İsrail’de Yüksek Mahkemenin yetkilerini kısıtlayacak tartışmalı yargı reformu parlamentoda yapılan oylamayla kabul edildi.
Israil Meclisi, Basbakan Binyamin Netanyahu hükümetinin Yüksek Mahkemenin yürütme üzerindeki denetimini kaldiracak tartismali yasa tasarisini 2. ve 3. oylamada onayladi. Israil Adalet Bakani Yariv Levin'in, 5 Ocak'ta duyurdugu "yargi reformu" Yüksek Mahkemenin yetkilerini sinirlandirma ve iktidarin yargi atamalarinda söz sahibi olmasi gibi degisiklikler içeriyordu. Basbakan Netanyahu, 27 Mart'ta, ülke çapinda giderek artan kitlesel protestolara ve grevlere neden olan yargi düzenlemesini erteledigini açiklamis ancak 2023-2024 bütçesinin mayis sonunda Meclisten geçmesinin ardindan yargi düzenlemesini tekrar gündeme getireceklerini duyurmustu.
Hükümet, muhalefetle müzakerelerin tikanmasinin ardindan yakin zamanda yargi düzenlemesi için yeniden dügmeye basmisti. Netanyahu hükümeti, yargi düzenlemesi kapsaminda Yüksek Mahkemenin hükümet üzerindeki denetimini kaldiracak yasa tasarisinin 11 Temmuz’da birinci oylamadan geçmesinin ardindan 2. ve 3. oylama için bugün Meclise getirilecegini açiklamisti. Mecliste yasa tasarisi görüsmelerinin tamamlanmasinin ardindan oylamaya geçildi. Muhalefet milletvekilleri, yasa tasarisini boykot etmek için Meclis Genel Kurulu'nu terk etti. Hükümetin yargi düzenlemesinde Yüksek Mahkemenin yürütme üzerindeki denetimini kaldiracak maddeyi Meclis, 2. ve 3. oylamada da 64 lehte oy ile kabul etti.
Meclisteki 56 muhalefet milletvekili ise oylamaya katilmadi. Israil Meclisindeki oylamanin ardindan gün boyunca basta Bati Kudüs'teki Israil Meclisi çevresi olmak üzere ülke genelinde hükümetin yargi düzenlemesine karsi gösterilerin devam etmesi bekleniyor. Israil polisi su ana kadar gösterilerde 19 kisinin gözaltina alindigini açikladi.
Yüksek Mahkemenin hükümetin aldigi kararlari "kamu çikarina hizmet etmedigi, çikar çatismasi dogurdugu" gibi gerekçelerle "mantik disi oldugunu" belirterek bozma yetkisini ortadan kaldirmayi öngören yasa, kamuoyunda "akla yatkinlik" yasa tasarisi biçiminde tartisiliyordu. Yasa tasarisi Mecliste görüsülmeye devam ederken Netanyahu koalisyonu ve muhalefet arasindaki uzlasi müzakerelerinin sürdügü ancak sonuç alinamadigi bildirilmisti. Hükümetin "yargi reformuna" karsi çikan, aralarinda savas pilotlari, denizalti subaylari ve diger elit birliklerin yer aldigi on bin kadar orduda görevli Israilli, gönüllü yedek askerlik görevini birakacaklarini açiklamisti.
Israil basini, Savunma Bakani Gallant'in, orduda yedek askerlerden gelen tepki üzerine Yüksek Mahkemenin hükümet üzerindeki denetimini kaldiracak yasa tasarisinin ertelenmesi için çalistigini öne sürmüstü. ABD Baskani Joe Biden, Israil Basbakani Binyamin Netanyahu'ya yasa tasarisinin Israil Meclisinde oylanmasinin durdurulmasi çagrisinda bulunmustu. Israil'de siyaset, ordu, güvenlik, ekonomi ve yargida üst düzey görev yapmis isimler, hükümetin yargi düzenlemesine karsi olduklarini açiklamisti. Netanyahu hükümetinin yargi düzenlemesine karsi protesto hareketi, yaklasik 7 aydir gösterilerine devam ediyor.