Gazze'nin geleceği Netanyahu'nun kabusu oldu hem ordudan hem istihbarattan kaçıyor
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun ordu ve istihbarat yetkililerine randevu vermediği, duymak istemediği sorunun ise ''Savaştan sonra Gazze'yi kim yönetecek?'' olduğu iddia edildi.
İsrail'in Gazze'ye saldırıları 83 gündür sürerken İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun tedirginliğinin giderek arttığı anlaşılıyor. Netanyahu'nun, ordu ve istihbarat yetkililerine randevu vermediği, sorulardan ise kaçtığı iddia edildi.
Kanal 12'nin haberine göre, Netanyahu ile istihbarat örgütleri Mossad ve Şin Bet ile ordu görüşme talep etti fakat İsrail Başbakanı reddetti. Üstelik bu son birkaç günde 3 kez tekrarlandı.
Bir diğer yandan güvenlik kurmayları, savaştan sonra Gazze'nin nasıl ve kim tarafından yönetileceği sorusuna da cevap arıyorlar. Netanyahu ise bu soruyla yüzleşmek istemiyor.
NETANYAHU'NUN DUYMAK İSTEMEDİĞİ SORU
ABD ve İsrail ise bu konuda ters düşüyorlar. Joe Biden yönetimi Gazze ile Batı Şeria yönetimlerinin birleştirilerek Mahmud Abbas hükümetine verilmesinden yana, Netanyahu ise Gazze'nin bir daha Filistinlilerin yönetimine verilmesini istemiyor.
Öte yandan savaşın ardından Gazze'nin Filistinli bir yönetime verilmesi durumunda Netanyahu hükümetinin ayakta kalamayacağı düşünülüyor.
İSRAİL'İN GAZZE'Yİ İŞGALİNDE 7 EKİM SONRASI
Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, "Filistinlilere ve başta Mescid-i Aksa olmak üzere kutsal değerlere yönelik sürekli ihlallere karşılık verme" gerekçesiyle İsrail'e 7 Ekim'de kapsamlı saldırı düzenledi.
İsrail, 7 Ekim'deki saldırılarda 1200 İsraillinin öldüğünü, 5 bin 132 kişinin de yaralandığını açıkladı.
İsrail'in Gazze Şeridi'ne saldırılarında en az 8 bin 800'ü çocuk, 6 bin 300'ü kadın olmak üzere, 21 bin 110 Filistinli öldürüldü, 55 bin 243 kişi de yaralandı. Enkaz altında binlerce ölü olduğu bildirilirken, halkın sığındığı hastane ve eğitim kurumları hedef alınarak sivil altyapı tahrip ediliyor.
İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ne saldırılarının başladığı 7 Ekim'den bu yana 167'si karadan işgal sürecinde olmak üzere 501 askerinin öldürüldüğünü duyurdu.
Çatışmalara 24 Kasım'da 4 günlüğüne verilen ve daha sonra 3 gün uzatılan "insani arada" 81 İsrailli ve 240 Filistinli esir karşılıklı serbest bırakıldı. Öte yandan İsrail, binlerce Filistinliyi alıkoyup hapsetmeye devam etti.
İşgal altındaki Batı Şeria ve Kudüs'te de İsrail güçleri ve yasa dışı Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında 313 Filistinli hayatını kaybetti.
İsrail ordusu ile Hizbullah arasında 8 Ekim'den bu yana sınırda devam eden çatışmalarda 28 Lübnanlı sivil, 129 Hizbullah mensubu ile 5 İsrailli sivil ve 9 İsrail askeri öldü.