Fransız hükümetinin tartışmalı yasa tasarısı senatodan geçti. Fransız Senatosu, ülkede oturumu olmayanlar için devlet tarafından ücretsiz tedavi desteğini yasaklayan tasarı maddesini kabul etti.
Fransiz Senatosu, göçmen ve siginmaci konularini kapsayan yasa tasarisini görüstü. Tasarinin, devletin, oturumu olmayanlara ücretsiz tedavi imkanini yasaklayan maddesi oy çokluguyla kabul edildi. Buna göre, ülkede oturum izni bulunmayanlar, acil durumlar hariç devletin sagladigi ücretsiz tedavi haklarindan yararlanamayacak.
Tasarinin bütün maddeleri senatodan geçtikten sonra yeniden müzakere için Ulusal Meclis'e gönderilecek.
Hükümetin defalarca ileri bir tarihe erteledigi göç yasasi tasarisi, hafta basinda senatoda müzakere edilmeye baslanmisti. Senatörler, dün tasarinin, parlamentoya, gelecek 3 yil için göç kotalari belirleme yetkisi verilmesini ve aile birlesimi sartlarini katilastirmayi öngören maddelerini kabul etmisti
Aralikta, parlamentonun alt kanadi Ulusal Meclis'te ele alinmasi öngörülen tasarinin, son halini alarak yil sonuna kadar hayata geçirilmesi planlaniyor.
Fransiz Parlamentosu’nun üst kanadi Senato’da incelemeye alinan 20 maddelik tasariya iki önemli yeni kanun maddesi ilave edilmisti. Senato’nun sag kanadi tarafindan sunulan iki yeni kanun teklifi olan ''3 yillik göç kontenjaninin olusturulmasi'' ile ''aile birlesimine sinirlandirma getirilmesi'' sert tartismalara neden olmustu.
Aile birlesimi için yürürlükteki düzenlemeye eklenen yeni kosullari içeren kanun teklifi oy çokluguyla kabul edildi. Yeni tasarida aile birlesimi için basvuruda bulunacak olanlarin en az 21 yasinda, asgari düzeyde Fransizca bilmesi ve Fransa’da en az 24 ay yasamis olmasi sartlari yer aldi. Daha önceki kosullara ilave edilecek olan yeni sartlar yasa tasarisinin tamaminin Ulusal Meclis’te kabul edilmesi durumunda yürürlüge girecek.