Tgrt Haber

Filistinliler Gazze'nin kuzeyine geri dönüyor! BM'den açıklama

Editör: Coşkun Alperen Yıldırım / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
20 Ekim 2023 17:07 - Güncelleme : 20 Ekim 2023 17:07
Filistinliler Gazze'nin kuzeyine geri dönüyor! BM'den açıklama

İsrail, Gazze Şeridi'nin kuzeyinde yaşayan Filistinlilerin güneye hareket etmeleri çağrısında bulunmuştu. BM tarafından yapılan açıklamada, Gazze Şeridi'nin güneyine giden Filistinlilerin buradaki saldırılar nedeniyle geri dönmeye başladığı belirtildi.

Hamas​'ın "Aksa Tufanı" operasyonuna İsrail'in verdiği cevap çok ağır oldu. İsrail'in günlerdir sürdürmekte olduğu Gazze bombardımanında binlerce sivil hayatını kaybetti. Hayatını kaybedenler arasında bebek ve çocukların bulunması ise dünyanın pek çok yerinde tepkiye yol açtı.

İsrail gelen tepkiler üzerine Gazze Şeridi​'nin kuzeyindeki Filistinlilere güneye gitmeleri gerektiği çağrısında bulundu. Çağrının ardından yüzlerce insan Gazze'nin güneyine hareket etmeye başladı. Ancak İsrail, güneye giden sivil konvoyları da vurdu. 

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Sözcüsü Ravina Shamdasani, İsrail’in Gazze Şeridi’nin kuzeyinden güneyine gitmelerini istediği Filistinlilerin buradaki saldırılar nedeniyle geri dönmeye başladığını söyledi.

BM​'DEN AÇIKLAMA

Gazze'yi ablukaya alan İsrail'in her an kara harekatına başlaması bekleniyor. Ancak bölgedeki siviller için güvenli bölge henüz oluşturulmuş değil. Bir taraftan artan saldırılar, bir taraftan da sivillerin güneye intikal edememesi felaket senaryolarını beraberinde getiriyor. 

Filistinliler Gazze'nin kuzeyine geri dönüyor! BM'den açıklama

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Sözcüsü Ravina Shamdasani, Gazze'nin kuzeyindeki Filistinlilerin güneye gidememesine ilişkin "İsrail ordusunun güney bölgeleri de dahil olmak üzere Gazze genelindeki şiddetli saldırılarının devam etmesinden endişe duyuyoruz. Güneydeki son derece zorlu yaşam şartlarıyla birleşen saldırılar, devam eden şiddetli bombardımana rağmen bazılarını kuzeye dönmeye zorlamış gibi görünüyor" açıklamasında bulundu.

GÖZLER REFAH SINIR KAPISINDA

Hamas'ın 7 Ekim tarihinde başlattığı "Aksa Tufanı" operasyonunun ardından İsrail, 2 milyondan fazla Filistinlinin yaşadığı Gazze Şeridi'ne yiyecek, su, yakıt ve elektrik vermeyi kesti. Aralarında bebek ve çocukların da bulunduğu pek çok sivil açlık ve susuzluktan hayatını kaybetti.

Filistinliler Gazze'nin kuzeyine geri dönüyor! BM'den açıklama

Yaşanan bu elem verici hadiselerin ardından birçok ülke lideri Gazze Şeridi'ne insani yardım gönderilmesi gerektiği çağrısında bulununca gözler Mısır'daki Refah sınır kapısına çevrildi. 

Mısır'daki Refah sınırı, Gazze Şeridi'nin dünyaya açılan tek kapısı olma özelliğiyle büyük önem taşıyor. Yaklaşık 55 insanı yardım aracı, Gazze'ye yardımların ulaştırılması için Refah sınırında bekliyor. 

MISIR DIŞİŞLERİ'NDEN AÇIKLAMA

ABD Başkanı Joe Biden, Refah sınır kapısının açılmasına ilişkin yaptığı açıklamada, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'nin Refah Sınır Kapısı’nı açmayı ve insani yardım malzemesi taşıyan 20 kamyonun geçişine izin vermeyi kabul ettiğini belirtmişti.

Mısır Dışişleri ise Refah sınır kapısının açık olduğunu ancak İsrail'in Gazze'ye yardımların gitmesini kabul etmediğini ifade etti.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...