Haşhaş yasaklanınca alternatifi gül oldu! Dönümünden 1250 dolar kazanıyorlar
Pakistan sınırındaki Nangarhar vilayetinde 6 ilçedeki gül bahçelerinin sayısı her geçen gün artıyor. Afganistan'da hükümetin haşhaş ekimini yasaklamasının ardından arayışa giren çiftçiler gül yetiştiriciliğine yöneldi.
Güller yaygın olarak güzellikleri ve kokuları için yetiştiriliyor. Park ve bahçelerin süslenmesinde kullanıldığı gibi odaları, balkon ve terasları süsleyen gülün birçok rengi bulunuyor. Afganistan’da çiftçiler, haşhaşa alternatif gül üretimine geçti. Gülün kilogramını 70 afganiden (yaklaşık 1 dolar) yerel bir firmaya satan üreticiler mutlu. Yılda her bir dönüm gül tarlasından 100 bin afgani (yaklaşık 1250 dolar) kazanç elde ediliyor. Çiftçiler, daha önce yıllarca haşhaş ektiklerini ve Taliban'ın bunu yasaklamasının ardından gül ekmeye karar verdiklerini belirtti.
“DİĞER BİTKİLERE GÖRE KARLI”
Nangarhar'ın Dere-i Nuri köyünde çiftçilik yapan Abdul Malik Dere-i Nuri, 2 dönümlük arazisine 10 yılı aşkın süredir haşhaş ektiğini ve iyi gelir elde ettiğini söyledi. Haşhaş yasağının ardından alternatif ürün arayışına girdiğini ifade eden Dere-i Nuri, diğer bitkilere göre daha karlı olan gül ekimine karar verdiğini anlattı. Dere-i Nuri, "Gül, haşhaş kadar kazandırmasa da getirisi diğer bitkilere göre daha karlı. Gülden de çok iyi kazanıyoruz." dedi.
DENEMEYLE BAŞLADI
Kazandığı parayla 5 kişilik ailesinin geçimini rahatlıkla sağlayabildiğini dile getiren Dere-i Nuri, gül ekimini arttırmak istediğini kaydetti. Dere-i Nuri, "Tarlama gül ektiğim için memnunum. Topladığım gülün kilosunu yerel bir şirkete 70 afganiden satıyorum. İmkanlarımız çok kısıtlı olsa da kazancımız iyi." diye konuştu. Çiftçi Dere-i Nuri, kendisinin okuma yazma bilmediğini, bu nedenle çocukların eğitimine çok önem verdiğini de söyledi. Nangarhar vilayetinde çiftçilik yapan Acib Baba (37) da Taliban öncesi 15 yıl haşhaş ektiğini ve iyi kazanç elde ettiğini dile getirdi. Ancak Taliban'ın haşhaş ekimini yasaklamasının ardından arayışa girdiklerine dikkati çeken Baba, gül ekimini bir kere denedikten sonra karlı olduğunu anladıklarını belirtti.
PARFÜM İÇİN TALEP ARTTI
Üç dönümlük tarlasına gül ektiğini anlatan Baba, "Her yıl bir dönüm gül tarlasından yaklaşık (1250 dolar) kazanıyorum. Bu para benim 7 kişilik ailemin geçimine büyük katkı sağlıyor." ifadeleri kullandı. Ömrünün yarısını çiftçilikle geçiren Muhammed İsmail (40) ise güllerden parfüm yapıldığı için son zamanlarda talebin arttığını ve çiftçilerin duruma sevindirdiğini dile getirdi. Nangarhar Tarım İl Müdürü Molla Nimetullah Ekberi, çiftçilerin Nangarhar vilayetinin 6 ilçesinde gül ekimine başladığını ve bunu daha da yaygınlaştırmak istediklerini vurguladı.