İsrail'in saldırıları Gazze'yi ikiye bölerken, kuzeyden güneye gitmeye zorlanan siviller, korkunç bir yolculuk yapmak zorunda kalıyorlar. Gazze Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra ise insani koridorların aslında bir 'ölüm koridoru' olduğunu söylüyor.
Gazze'ye Israil'in saldirilari 33 gündür devam ederken siviller bölgenin kuzeyinden güneyine sürülmeye devam ediyor. Simdiye kadar binlerce kisinin hayatini kaybettigi saldirilar sirasinda insani koridorlarda da güvenlik saglanamadi. Hatta bu yollar sivillerin korkunç kaçis rotasi haline geldi. Bölgeden yürüyerek ve esek arabalariyla kaçan siviller, Israil tanklarinin önünden geçerken ellerini kaldiriyor ya da 4 seritli otoyol boyunca Israil tanklarinin yanindan güvenle geçebilmek için beyaz bayrak salliyorlar.
Bazi siviller yolculuklari sirasinda Israil askerlerinin kendilerine ates ettigini, yol kenarina saçilmis cesetlerin yanindan geçtiklerine tanik olduklarini söylediler. AP'nin haberine göre, birçok sivil sadece üzerlerindeki kiyafetlerle kaçarken bazilari da ailelerini, kiyafetlerini, yatak siltelerini esek arabalariyla tasiyabildi.
Gazze Saglik Bakanligi Sözcüsü Esref el-Kudra, Israil’in güvenli geçis tekliflerini reddettiklerini bildirerek, ''Bunlar ölüm koridorlarindan baska bir sey degil'' dedi. Dr. Kudra, cesetlerin günlerce yolda yattigini söyleyerek, Uluslararasi Kizilhaç Komitesi’ni (ICRC) cesetleri alabilmek için yerel ambulanslara eslik etmeye çagirdi.
Kuzeyden kaçan sivillerin Israil askerleri tarafindan vurulduguna dair haberlerin artmasiyla güneye yapilacak yolculugun tehlikeli olmasi nedeniyle siviller tereddüt ettiklerini dile getirdiler. Kuzeyde kalanlar, güneydeki asiri kalabalik, azalan su ve yiyecek stoklari ve Israil’in güvenli oldugu varsayilan bölgelere devam eden hava saldirilari nedeniyle gitmek istemediklerini söyledi.
Birlesmis Millletler (BM) gözlemcilerine göre, pazar günü verilen 4 saatlik tahliye süresi boyunca 2 bine yakin kisi bölgeden ayrildi, pazartesi günü ise bu sayi 5 bine yükseldi. Yola çikan sivillerin bazilari Gazze ve komsu Sati mülteci kampinda kaliyordu ve Israil'in gece boyunca süren agir bombardimanindan kaçtilar.
AP muhabirine yasadiklarini anlatan Emel, 17 kisilik bir grup olduklarini ve tanklar tarafindan grubun yakinlarina ates açildigini söyledi. Israil askerlerinin, geçmelerine izin vermeden önce herkese ellerini kaldirmalari ve beyaz bayraklar sallamalari yönünde talimat verdigini de ekledi.
27 yasindaki Filistinli Nour Ebu Nasser ise Gazze'nin güneyindeki Han Yunus'a gittigini, saatler süren korkutucu yolculuk sirasinda çevrelerine ates edildigini, korkutmak istediklerini ve Gazze sehrinin disinda yol boyunca cesetler gördüklerini söyledi.
Birlesmis Milletler verilerine göre, dört hafta süren savas, Gazze’de yaklasik 1,5 milyon insani yerinden etti. Israil ordusu, binlerce kisinin güneye gitme çagrisina uydugunu bildirdi. Ancak BM gözlemcileri, tahliye edilen binlerce kisinin, Gazze’de devam eden bombardiman ve güneydeki barinak eksikligi nedeniyle kuzeydeki evlerine geri döndügünü söyledi.
Birlesmis Milletler Yakin Dogu’daki Filistinli Mültecilere Yardim ve Bayindirlik Ajansi (UNRWA), Gazze’nin güneyindeki tesislerinde 530 binden fazla insanin barindigini ve artik yeni gelenlerin kabul edilemedigini bildirdi.
UNRWA, yerinden edilmis pek çok kisinin BM siginma evlerinin yakinindaki sokaklarda uyumak zorunda kaldigini da ekledi.
Gazze Seridi’nin kuzeyinde, araliksiz hava saldirilariyla desteklenen Israil kara kuvvetleri, hafta sonundan bu yana Hamas yönetiminin merkezi olarak kabul ettigi Gazze Sehri’ni kusatti.
Israil ayrica Gazze Seridi’ni kuzey ve güney olarak ikiye böldü ve askeri güçleri ilerledikçe, Filistinlileri kuzeyden sürmeye çalisti. Israil ordusu, savasin baslamasindan itibaren, kusatma altindaki bölgenin ortasindan geçen Selahaddin’den güvenli geçis için kisa süreler vererek, sivilleri güneye dogru hareket etmeye çagirdi.
Ancak on binlerce sivil kuzeyde kaldi ve birçogu hastanelere ya da Birlesmis Milletler (BM) tesislerine sigindi.
Israil ordusu, bir noktada yolu geçici olarak sivillere açmaya çalisan askerlerin Hamas’in atesi altinda kaldigini öne sürdü. Israil Basbakani Binyamin Netanyahu, ABC News’e verdigi röportajda ordunun iddialarini yineledi.
Netanyahu, “Özellikle acimasiz bir düsmanla savasiyoruz. Sivilleri canli kalkan olarak kullaniyorlar ve biz Filistinli sivil halkin savas alanini terk etmesini isterken onlar silah zoruyla buna engel oluyorlar” dedi.