20 Nisan 2023 Perşembe günü, güney yarımkürede Ay, Güneş'i yaklaşık 76 saniye boyunca tamamen engelleyerek tam bir güneş tutulmasını izleme fırsatı yaratacak. Güneş tutulması Avustralya, Güneydoğu Asya, Hint ve Pasifik okyanusundan izlenebilecekken Türkiye'den görülemeyecek.
Yıl içerisinde gerçekleşecek gök olaylarından Hibrit Güneş tutulması 20 Nisan Perşembe günü gerçekleşecek. Yılın en önemli gök olaylarından olan bu tutulma, sadece Güney Yarımküre'de görülebilecek. Türkiye'den ise izlenemeyecek.
10 yılda bir meydana gelen Hibrit Güneş tutulmasını izlemek için dünyanın dört bir yanındaki tutulma meraklıları, Batı Avustralya, Timor Leste ve Batı Papua'ya seyahat ediyor.
Güneş tutulması Hint Okyanusu'ndaki Kerguelen Adaları yakınlarında saat 7.12'de güneş doğuşu olarak başlayacak.
Batı Avustralya kıyılarını sıyıracak ve ardından Doğu Timor ve Batı Papua boyunca ilerleyecek ve birkaç saniyeliğine bir "ateş çemberi" haline gelecek.
Pasifik Okyanusu'ndaki Marshall Adaları üzerinde Güneş batışı olarak son bulacak.
Forbes'da yer alan habere göre, tam Güneş tutulmasına nispeten az sayıda insan şahit olacak. Sadece 50 bin kişinin Batı Avustralya'daki Exmouth Yarımadası'na gelmesi bekleniyor. Bölgenin normal nüfusu ise 5 bin civarında.
8 Nisan 2024'te 31 milyondan fazla Kuzey Amerikalı, tam Güneş tutulmasına şahitlik edecek.
Son hibrit Güneş tutulması Kasım 2013'te gerçekleşti. Bir sonraki ise Kasım 2031'e kadar olmayacak.
Nisan ayında çok nadir görülecek olan bu hibrit tutulma, ilk başladığı zaman genellikle halkalı tutulma şeklinde görülür. Daha sonra Ay tamamen Güneş'in önüne geçer ve tam tutulmaya dönüşür. En son yine halkalı tutulma olarak tamamlanır.