Tgrt Haber

F-35'lerde tartışma alevlendi, '3 milyar dolar'lık fatura çıktı: ABD'de rakip firma devrede

23 Ağustos 2023 00:03 - Güncelleme : 24 Ağustos 2023 00:04
F-35'lerde tartışma alevlendi, '3 milyar dolar'lık fatura çıktı: ABD'de rakip firma devrede

ABD'nin 5. Nesil savaş uçakları F-35'lerde yeni tartışmalar ortaya çıktı. F-35'in Güç ve Termal Yönetim Sistemini (PTMS) üreten havacılık bileşenleri üreticisi Honeywell ile rakip firma Collins Aerospace karşı karşıya geldi. F-35'in Güç ve Termal Yönetim Sistemini (PTMS)'inin iyileştirilmesinde '3 milyar dolar'lık fatura ortaya çıktı.

Kazaları ve teknik sorunlarıyla ABD’de bir dönem krize yol açan 5. Nesil savaş uçakları F-35’ler farklı bir tartışmayı alevlendirdi. ABD tarafından F-35’in, 412 milyar dolarlık satın alma programına ilişkin yıllık raporu sunulmuştu.

ABD Hükümet Hesap Verebilirlik Ofisi (GAO) raporda “Soğutma sistemine aşırı görev yükleniyor ve motorun tasarım parametrelerinin ötesinde çalışmasını gerektiriyor. Ekstra ısı motordaki aşınmayı arttırıyor, ömrünü kısaltıyor ve bakım maliyetlerine 38 milyar dolar ekliyor” demişti.

Lockheed Martin’in ürettiği F-35’lerde motor sorununu ortaya çıkaran güç yönetimi sisteminin iyileştirilmesi veya tamamen değiştirilmesi konusunda yeni polemik başladı.

RAKİP FİRMA DEVREDE

F-35​'in Güç ve Termal Yönetim Sistemini (PTMS) üreten havacılık bileşenleri üreticisi Honeywell, ABD ordusunun tamamen yeni bir sistem geliştirmek yerine jetin soğutma ve elektrik kapasitesinin yükseltmesi konusunda ısrar ettiğini belirtti.

Ancak rakip firma Collins Aerospace aksini savunuyor ve ABD hükümetine Honeywell sistemini Collins tarafından üretilen ekipmanlarla değiştirmesi için baskı yapıyor.

Anlaşmazlık, Pentagon'un son zamanlarda F-35'in Pratt & Whitney (P&W) F135 motorunu yükseltme planlarını ilerletmesiyle patlak verdi. Bu durum kısmen jetin güç santralinin giderek daha fazla güce açık olan, elektronikleri desteklemek için yeterli enerji üretebilmesini sağlamayı amaçlayan bir çabaydı. Pentagon, F-35'in Güç ve Termal Yönetim Sistemini (PTMS)'inin de iyileştirilmesi gerektiğini söyledi.

F-35'lerde yeni teknik kriz

3 MİLYAR DOLARLIK HESAP

Honeywell Aerospace'in savunma ve uzay başkanı Matt Milas, Honeywell'in PTMS'sini başka bir sağlayıcı tarafından üretilen bir sistemle değiştirmenin maaliyetine "tahminimiz yaklaşık 3 milyar dolar" dedi.

Kaynak: TGRT Haber, flightglobal

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Mehmet Orhan 24 Ağustos 2023 09:39

F35 çöp.

Sonraki Haber Yükleniyor...