Tgrt Haber

İsrail-Hamas savaşında son durum... ABD, İsrail'i beklemesi için ikna etti: Gazze'ye kara harekatı ertelendi

Editör: Baran Aksoy / Kaynak: TGRT Haber
25 Ekim 2023 20:47 - Güncelleme : 25 Ekim 2023 21:00
İsrail-Hamas savaşında son durum... ABD, İsrail'i beklemesi için ikna etti: Gazze'ye kara harekatı ertelendi

İsrail bombardımanı ve ablukası altındaki Gazze, insani felaketi yaşıyor. Bölgeye sınırlı sayıda yardım tırının geçişine izin veriliyor. Ancak en büyük sorun enerji! İsrail ordusu, bir kez daha Gazze'ye yakıt verilmeyeceğini açıklarken, yetkililer yakıt temin edilmezse bu gece itibariyle hastanelerin hizmet veremez hale geleceğini açıkladı. The Wall Street Journal, Amerikalı yetkililerin, en erken bu haftanın sonuna kadar İsrail'i beklemeye ikna ettiğini yazdı. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ise İsrail''in Gazze'ye olası kara harekatı için "Gazze'ye karadan kapsamlı bir saldırı israil için hata olur" dedi. İşte İsrail-Hamas savaşında son durum...

İsrail'in 19 gündür Gazze​'ye yönelik sürdürdüğü ağır bombardıman ve abluka, bölgedeki insani krizi derinleştirmeye devam ediyor. İsrail ordusu, Gazze'ye sınırlı sayıda yardım geçişine izin verirken ulaşan yardımların milyonlarca Filistinlinin ihtiyacını karşılaması da mümkün gözükmüyor.

Ancak şu anda ilk sıradaki sorun yakıt! Birleşmiş Milletler (BM), Gazze'deki insani krizin boyutuna da dikkat çekerek, bölgeye yakıt girişine izin verilmesini istedi. BM​ Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı'ndan yapılan açıklamada yakıt sağlanamaması durumunda Gazze'deki hastanelerin bu geceden itibaren hizmet veremez hale geleceği konusunda uyardı.

Buna karşın Refah Sınır Kapısı'ndan geçen yardımların sadece bölgenin güneyinde dağıtılacağını açıklayan İsrail ordusu, yakıt geçişine ise kesinlikle izin verilmeyeceğini yineledi.

GÜNDE 100 YARDIM TIRINA İHTİYAÇ VAR

Son olarak Gazze için insani yardım taşıyan 8 tır daha Refah Sınır Kapısı'ndan giriş yaptı. 21 Ekim'den bu yana Gazze'ye giren yardım tırı sayısı 62'ye yükselmiş oldu. BM, hâlâ Refah'ta Gazze'ye girmek için bekleyen 10'un üzerinde tır olduğunu duyurdu. Gazze Şeridi'nde temel ihtiyaçların karşılanması için günlük 100 TIR dolusu malzemeye ihtiyaç olduğu vurgulanıyor. Saldırılar öncesinde Gazze'ye günde 500'ün üzerinde TIR giriş yapıyordu.

İSRAİL KARA HAREKATINI ERTELEDİ

Gazze'den son dakika gelişmeleri...

20.26 İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, "Kara operasyonu olacak ama zamanlaması ortak karar olacaktır" açıklamasını yaptı.

19.37 Fransa Cumhurbaşkanı Macron, İsrail'in Gazze'ye yapacağı herhangi bir büyük kara saldırısının İsrail için bir hata olacağını söyledi.

19.00The Wall Street Journal, Amerikalı yetkililerin, en erken bu haftanın sonuna kadar İsrail'i beklemeye ikna ettiğini yazdı

GUTERRES GERİ ADIM ATTI

18.45 BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, dün BM Güvenlik Konseyi’ndeki açıklamalarına İsrail’in tepki göstermesini ardından “yanlış anlaşıldığını” belirtti. Guterres, "Dün Güvenlik Konseyi'ndeki bazı açıklamalarımın sanki Hamas​'ın terör eylemlerini meşrulaştırıyormuş gibi yanlış yorumlanması karşısında şok oldum” dedi.

İSRAİL'İN DEV ZEPLİNİ GÖRÜNTÜLENDİ

17.15 İsrail'in kuzeyine yerleştirilen ve dünyanın en büyük uyarı sistemlerinden biri olan "Sky Dew" görüntülendi. İsrail ve ABD ortak yapımı dev balon, uzun menzilli seyir füzeleri, silahlı insansız hava araçları gibi tehdit unsurlarını yüksek irtifalara çıkarak sensörleri sayesinde önceden uyarı alıp merkeze bildiriyor. Her yönde geniş bir mesafeyi tarayarak radarları sayesinde muhtemel tehditleri tespit edebilen zeplin, ülkenin kuzey sınırlarının birçok noktasından da gözle görülebiliyor.

