İsrail'in 7 Ekim’den bu yana Gazze Şeridi'ne yönelik yoğun saldırılarının neticesinde derinleşen insani kriz, sivil altyapı ve sağlık sektöründeki zararın bilançosu ağırlaşıyor. Bağımsız kuruluş tarafından hazırlanan bir rapor, İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki yıkımına ayna tutuyor.
Insani krizlere dair yaptigi bagimsiz çalismalarla taninan "ACAPS" kurulusunun hazirladigi raporda, Israil’in 7 Ekim’den bu yana saldirilarini sürdürdügü Gazze’de bir ayda insani krizin geldigi duruma iliskin bilgilere yer verildi.
Raporda, Israil ordusunun 13 Ekim'de, 22 hastane dahil olmak üzere Gazze'nin kuzeyinde yasayanlara tahliye emri verdigi ve bunun, güneye ve orta sehirlere dogru kitlesel ve benzeri görülmemis bir yer degistirmeye yol açtigi belirtildi.
Israil saldirilarinin Gazze'deki yaklasik 2,3 milyon nüfusun tümünü etkiledigi vurgulanan rapora göre, toplam nüfusun yüzde 60'indan fazlasina tekabül eden 1,4 milyondan fazla kisi ülke içinde yerinden edildi.
Israil'in 8 Ekim'de ilan ettigi topyekün kusatma ve Gazze’nin Israil ile olan tüm geçis noktalarini kapatmasi, bölgeye yeterli miktarda insani yardim saglanmasini engelledi. Gazze'yi Misir'a baglayan Refah Sinir Kapisi, yillarca kapali kaldiktan sonra yogun diplomatik görüsmelerin ardindan 21 Ekim'de yeniden açildi ancak Misir, yardimlarin geçisine yalnizca sinirli ölçüde izin veriyor.
Gazze'de sivil altyapi çok büyük hasar görürken, 4 Kasim’a kadar 16 binden fazla konut yikildi, 11 binden fazla konut agir hasar gördü ve oturulamaz hale geldi, 220 binden fazla konut ise kismen hasar gördü. Yine ayni tarih itibariyla 39 saglik tesisi, 258 egitim tesisi, 55 cami, 3 kilise hedef alinirken, 28 Ekim itibariyla 471 sanayi tesisi ve 85 basin ofisi hedef alindi.
Bölgede, yatakli tedavi kapasitesine sahip 35 hastanenin yaklasik 21'i, yani toplam hastanelerin üçte ikisinden azi (veya yüzde 60'i) faaliyet gösterebiliyor. Gazze'de 5 yas alti 337 bin çocuk, 155 bin hamile ve emziren kadin yetersiz beslenme riskiyle karsi karsiya ve acilen gida ve beslenme yardimina ihtiyaç duyuyor.
Raporda 1,1 milyon kisinin acil olarak kisisel temizlik hizmetlerine ihtiyaç duydugu ve su kaynakli hastaliklara yakalanma riski altinda oldugu tahmin ediliyor. Gazze’deki insani duruma iliskin raporda, su degerlendirmeye yer verildi:
“Yakit ulastirilmasina hiç izin verilmemesi, hastaneler, firinlar, su aritma ve kanalizasyon pompalama gibi diger temel hizmetlerin çalismasini engelliyor. Acil olarak gida disi malzeme tedarikine, kentlerde yerinden edilmis aileler için konut onarimina ve barinma yardimi için nakite ihtiyaç var.”
Yeryüzü Doktorlari Derneginden yapilan açiklamaya göre, Dr. Ghaniem, Sifa Hastanesi'nin acil servisinden çektigi videoda son durumu anlatarak dünyaya seslendi. Dr. Ghaniem, hastanenin sadece acil departmaninda elektrik oldugunu, diger tüm bölümlerinde elektrigin kesildigini aktardi.
Artik ameliyat yapamadiklarini belirten Ghaniem, "Binada hiç elektrik yok. Çok sayida insan var burada. Güvenli bir yer bakiyorlar ve hastanenin koridorlarinda kaliyorlar. Simdi hastane de güvenli degil. Eger yeni yarali veya hastalar gelirse ameliyat ihtiyaçlari varsa artik ameliyat yapamayacagiz." dedi.
Hamas'in silahli kanadi Izzeddin el-Kassam Tugaylari, 7 Ekim sabahi, Israil'in "Filistinlilere ve basta Mescid-i Aksa olmak üzere kutsal degerlerine yönelik sürekli ihlallerine karsilik verme” gerekçesiyle kapsamli saldiri düzenlerken, Israil ordusu da Gazze Seridi'ne yogun hava bombardimani baslatti.
Israil, 7 Ekim’den bu yana 35'i Gazze Seridi içerisindeki çatismalarda olmak üzere 352’si asker 1400'den fazla Israillinin öldügünü, 5 bin 132 kisinin yaralandigini duyurdu. Israil’e göre, Kassam Tugaylari'nin elinde 239 Israilli esir bulunuyor.
Gazze'deki Filistin Saglik Bakanligina göre, Israil'in saldirilarda 4 bin 324'ü çocuk, 2 bin 823'ü kadin olmak üzere 10 bin 569 Filistinli öldürüldü, en az 26 bin 475 kisi yaralandi. Bati Seria ve Kudüs’te Israil güçleri ve Yahudi yerlesimciler, 172 Filistinliyi öldürdü.
Israil ordusu, Gazze'de binlerce yarali ile sivilin bulundugu en büyük saglik tesisi olan Sifa Hastanesini, Nasr Çocuk Hastanesini, El-Ehli Baptist ve Türk-Filistin Dostluk hastanelerini, tahliyeye zorladigi Filistin Kizilayi'na bagli Kudüs ve Endonezya hastanelerinin çevresini vurdu. Saldirilarda yüzlerce kisi öldü ve yaralandi.
Israil ordusu ile Hizbullah arasinda 8 Ekim'den bu yana yasanan çatismalarda 63 Hizbullah mensubu ile 4 Israil askeri öldü.