Tgrt Haber

On yılda bir gerçekleşiyor! Hibrit Güneş tutulması için geri sayım başladı

Editör: Şule Altınel / Kaynak: Forbes
18 Nisan 2023 13:46 - Güncelleme : 18 Nisan 2023 13:57
On yılda bir gerçekleşiyor! Hibrit Güneş tutulması için geri sayım başladı

20 Nisan 2023 Perşembe günü, güney yarımkürede Ay, Güneş'i yaklaşık 76 saniye boyunca tamamen engelleyerek tam bir güneş tutulmasını izleme fırsatı yaratacak. Güneş tutulması Avustralya, Güneydoğu Asya, Hint ve Pasifik okyanusundan izlenebilecekken Türkiye'den görülemeyecek.

Yıl içerisinde gerçekleşecek gök olaylarından Hibrit Güneş tutulması 20 Nisan Perşembe günü gerçekleşecek. Yılın en önemli gök olaylarından olan bu tutulma, sadece Güney Yarımküre'de görülebilecek. Türkiye'den ise izlenemeyecek. 

TUTULMA MERAKLILARI YOLA ÇIKTI

10 yılda bir meydana gelen Hibrit Güneş tutulmasını izlemek için dünyanın dört bir yanındaki tutulma meraklıları, Batı Avustralya, Timor Leste ve Batı Papua'ya seyahat ediyor. 

Güneş tutulması Hint Okyanusu'ndaki Kerguelen Adaları yakınlarında saat 7.12'de güneş doğuşu olarak başlayacak.

Batı Avustralya kıyılarını sıyıracak ve ardından Doğu Timor ve Batı Papua boyunca ilerleyecek ve birkaç saniyeliğine bir "ateş çemberi" haline gelecek.

Pasifik Okyanusu'ndaki Marshall Adaları üzerinde Güneş batışı olarak son bulacak.

NÜFUS 10 KATINA ÇIKACAK

Forbes'da yer alan habere göre, tam Güneş tutulmasına nispeten az sayıda insan şahit olacak. Sadece 50 bin kişinin Batı Avustralya'daki Exmouth Yarımadası'na gelmesi bekleniyor. Bölgenin normal nüfusu ise 5 bin civarında.

On yılda bir gerçekleşiyor! Hibrit Güneş tutulması için geri sayım başladı

8 Nisan 2024'te 31 milyondan fazla Kuzey Amerikalı, tam Güneş tutulmasına şahitlik edecek.

2031'E KADAR OLMAYACAK

Son hibrit Güneş tutulması Kasım 2013'te gerçekleşti. Bir sonraki ise Kasım 2031'e kadar olmayacak.

HİBRİT GÜNEŞ TUTULMASI NEDİR?

Nisan ayında çok nadir görülecek olan bu hibrit tutulma, ilk başladığı zaman genellikle halkalı tutulma şeklinde görülür. Daha sonra Ay tamamen Güneş'in önüne geçer ve tam tutulmaya dönüşür. En son yine halkalı tutulma olarak tamamlanır.

Kaynak: Forbes

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...