Tgrt Haber

İsrail’de Binyamin Netanyahu’nun kabinesi de patlak verdi! Hükümetteki 3 bakan ‘geri adım’ çağrısında bulundu

Editör: Fetih Kökten / Kaynak: Anadolu Ajansı
27 Mart 2023 05:55 - Güncelleme : 27 Mart 2023 09:34

Son dakika haberi: İsrail’de sokaklar ‘yargı reformu’ düzenlemesi ile karıştı. Eylemciler ve polisler karşı karşıya gelirken düzenlemenin durdurulması çağrısında bulunan Savunma Bakanı Yoav Gallant'ın pazar akşamı görevden alınması bardağı taşıran son damla oldu. Eylemlerin şiddetini artırdığı dakikalarda iktidardaki Likud partisinden 3 bakan söz konusu düzenlemenin durdurulması yönünde karar alınması durumunda Başbakan Binyamin Netanyahu’nun kararını destekleme niyetinde olduklarını açıkladı. Ancak Adalet Bakanı Yariv Lenin'in geri adım atmaya niyeti olmadığı ve düzenlemenin askıya alınması halinde hükümet koalisyonundan ayrılma tehdidinde bulunduğu belirtiliyor. Protestoların odağındaki Netanyahu'nun tartışmalı yargı düzenlemesini askıya alacağı bildirildi.

İsrail sokakları yangın yerine döndü. Yüksek Mahkemenin yetkilerini sınırlandıran yargının hakimlerin seçimi üzerindeki etkisini azaltan bir ‘yargı reformu’ düzenlemesi binlerce İsraillinin sokaklara inmesine neden oldu. Yüksek Mahkeme​ başta olmak üzere hükümet ile İsrail yargı mekanizması arasında gerilim yükseldi. Hükümetin yargının yetkilerini kısıtlayan ve iktidarın yargı atamalarında söz sahibi olmasını öngören yargı düzenlemesi, İsrail içinde ve uluslararası alanda yoğun şekilde eleştirildi. Cumhurbaşkanı Isaac Herzog'un, taraflara "iç savaş" uyarısı yaparak sunduğu alternatif tasarı da iktidar tarafından reddedildi.

SAVUNMA BAKANI GÖREVDEN ALINDI, TANSİYON YÜKSELDİ

12 haftadır süren protestolarda düzenlemenin durdurulması çağrısında bulunan Savunma Bakanı Yoav Gallant​'ın pazar akşamı görevden alınması bardağı taşıran son damla oldu. Protestocular ile polisler karşı karşıya geldi. Elinde İsrail bayrağı olan onlarca eylemci gözaltına alınırken sert müdahale sokaklardaki tansiyonun daha da yükselmesine neden oldu.

İsrail’de Binyamin Netanyahu’nun kabinesi de patlak verdi! Hükümetteki 3 bakan ‘geri adım’ çağrısında bulundu

3 BAKANDAN ÇAĞRI GELDİ

Tüm dünyanın yakından takip ettiği İsrail’deki protesto gösterileri sürerken hükümetten 3 bakan kameraların karşısına geçti. İktidardaki Likud partisinden 3 bakan söz konusu düzenlemenin durdurulması yönünde karar alınması durumundaBaşbakan Binyamin Netanyahu’nun kararını destekleme niyetinde olduklarını açıkladı.

Likud’dan Kültür ve Spor Bakanı Miki Zohar, ülkedeki krize ilişkin, "Açıklama yapmamanın bedelini ağır ödedik. Yargı sisteminde yapılacak reform gerekli ve hayatidir. Ancak ev yandığında kimin haklı olduğunu soramazsınız, su dökmeli ve içindekileri kurtarmalısınız." değerlendirmesinde bulundu. Zohar, "Eğer Başbakan, ülkede meydana gelen çatlağı önlemek için (yargı düzenlemesi) yasa tasarısını durdurmaya karar verirse, onun bu tutumunu desteklemeliyiz." ifadelerini kullandı. Diaspora İşleri Bakanı Amichai Chikli de, yargı düzenlemesi konusunda yeniden değerlendirme yapma çağrısında bulundu.

"Her zamankinden daha elzem olan yargı reformuna duyulan derin ihtiyacı tespit etmekte değilse bile, bunu gerçekleştirme biçimi konusunda yanıldık." diyen Chikli, "Yani, (İsrail menşeli navigasyon yazılımı) Waze'de olduğu gibi, son varış noktası değişmese bile, rotanın yeniden hesaplanmasını tavsiye ederim. Evet, (yargıda reform konusunda) tamamen haklı olsak bile." görüşünü savundu.

Ekonomi Bakanı Nir Barkat da yasa tasarısını durdurma ve gelecekteki adımları yeniden değerlendirmeye karar verirse, Başbakan Netanyahu’nun bu kararını destekleyeceğini açıkladı. Barkat, “Reform gerekli ve bunu yapacağız, ancak bir iç savaş pahasına değil." ifadelerini kullandı.

ADALET BAKANI GERİ ADIM ATMIYOR!

Öte yandan, tartışmalı yargı düzenlemesinin en büyük savunucularından Adalet Bakanı Yariv Levin’in ise geri adım atmaya niyetli olmadığı kaydediliyor. Levin’in, yasa tasarısının ertelenmesi veya askıya alınması halinde, hükümet koalisyonundan ayrılma tehdidinde bulunduğu belirtiliyor.

NETANYAHU GERİ ADIM ATIYOR!

İsrail Kamu Yayın Kuruluşu'nun (KAN) başbakanlık kaynaklarına dayandırdığı haberine göre, Netanyahu, sabah saatlerinde yargı düzenlemesini askıya aldığını açıklamayı planlıyor.

İsrail’de Binyamin Netanyahu’nun kabinesi de patlak verdi! Hükümetteki 3 bakan ‘geri adım’ çağrısında bulundu

Kaynak: Anadolu Ajansı

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...