Tgrt Haber

Hamas'ın gölge lideri Muhammed Deif'in öldürülmesinde İsrail istihbaratı detayı

Editör: Berrak Arıcan / Kaynak: Tgrthaber.com / Çeviri
01 Ağustos 2024 12:32 - Güncelleme : 01 Ağustos 2024 15:05

İran'ın başkenti Tahran'da suikasta uğrayan Hamas lideri İsmail Haniye'nin cenazesi sırasında İsrail, Hamas'ın gölge lideri Muhammed Deif'in de öldürüldüğünü duyurdu. Deif'in ölümüne dair İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant dikkat çeken bir paylaşım yaptı.

İsrail, Tahran'da İsmail Haniye'nin cenaze töreni düzenlenirken, Gazze​'de Hamas​'ın gölge lideri Muhammed Deif​'in öldürüldüğünü duyurdu. İsrail ordusu, Deif'in ölümünü doğrulayan bir istihbarat elde ettiklerini açıkladı. 

''DEİF'İN ÖLDÜRÜLMESİ HAMAS'IN YOK EDİLMESİ İÇİN BÜYÜK ADIM''

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant​ ise Hamas'ın üst düzey ismi Deif'in öldürülmesine dair dikkat çeken bir paylaşımda bulundu. Sosyal medya platformu X'te paylaşım yapan Gallant, Deif'in öldürülmesini, Hamas'ın yok edilmesine doğru büyük bir adım olarak yorumladı ve şunları yazdı:

''Gazze'nin Usame Bin Ladin'i' Muhammed Deif, 13.07.24 tarihinde elendi. Bu, Hamas'ın Gazze'de askeri ve idari bir otorite olarak tasfiye edilmesi sürecinde ve bu savaşın hedeflerine ulaşılmasında önemli bir kilometre taşıdır.''

''Operasyon IDF ve ISA tarafından hassas ve profesyonel bir şekilde gerçekleştirildi. Bu operasyon Hamas'ın parçalanmakta olduğu, Hamaslı teröristlerin ya teslim olabileceği ya da yok edileceği gerçeğini yansıtıyor.''

''İsrail Savunma Teşkilatı, 07.10 katliamının hem planlayıcıları hem de failleri olan Hamas teröristlerinin peşine düşecek. Bu görev tamamlanıncaya kadar dinlenmeyeceğiz.''

''MUHAMMED DEİF ELENDİ''

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) de x'te Deif'in ölümüne dair paylaşımda bulundu. IDF'nin paylaşımında ''Artık doğrulandı: Muhammed Deif elendi'' ifadeleri kullanıldı. 

DEİF SAVAŞ UÇAKLARIYLA ÖLDÜRÜLDÜ

Öte yandan 13 Temmuz'da Han Yunus bölgesinde Rafa Salameh'e ait bir yerleşkeye düzenlenen saldırıda hedef alınan Deif'in ölümü ile ilgili net bir bilgi bulunmuyordu. Fakat iki ismin birlikteyken saldırıya uğradığı, Deif'in savaş uçaklarıyla öldürüldüğü kaydedildi.

Hamas'ın gölge lideri Muhammed Deif'in öldürülmesinde İsrail istihbaratı detayı - 1. Resim

HAMAS VE HİZBULLAH DEİF'İN ÖLÜMÜNÜ BİLİYORDU

Kaynaklar, Hamas ve Hizbullah'ın bazı üyelerinin Deif'in öldüğünü bir süredir bildiğini ancak Hamas'ın bazı üyelerinin geniş operasyonel ağdan kopuk olunması nedeniyle konudan haberdar olmayabileceklerini iletti.

MUHAMMED DEİF'İN ÖLÜMÜNE DAİR HAMAS'TAN İLK AÇIKLAMA

Hamas Hareketi Siyasi Büro Üyesi İzzet er-Rışk, İzzeddin el-Kassam Tugayları liderlerinden herhangi birinin ölümünün doğrulanması ya da yalanlanmasının Hamas'ın ve Kassam Tugaylarının meselesi olduğunu belirtti.

Rışk, "Muhammed Dayf'ın öldürüldüğü" iddiasının ardından yazılı açıklama yaptı.

Hamas'ın gölge lideri Muhammed Deif'in öldürülmesinde İsrail istihbaratı detayı - 2. Resim

Hamaslı yetkili, Kassam Tugayları liderlerinden herhangi birinin ölümünün doğrulanması ya da yalanlanmasının Hamas'ın ve Kassam Tugaylarının meselesi olduğunu vurguladı.

Rışk, bu kurumlardan herhangi biri açıklamadıkça medyada veya başka bir kişi tarafından yayımlanan hiçbir haberin doğrulanmasının mümkün olmadığını kaydetti.

KOD ADI: MİSAFİR! MUHAMMED DEİF KİMDİR?

Han Yunus'taki kampta Filistinli bir mülteci ailenin çocuğu olarak 1965'te doğan Dayf, 1987'de henüz yeni kurulma aşamasında olan Filistinli direniş hareketi Hamas'a katıldı.

İsrail'in 1989'da Gazze'ye düzenlediği yoğun saldırı sırasında gözaltına aldığı Dayf, 16 ay yargılama olmadan İsrail hapishanelerinde tutuldu.

Dayf, serbest kaldıktan sonra Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin Kassam Tugayları bünyesinde İsrail'e karşı çok sayıda silahlı eylem gerçekleştirdi.

Muhammed Dayf, Kassam Tugaylarının kurucuları ve önde gelen liderleri arasında yer alıyor.

Hamas'ın gölge lideri Muhammed Deif'in öldürülmesinde İsrail istihbaratı detayı - 2. Resim

İsrail ordusu, Gazze içinde Dayf'ı hedef alma gerekçesiyle sivillerin hayatını kaybettiği 7 saldırı gerçekleştirdi ancak başarılı olamadı.

Gazze'ye yoğun saldırı başlattığı 2014'te de İsrail, Dayf'ı öldürdüğünü duyurmuş ancak bu haberler asılsız çıkmıştı. İsrail basınında, bu dönem Dayf için "hayalet komutan" tanımı yapılmıştı.

İsrail güvenlik teşkilatı, Dayf'ı yakalamak için yoğun çaba gösterdiklerini itiraf etmişti.

Kaynak: Tgrthaber.com / Çeviri
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...