı ön görülüyor. F-35’in Technology Refresh 3 ya da TR-3 olarak bilinen konfigürasyonunun teslimatları bir kez daha ertelendi.

ABD tarafından F-35 teslimatlarında 2023 yılında yaşanan gecikmelerin, Lockheed Martin’e yüz milyonlarca dolar zarar vermeye devam edeceği ön görülüyor. Geçtiğimiz aylarda Lockheed’in Finans Müdürü Jay Malave, teslimatlardaki gecikmelerinin şirketin TR-3 ile donatılmış avcı uçaklarını ne kadar erken teslim etmeye başlayabileceğine bağlı olarak, firmaya bu yıl 210 milyon ila 350 milyon dolar arasında bir maliyet getireceğini söylemişti.

ABD’li Lockheed Martin​ şirketi, F-35’in Technology Refresh 3 ya da TR-3 olarak bilinen konfigürasyonunun teslimatlarının bir kez daha ertelendiğini açıkladı. Lockheed yaptığı açıklamada, yıl içinde 97 uçak teslimatının planlandığını ve daha önce 100 ila 120 jet arasında olan görünümünün düştüğünü söyledi.

1 YIL DAHA DEPODA KALACAKLAR

Yapılan açıklamalara göre; Lockheed, ilk TR-3 jetini önümüzdeki yıl Nisan ve Haziran ayları arasında teslim etmeyi planlanıyor. Şirket daha önce ilk TR-3 jetinin teslimatının 2023 yılında yapılacağını tahmin ediyordu. TR-3 konfigürasyonunda üretilen F-35‘ler, en az yaklaşık 1 yıl daha depolarda tutulacaklar.

F-35’in Technology Refresh 3 ya da TR-3 olarak bilinen yükseltmelerle ilgili yazılım sorunları, önemli gecikmelere neden oluyor. Pentagon Haziran 2023’te, yükseltmeler tamamen hazır olana kadar TR-3 ile yeni üretilen F-35’leri kabul etmeyeceğini açıklamıştı. Pentagon, yazılım sorunları halledilene kadar ödemeleri askıya aldı.

F-35 teslimatları yine ertelendi.

TR-3 PROGRAMI

TR-3, F-35’e daha iyi ekranlar, RAM ve işlemci gücü kazandırmayı amaçlayan ve Blok 4 olarak bilinen daha kapsamlı bir modernizasyonun eklenebilmesi için gerekli olan bir yükseltme paketinin programdaki adıdır. Blok 4, F-35’in daha uzun menzilli hassas silahlar taşımasına, gelişmiş elektronik harp yeteneklerine ve daha iyi hedef tanıma özelliğine sahip olmasına olanak sağlayacaktır.

ABD Hava Kuvvetleri​, Ocak ayında TR-3 özellikli bir F-35’in ilk test uçuşunu gerçekleştirdi. Ancak başlangıçta Nisan 2023’te tamamlanması gereken TR-3’ün kullanıma sunulması takvimi değişti. F-35 Ortak Program Ofisi artık TR-3’ün en erken Aralık 2023’te belki de Nisan 2024’te gelmesini bekliyor.

Kaynak: TGRT Haber, SavunmaSanayiST

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...