İsrail-Hamas savaşında son durum... ABD, İsrail'i beklemesi için ikna etti: Gazze'ye kara harekatı ertelendi

GAZZE'DE CAN KAYBI ARTIYOR

16.30 İsrail'in 19 gündür saldırdığı Gazze Şeridi'nde can kaybı artıyor. Filistin Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, İsrail'in saldırıları sonucu son 24 saatte 755 kişinin daha hayatını kaybettiği, toplam can kaybı sayısının 2 bin 704’ü çocuk olmak üzere 6 bin 546’ya yükseldiği bildirildi. Yaralı sayısının ise 17 bin 439'a ulaştığı aktarıldı. Ayrıca 900'ü çocuk olmak üzere bin 600 kişinin ise hala enkaz altında olduğu belirtildi.

14.15 Gazze'deki Sağlık Bakanlığı: İsrail'in saldırılarında ölen sivillerin sayısı son 24 saatte 755 artarak 6 bin 546'ya yükseldi.

09.37: Beyaz Saray, İsrail saldırılarının başladığı 7 Ekim'den bu yana hiç yakıt girişi olmayan Gazze Şeridi'ne akaryakıt sevkiyatına izin verilmesi gerektiğini bildirdi.

09.30: İsrail Enerji Bakanı Israel Katz, Hamas'ın 7 Ekim'deki saldırılarına karışanlara "idam cezası verilmesi" için özel bir askeri mahkeme kurulması çağrısında bulundu.

İsrail-Hamas savaşında son durum... ABD, İsrail'i beklemesi için ikna etti: Gazze'ye kara harekatı ertelendi

09.20: İngiliz yayın kuruluşu BBC'nin servis ettiği habere göre, Gazze'deki hastaneler acil servis dışındaki servisleri kapattı.

08.40: İsrail savaş uçakları gece saatlerinde Gazze Şeridi'ndeki Hıttin Camisi'ni bombaladı.

07.20: Gazze'deki Han Yunus kentinin güneyindeki Kizan en-Neccar bölgesinde "Büyük Ailesi"ne ait ev hava saldırısında bombalandı. Saldırıda 6 kişi hayatını kaybetti.

06.40: Filistin'de İsrail'e karşı silahlı direniş yürüten "Aslanlar İni" adlı grup, Gazze'yle dayanışma amaçlı, "genel ve kapsamlı grev" çağrısı yaptı.

8 TIR DAHA REFAH'TAN GİRİŞ YAPTI

06.00:  İsrail ordusunun işgal altındaki Batı Şeria'nın Cenin kentine savaş uçakları eşliğinde düzenlediği saldırıda, yaralanan Filistinlilerden birisi daha hayatını kaybetti, ölü sayısı 4'e çıktı.

03.00: Filistin Kızılayı, İsrail ablukası altındaki Gazze Şeridi'nin Mısır sınırındaki Refah Sınır Kapısı üzerinden 8 tır insani yardım aldığını ve 21 Ekim'den bu yana Gazze'ye gelen konvoy sayısının 4'e çıktığını duyurdu.

02.30: Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's (S&P), İsrail'in kredi notunu "AA-" olarak teyit ederken, not görünümünü jeopolitik riskler nedeniyle "durağan"dan "negatif"e çevirdi.

İsrail-Hamas savaşında son durum... ABD, İsrail'i beklemesi için ikna etti: Gazze'ye kara harekatı ertelendi

ARAP ÜLKELERİNDEN ATEŞKES ÇAĞRISI

02.10:  Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nde konuşan Arap ülkelerinden dışişleri bakanları, Gazze'de derhal ateşkesin sağlanması için harekete geçilmesini istedi.

01.50:  Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, "Bugün yaşanan olayların sorumluluğunu İsrail taşıyor ve İsrail işgal yönetiminin saldırgan uygulamalarını derinleştirmeye teşvik eden dünya ülkeleri de bu sorumluluğu paylaşıyor." dedi.

01.30: Pentagon, İsrail Savunma Güçleri’ne danışmanlık yapmak üzere bölgeye ABD’li komutanların gönderildiğini; bu komutanların operasyon yönetmeyeceğini, meskun mahal muharebeleri ile ilgili deneyimlerini paylaşmak üzere orada olduklarını açıkladı.

ATOM BOMBASINA EŞ DEĞER BOMBAMRDIMAN

23.50: Gazze'deki hükümetin medya ofisinden yapılan açıklamada, İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarında 12 bin tondan fazla patlayıcı kullandığı, bunun da yaklaşık bir atom bombasının gücüne eşit olduğu belirtildi.

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...