Tgrt Haber

F-35'lerde yeni oyun! Avrupa ülkesi tespit etti, ABD'ye resti çekti

Editör: Murat Makas / Kaynak: TGRT Haber, bulgarianmilitary
06 Ağustos 2023 22:30 - Güncelleme : 06 Ağustos 2023 22:37
F-35'lerde yeni oyun! Avrupa ülkesi tespit etti, ABD'ye resti çekti

Belçika Hava Kuvvetleri için ilk iki F-35A'nın montajı, Lockheed Martin fabrikasında başladı. ABD ile anlaşmaya göre 34 adet F-35A tedarikine ilişkin sözleşme hükümleri gereği ilk iki uçağın yıl sonuna kadar hazır olması gerekiyordu. Ancak Belçika ABD’ye F-35 Blok 4'ün Blok 4 olmadığı ortaya çıkınca rest çekti.

ABD’nin 5. Nesil savaş uçağı F-35’ler teknik sorunlarıyla adından söz ettiriyor. 2019 yılında Belçika​ Ordusu’nun ABD’den, peşin olarak 4 milyar Euro verip sipariş ettiği 34 adet F-35 savaş uçaklarının hatalı olduğu tespit edilmişti. Yine Belçika sorun yaşadığı F-35 konusunda ABD’ye rest çekti.

Belçika Hava Kuvvetleri için ilk iki F-35A'nın montajı, Fort Worth'taki Lockheed Martin​ fabrikasında başladı. 34 adet F-35A tedarikine ilişkin sözleşme hükümlerine göre, ilk iki uçağın yıl sonuna kadar hazır olması ve teslim edilmesi gerekiyor. Ancak Belçika Hava Kuvvetleri, son montaj hattından çoktan çıkmış olan AY-01 kuyruk numaralı ilk bitmiş uçağı kabul etmiyor. Belçika askeri departmanına göre, ilk iki AY-01 uçağı ve tamamlanan AY-02, Blok 4 modifikasyonunun teknik gereksinimlerini karşılamıyor.

Satın alma sözleşmesinde uçağın mevcut olan en modern versiyonda teslim edileceğinin belirtildiği kaydedildi. Şu anda en son değişiklik, F-35A'nın birçok yeni özellik alması gereken Block 4 sürümü oldu. Bu modifikasyon, daha yüksek işlem gücüne sahip yeni bir TR-3 entegre çekirdek işlemci, panoramik bir kokpit ekranı, geliştirilmiş bir hafıza birimi, yeni radar, bir elektronik harp sistemi, modern silahları kullanma yeteneği ve diğer yükseltmeleri içeriyor.

BELÇİKA KABUL ETMİYOR

Lockheed Martin'in bir açıklamasına göre, bu yükseltmeler hayalet uçağı hem saldırı hem de savunma görevlerinde modern kara ve hava tehditlerine karşı daha dirençli hale getirecek. Ayrıca TR-3 işlemcisini daha fazla entegre etmek ve sertifikalandırmak için çalışmalar devam ediyor. Önceki nesil TR-2'nin kurulu işlemcisi, yeni Blok 4 modifikasyonu için gerekli güç rezervine sahip değildi. Şimdi yeni sürüm üzerindeki tüm çalışmaların 2024 yılının ikinci çeyreğinde tamamlanması planlanıyor.

Bulgarianmilitary'nin haberine göre Belçika Savunma Bakanlığı, F-35A savaş uçaklarının TR3 işlemcili Blok 4 versiyonuna yükseltmeleri tamamlanana ve savaş uçağı tamamen test edilip sertifikalandırılana kadar Belçika Hava Kuvvetleri'nin kabul etmeyeceğini söyledi.

Belçika farklı işlemcili F-35'leri istemiyor

TR-2 / TR-3 FARKLILIKLARI

TR-2 ve TR-3 işlemcilerinin her ikisi de F-35 savaş uçağında kullanılıyor ancak farklı amaçlara hizmet ediyor. TR-2, uçağın sensör verilerini işlemekten, TR-3 ise jetin görev yazılımını yürütmekten sorumlu. Bu iş bölümü, F-35'in daha verimli işlenmesine ve daha iyi genel performansına olanak tanıyor.

TR-2 işlemci, BAE Systems tarafından üretildi ve PowerPC mimarisine dayalı. F-35'in radar, elektro-optik hedefleme sistemi ve elektronik harp sistemi dahil olmak üzere çeşitli sensörlerinden gelen verileri işlemekten sorumludur. TR-2, büyük miktarda veriyi hızlı ve verimli bir şekilde işleyecek şekilde tasarlanmıştır ve F-35'in havadaki ve yerdeki hedefleri hızlı bir şekilde belirlemesine ve izlemesine yardımcı oluyor.

TR-3 işlemcisi ise Lockheed Martin tarafından üretilmiş ve ARM mimarisi üzerine kurulu. Uçuş kontrolleri, silah sistemleri ve iletişim sistemlerini içeren F-35'in görev yazılımını yürütmekten sorumludur. TR-3, F-35'in görevlerini güvenli ve etkin bir şekilde tamamlamasını sağlayacak şekilde son derece güvenilir ve emniyetli olacak şekilde tasarlanmıştır.

F-35 sık sık teknik arızalarla gündeme geliyor

TR-3 NEDEN DAHA İYİ?

TR-3 işlemcisi, F-35'teki TR-2'den daha iyidir çünkü bilgileri daha hızlı işlemesini sağlayan daha yüksek bir saat hızına sahiptir. Bu, F-35'in daha karmaşık görevleri yerine getirebileceği ve sahada değişen durumlara daha hızlı cevap verebileceği anlamına gelir. TR-3 işlemci, daha yüksek saat hızına ek olarak, TR-2'den daha fazla önbelleğe sahiptir. Bu, işlemciye daha yakın daha fazla veri depolamasına izin verir ve bu da verilere erişmek için gereken süreyi azaltır. Sonuç olarak, F-35 bilgileri daha hızlı ve verimli bir şekilde işleyebilir.

TR-3 işlemci ayrıca TR-2'den daha gelişmiş güç yönetimi özelliklerine sahiptir. Bu, daha az güç kullanarak ve daha az ısı üreterek daha verimli çalışabileceği anlamına gelir. Bu, F-35 gibi aşırı ısınmadan veya gücü bitmeden uzun süre çalışabilmesi gereken yüksek performanslı bir uçak için önemlidir. TR-3 zorlu ortamlarda çalışacak şekilde tasarlanmıştır ve aşırı sıcaklıklara, titreşimlere ve diğer baskılara dayanabilir.

SORUN BİLİNİYORDU

Gerçekte, TR-3 ile ilgili problem bir süredir biliniyor. Belçika görünüşe göre işlemcilerdeki farklılıkları bulduktan sonra sorunu tespit etti.

Kaynak: TGRT Haber, bulgarianmilitary
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...