Tgrt Haber

İsrail kara harekatı yapamıyor: Hamas'ın en büyük kartından korkuyor

Editör: Berkay Alptekin / Kaynak: TGRT Haber
15 Ekim 2023 16:05 - Güncelleme : 15 Ekim 2023 17:15
İsrail kara harekatı yapamıyor: Hamas'ın en büyük kartından korkuyor

Gazze'de can kaybı artmaya devam ediyor. İsrail'in havadan ve karadan vurduğu Gazze Şeridi'ne kara harekâtı yapamamasının arkasında ise Hamas'ın en büyük kartı olarak anılan ihtimalin olduğu belirtiliyor. İsrail halkı ülke genelinde Netanyahu'ya karşı tepkilerini arttırırken askeri uzmanlar Hamas'ın İsrail'e karşı geliştirdiği en büyük kozuna dikkat çekiyor.

Gazze​'yi hedef alan İsrail ordusu Hamas​'ın yeryüzünden silineceğini ve artık hiçbir şeyineskisi gibi olmayacağını sıklıkla dile getiriyor. Ancak New York Times'a konuşan İsrailli yetkililer "olumsuz hava koşulları" nedeniyle kara harekatının ertelendiğini açıkladı. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu​'nun "sonraki aşama geliyor" sözleri ile işaretini verdiği kara harekatının ertelenmesi ise söz konusu operasyonun risklerini bir kez daha gündeme getirdi.

2014'DE YAŞANANLAR HALA AKILLARDA

Hamas'ın geniş tünel ağı ile sıkça başvurduğu pusu taktiklerinin İsrail ordusunda ciddi kayıplara yol açabileceği 2014 yılında net bir şekilde görüldü. O yıl, Hamas tugayları tarafından 3 İsrailli gencin kaçırılıp öldürülmesi sonucu İsrail Savunma Kuvvetleri Hamas tugaylarının liderlerini tutuklamak için kardeş koruyucusu opreasyonunu yürüttü. Hamas'ın, İsrail'e roketler atmasıyla 7 haftalık çatışma başlamış oldu. İsrail saldırıları, Filistin'in roket saldırılarıyla ve kara harekâtıyla1000'lerce insanın ölümüne sebep oldu ve bunların büyük bir kısmı Gazze'de yaşayan Filistinliler oldu.

İsrail kara harekatı yapamıyor: Hamas'ın en büyük kartından korkuyor

Hamas'ın Gazze'nin altındaki tünelleri İsrail güçleri için büyük bir zorluk teşkil ediyor. Uzmanlar, İsrail'in kara saldırısı başlatması halinde ateş gücü üstünlüğünü kaybedeceği ve Hamas'la yakın çatışmaya girmek zorunda kalacağı konusunda uyarıyor. Bir Hamas yetkilisinin New York Times'a yaptığı "İsrail birliklerini Gazze'ye girer girmez gizli tüneller ile arkadan pusuya düşürmeyi planlıyoruz" açıklaması ve CNN'e konuşan İsrailli bir sözcünün, İsrail Savunma Kuvvetleri'nin Gazze'de ancak tüm siviller tahliye edildikten sonra "önemli askeri operasyonlara" başlayacağını söylemesi bunu kanıtlar nitelikte.

Operasyonun uzamasıyla uluslararası kamuoyunun İsrail karşıtı tutum alması, ihtimaller arasında yer alıyor. Haaretz’de yayınlanan "Batının Desteklediği İsrail'in Dar Eylem Penceresi" başlığıyla yer alan haber de bu konuya değiniyor.

"Güneydeki katliam İsrail kamuoyunun yas tutmasına ve Gazze'de yakın zamanda insani bir felakete dönüşebilecek duruma kayıtsız kalmasına neden oldu. Ancak Filistinlilerin durumu kötüleştikçe Batı'dan gelen olağanüstüdestekde azalacak" diyen İsrail'in Tel Aviv gazetesi zamanın kısıtlı olduğunu vurguladı.

İsrail kara harekatı yapamıyor: Hamas'ın en büyük kartından korkuyor

NETANYAHU'YA İSRAİL'DE TEPKİ BÜYÜK

İsrail muhalefeti yaşanan çatışmalar sebebiyle şimdilik "suçlu aramayacağını" açıklasa da İsrail'de halk, öfkesini Hamas'ı duruduramayan Netanyahu'yakusuyor. İsrailliler geçtiğimiz Cumartesi günü yaşanan Hamas ile İsrail'in rehine krizini ele alış biçimini beğenmedikleri Netanyahu'yu protesto etmek için toplandı. Protestocular, Netanyahu'yu 1.300İsraillinin ölümüne yol açan Hamas saldırılarını engelleyememekle suçladı.

Netanyahu, yolsuzluk ve yaptığı yargı reformları yüzünden son zamanlarda sık sık İsral halkı tarafından protestolara maruz kalıyor. Netahyahu'nun Şabat'ta halka hitap etmesi de eleştirilere neden oldu. Başbakan Yitzhak Rabin'in 1994 yılında kaçırılan İsrail Savunma Kuvvetleri askeri Nachshon Wachsman'ın başarısız kurtarma girişimini duyurmasından bu yana hiçbir İsrail başbakanı Yahudilerin dinlenme günü olan Şabat'ta ulusa hitap ettiği için bu hareket oldukça sıra dışıydı.

İsrail kara harekatı yapamıyor: Hamas'ın en büyük kartından korkuyor

Netanyahu'nun bu konuşmasında kayda değer hiçbir bilgi vermemesi ise tepkiyle karşılandı. Times of Israel'in "Netanyahu, ulusa Şabat gününde konuşma yaparak paniğe yol açtığı için eleştirildi" başlıklı haberinde şu ifadelere yer verildi;

"Başbakan Binyamin Netanyahu, Cuma gecesi, akşam geç saatlerde aniden ulusa yönelik televizyonda bir konuşma yapacağını açıklayıp ardından hiçbir acil içeriği olmayan bir konuşma yaptığı ve panik yarattığı için eleştirildi."

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...