Tgrt Haber

Hamas'tan yeni lider açıklaması: Süreç resmen başladı

Editör: Onur Kaya / Kaynak: Reuters
03 Ağustos 2024 22:34 - Güncelleme : 04 Ağustos 2024 00:40
Hamas'tan yeni lider açıklaması: Süreç resmen başladı

Hamas, İsmail Haniye'nin öldürülmesinin ardından yeni liderini seçmek için geniş kapsamlı istişare süreci başlattığını açıkladı.

Hamas​ Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye​'nin İran'da uğradığı suikast​ sonucu öldürülmesinden sonra yerine kimin geçeceği merak konusu oldu. Konuya ilişkin Hamas'tan dikkat çeken bir açıklama geldi.

YENİ LİDER SEÇİMİ İÇİN SÜREÇ BAŞLADI

Hamas'tan yapılan açıklamada, hareketin, geçen yıllarda birçok liderini kaybetmiş olmasına rağmen kurumsallaşmış yapısı ile hızlıca yeni liderler seçmeyi başardığı ifade edildi. Açıklamada, Haniye suikastının ardından Siyasi Büro ile Şura Konseyinin yeni lideri seçmek için hemen istişarelere başladığı kaydedildi.

"HANİYE'NİN ÖLÜMÜ DİRENİŞ ATEŞİNİ DAHA DA HARLAYACAK"

Haniye'nin, sadece Hamas'ın değil Filistin​ halkı, Arap ve İslam dünyası ile tüm dünyanın kaybı olduğu aktarılan açıklamada, dünyanın her yerinden gelen dayanışma görüntülerinin bunun en güzel kanıtı olduğu dile getirildi.

Açıklamada, Haniye'nin suikasta uğramasının Hamas'ın ve Filistin direnişinin azim ve kararlılığını artırmaktan başka bir işe yaramayacağı, onun kanının direniş ateşini daha da harlayacağı belirtildi.

BASINDA ÇIKAN İSİMLERE YALANLAMA

Basın ve sosyal medya platformlarında hareketin liderliğine bazı isimlerin atanmasıyla ilgili gündeme gelen haberlerin asılsız olduğu vurgulanan açıklamada, istişareler bittiğinde sonucun kamuoyuyla paylaşılacağı aktarıldı.

Hamas'tan yeni lider açıklaması: Süreç resmen başladı - 1. Resim

2017'DEN BERİ GÖREVDEYDİ

İsmail Haniye, 6 Mayıs 2017'de Hamas Şura Konseyi tarafından Halid Meşal'ın yerine Hamas'ın Siyasi Büro Başkanı seçilmişti.

Haniye, yeni İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan'ın yemin törenine katılmak için Tahran'da bulunuyordu. İran Devrim Muhafızları Ordusu, 31 Temmuz'da sabaha karşı yaptığı açıklamada, Haniye’nin Tahran'da kaldığı konutuna saldırı düzenlendiğini duyurdu. Haniye hayatını kaybederken, İran ve Hamas suikasttan İsrail'i sorumlu tuttu.

SUİKASTIN AYRINTILARI ORTAYA ÇIKTI

İran Devrim Muhafızları, Tahran'da İsrail'in düzenlediği saldırıda hayatını kaybeden Hamas lideri İsmail Haniye'nin ölümüyle ilgili açıklama yaptı.

Devrim Muhafızları'nın açıklamasında, Haniye'nin, 7 kiloluk savaş başlığı taşıyan kısa menzilli roketle öldürüldüğü, roketin odanın dışından ateşlendiği ve büyük patlamaya yol açtığı belirtildi.

Hamas'tan yeni lider açıklaması: Süreç resmen başladı - 2. Resim

HANİYE'NİN YERİNE EN GÜÇLÜ ADAY HALİD MEŞAL

Gözler Haniye’nin ardından Siyasi Büro Şefi koltuğuna kimin oturacağında. Uluslararası basında çıkan haberlere göre en güçlü aday Halid Meşal.

Meşal 1956'da işgal altındaki Batı Şeria topraklarında dünyaya geldi. 15 yaşında Mısır'daki Müslüman Kardeşler hareketine katıldı. Bir süre öğretmenlik yaptı. 1987'de Hamas'ın kurulmasıyla örgütün politik bürosunun kurucu üyesi oldu.

Ürdünlü yetkililer suikast girişimini ortaya çıkardı ve iki MOSSAD üyesini tutukladı. Suikast girişimi, Ürdün Kralı Hüseyin’i o kadar öfkelendirdi ki, saldırıyı düzenleyenleri asmaktan ve panzehir verilmediği taktirde Ürdün ile İsrail arasındaki barış anlaşmasını iptal etmekten söz etti. Dönemin ABD Başkanı Bill Clinton’ın baskısıyla karşılaşan Netanyahu, başlangıçta talebi reddettikten sonra panzehri temin etti.

Ürdün daha sonra Hamas’ın Amman’daki bürosunu kapattı ve Meşal’i Katar’a sınır dışı etti. Meşal daha sonra Suriye’ye taşındı.

Hamas'tan yeni lider açıklaması! Süreç resmen başladı - 2. Resim

68 yaşındaki Meşal, İsrail’in suikast girişiminden bir yıl önce Hamas’ın siyasi lideri olmuştu. Bu görev Meşal’e dünyanın dört bir yanındaki yabancı hükümetlerle yapılan toplantılarda Hamas’ı temsil etme imkanı tanıyordu.

Haniye gibi Katar’da yaşayan Meşal, Gazze Şeridi’ni ilk kez Aralık 2012’de ziyaret etti. Filistinli kalabalıklar onu coşkuyla karşıladı. Meşal, 11 yaşında Batı Şeria’dan ayrıldığından beri Filistin topraklarını ziyaret etmemişti.

Meşal ile Gazze’deki Hamas liderleri arasındaki gerilim, Meşal’in Filistin Başbakanı Mahmud Abbas ile uzlaşma sağlama girişimleri nedeniyle su üstüne çıktı. Meşal, yaşanan gerginlikler üzerine liderlikten istifa etmek istediğini açıklamış ve 2017 yılında yerine İsmail Haniye getirilmişti.

Meşal, 2021’de Hamas’ın Filistin diasporasındaki ofisinin başına getirilmişti.

Kaynak: Reuters
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...