G20'de Ukrayna konusunda mutabakat sağlanamadı
Hindistan'ın ev sahipliğinde yapılan G20 Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları Toplantısı'nda mutabakat çıkmadı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan'ın da katıldığı toplantıda ülkelerin Ukrayna'daki savaş konusundaki görüş ayrılıkları nedeniyle fikir birliğine varılamadı
Bakan Şimşek ve Merkez Bankası Başkanı Erkan'ın da katıldığı Hindistan'daki G20 toplantıları tamamlandı. İki gün süren toplantıların ardından nihai bir bildiri yerine sonuç belgesi ve G20 Başkanlığı'nın özeti yayımlandı.
Mutabakat kararının çıkmadığı toplantıda ülkelerinUkrayna'daki savaş konusundaki görüş ayrılıkları nedeniyle fikir birliğine varılamadı.
"UKRAYNA'DAKİ SAVAŞ EKONOMİYİ OLUMSUZ ETKİLEDİ"
Sonuç belgesinde, Şubat 2022'den bu yana Ukrayna'daki savaşın küresel ekonomiyi daha da olumsuz etkilediği belirtilerek, çoğu G20 üyesinin Ukrayna'daki savaşı şiddetle kınadığı ancak durum ve yaptırımlar hakkında başka görüşlerle farklı değerlendirmelerin olduğu da ifade edildi.
G20'nin güvenlik sorunlarının çözecek bir forum olmadığının kabul edildiği sonuç belgesinde, ancak güvenlik sorunlarının küresel ekonomi için önemli sonuçları olabileceği vurgulandı.
ÇİN VE RUSYA'DAN İTİRAZ
Belgede, Çin ve Rusya'nın savaşın "muazzam insan ıstırabına" neden olduğu ve "küresel ekonomideki mevcut kırılganlıkları şiddetlendirdiğine" atıfta bulunan maddelere itiraz ettiği belirtildi.
"BELİRSİZLİK YÜKSEK"
Küresel ekonomik büyümenin uzun vadeli ortalamasının altında kaldığı ve düzensiz olmaya devam ettiği belirtilen sonuç belgesinde, "Görünüme ilişkin belirsizlik yüksek kalmaya devam ediyor." ifadesi kullanıldı.
Sonuç belgesinde, borç kırılganlıkları, inatçı şekilde yüksek enflasyon ve jeoekonomik gerilimleri kötüleştirebilecek küresel finansal koşullardaki kayda değer sıkılaşmayla birlikte risk dengesinin aşağı yönlü olmaya devam ettiği belirtilerek büyümeyi teşvik etmek, eşitsizlikleri azaltmak, makroekonomik ve finansal istikrarı sürdürmek için iyi ayarlanmış parasal, mali ve yapısal politikalara ihtiyaç olduğu aktarıldı.
Belgede, düşük ve orta gelirli ülkelerdeki borç kırılganlıklarının etkili, kapsamlı ve sistematik bir şekilde ele alınmasının önemini vurgulandı.