Tgrt Haber

İmran Han'a işkence iddiası Pakistan'ı karıştırdı: Paramiliter birlikler dövdü

09 May 2023 17:04 - Güncelleme : 09 May 2023 17:24

Pakistan'ın eski Başbakanı İmran Han'ın başkent İslamabad'da tutuklandığı sırada paramiliter birlikler tarafından işkence gördüğü iddia edildi. Bu iddia ülkede ortalığı karıştırdı.

Pakistan​'ın başkenti İslamabad​'da önce gözaltına alınan ardından tutuklanan eski Başbakan İmran Han'ın paramiliter birlikler tarafından işkence gördüğü iddia edildi. Han'ı tutuklayan birliklerin, sosyal medyadaki videolarda, camları kırdığı, Pakistan Adalet Hareketi Partisi (PTI) liderini yakalayarak götürdüğü anlar yayıldı.

Hakkında 90'ın üzerinde dava açılan İmran Han'ın partisinden Musarrat Çima, Han'a işkence edildiğini ve paramiliter birliklerin Han'ı dövdüğünü öne sürdü.

Dawn gazetesindeki habere göre, Han hakkındaki tutuklama​ kararı Ulusal Mali Sorumluluk Bürosu (NAB) tarafından verildi. İslamabad polisi tarafından yapılan açıklamada, PTI lideri ve eşinin 50 milyar rupinin (yaklaşık 3 milyar 420 milyon lira) yasallaştırılması için bir emlak firmasından milyarlarca rupi almakla suçlandığı ve bu sebeple Han'ın tutuklandığı belirtildi.

İmran Han'a işkence iddiası Pakistan'ı karıştırdı: Paramiliter birlikler dövdü

Tutuklama kararında Han ve eşi Büşra Bibi, yolsuzlukla suçlanıyor. Han, başkente komşu Ravalpindi'deki NAB merkezine götürüldü.

MAHKEMEDEN YETKİLİLERE ÇAĞRI

İçişleri Bakanı Rana Sanaullah, Han'ın mahkeme duruşmalarına katılmadığı gerekçesiyle tutuklandığını söyledi. Sanaullah, tutuklamanın NAB tarafından yapıldığını ve Han'ın işkence görmediğini kaydetti.

İslamabad Yüksek Mahkemesi hakimi Emir Faruk da İslamabad Emniyet Müdürü Akbar Nasir Han'ı, İçişleri Bakanlığı sekreterini ve başsavcıyı Han'ın tutuklanmasıyla ilgili mahkemeye çağırdı. Faruk, yetkililerin mahkemeye gelmemesi halinde Başbakan Şahbaz Şerif'in mahkemeye çağrılacağı konusunda uyarıda bulundu.

İmran Han'a işkence iddiası Pakistan'ı karıştırdı: Paramiliter birlikler dövdü

PROTESTO ÇAĞRISI CEVAP BULDU

PTI, Han'ın tutuklanmasını "kaçırılma" olarak nitelendirerek ülke genelinde protesto çağrısı yaptı. İslamabad, Peşaver, Ravalpindi, Lahor ve daha birçok şehirde PTI destekçileri, Han'ın tutuklanması kararını protesto etmek için sokaklara çıktı. Söz konusu gelişme, Han'ın üst düzey istihbarat yetkilisini, kendisine yönelik suikastın arkasında olmakla suçlamasının ardından geldi.

İmran Han'a işkence iddiası Pakistan'ı karıştırdı: Paramiliter birlikler dövdü

Pakistan ordusu, dün, eski Başbakan İmran Han'ın kendisine yönelik suikastın arkasında üst düzey bir istihbarat yetkilisinin olduğuna yönelik iddialarını "sorumsuzca ve asılsız" olarak nitelendirmişti.

Han, 7 Mayıs'ta yaptığı açıklamada, Başbakan Şahbaz Şerif, İçişleri Bakanı Rana Sanaullah ve Servisler Arası İstihbarat (ISI) Başkan Yardımcısı Tümgeneral Faisal Nasir’in kendisine yönelik suikast planının arkasında olduğuna dair iddialarını sürdürmüştü.

Kaynak: AA
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...