Tgrt Haber

İsrail'in 'Kuzey Gazze' hesabı 60 yıllık plan

Editör: Berrak Arıcan / Kaynak: TGRT HABER
31 Ekim 2023 17:20 - Güncelleme : 31 Ekim 2023 17:30
İsrail'in 'Kuzey Gazze' hesabı 60 yıllık plan

İsrail'in kara harekatı ile girdiği 'Kuzey Gazze'yi ele geçirme adımının, 1970'den itibaren Yahudi yerleşimcilere alan açmak için uyguladığı planın parçası olduğu ortaya çıktı. İsrail, 'yol projesi' ile başlayan işgal yöntemini uygularken mevcut seçenekleri daraltma stratejisini benimsedi. Resmi belgelere yansıyan stratejiye Gazze de dahil edildi. Gazze İçişleri Bakanlığı Sözcüsü İyad el-Bazum'da bu planın altını çizdi: Gazze Şeridi'nin kuzeyini güneyden ayırmaya çalışıyorlar...

İsrail'in 1967'de Batı Şeria​'yı işgalinden beri Uluslararası Hukuka, Antlaşmalara ve Birleşmiş Milletler kararına aykırı olmasına rağmenFilistin​ topraklarında yerleşim birimleri inşa etme planının en başından beri planlı olduğu ortaya çıktı. O dönem Batı Şeria yolları, tali yollarla bağlantılı olarak kuzeyden güneye seyretmekteydi. İsrail hükümeti ise 1970 yılında doğudan batıya, Ağvardır bölgesi ve Ürdün Vadisi ile bağlantılı yollar yapmaya başladı ve binlerce dönüm özel araziye el koydu. Batı Şeria yollarının ise İsrail rejimiyle birleşmesiyle beraber ilk proje olan 'Yol Projesi' uygulanmaya başladı. İsrail bu projeyle şunları amaçladı:

  • Yerleşim yerlerini birbirine ve İsrail’e bağlamak.
  • Filistin köylerini ve şehirlerini kuşatmak.
  • Yerleşim yerlerini, Tel Aviv ve Kudüs’e bağlayan yol ağını inşa etmek.

İsrail, yol projesini devreye sokmasının ardından işgal altındaki topraklarda egemenliğini sağlamak için mevcut seçenekleri daraltma stratejisini benimsedi ve yerleşimcilik projeleri gün yüzüne çıktı.

İsrail'in 'Kuzey Gazze' hesabı 60 yıllık plan

İsrail'in Batı Şeria ve Gazze Şeridi’nde uygulanan en önemli yerleşimcilik projeleri:

  • Allon Projesi
  • Fuchman Projesi
  • Gush Emunim Hareketi Projesi
  • Galili Projesi
  • Likud Yerleşimcilik Projesi
  • Drobles Projesi

Drobles Projesi’nde geçen en önemli yerleşim blokları bahsi ise Nablus’un Batı’sındaki ateşkes hattına bitişik 4 tarımsal yerleşim biriminden oluşan Maaraf Bloku ve 16 yerleşim birimini barındıran Reyhan Bloku olarak belirlendi.

Yerleşim birimleri, toprakları ele geçirme, yollar ve sanayi bölgesinin kurulmasıyla beraber İsrail en başından beri planladığı projeleri sırayla devreye soktu.

İSTİHBARATTAN 'SINIR DIŞI ETME' TALİMATI

Yerleşim birimleri, toprakları ele geçirme, yollar ve sanayi bölgesinin kurulmasıyla beraber İsrail en başından beri planladığı projeleri sırayla devreye soktu. Kuzey Gazze'yi izole etme peşindeki İsrail'in planı İstihbarat Bakanlığının 'sınır dışı etme' talimatında da 4 aşama halinde ortaya çıktı. ''Israel Securities Authority'' sitesinde de yer alan ve yakın zamanda erişime kapatılan belgede şu 4 aşamadan bahsediliyor:

İsrail'in 'Kuzey Gazze' hesabı 60 yıllık plan

1. Filistinli sivillere kuzeyi Gazze'yi boşaltmaları ve kara operasyonlarına izin vermeleri yönünde çağrı

2. Gazze'nin kuzeyinden güneyine doğru sıralı kara operasyonları 

3. Refah genelinde rotaların açık bırakılması 

4. Kuzey Sina'da "çadır kentler" kurulması ve Filistinlilerin yeniden yerleştirilmesi için şehirlerin inşa edilmesi 

''KUZEYİNİ GÜNEYDEN AYIRMAYA ÇALIŞIYORLAR''

İsrail ve Filistin arasında 25 gündür süren çatışmalarda son olarak ise İsrail güçleri, tanklarla Gazze'ye sızdı. Gazze Şeridi topraklarında şiddetli çatışmalar sürerken Gazze İçişleri Bakanlığı Sözcüsü İyad el-Bazum, İsrail güçlerinin şu anda Salah al-Din Caddesi'nin ana caddesinde olduğunu belirtti. Bazum, konuya ilişkin değerlendirmesinde, "İşgal güçleri Gazze Şeridi'nin kuzeyini güneyden ayırmaya çalışıyor" dedi.

İSRAİL-FİLİSTİN ÇATIŞMALARI

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim sabahı İsrail'e kapsamlı saldırı başlattı. İsrail ordusu da Gazze Şeridi'ne yoğun hava saldırılarına başladı. İsrailli yetkililer, Gazze'den düzenlenen saldırılarda askerlerin yanı sıra 1400'den fazla İsraillinin öldüğünü, 5 bin 132 kişinin yaralandığını duyurdu.

Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail saldırılarında 3 bin 457'si çocuk, 2 bin 136'sı kadın olmak üzere 8 bin 525 Filistinlinin öldürüldüğünü, 21 bin 48 kişinin yaralandığını bildirdi. İşgal altındaki Batı Şeria'da İsrail güçlerinin ve Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında ise 122 Filistinli öldü, yaklaşık 2 bin Filistinli yaralandı. İsrail bombardımanında Gazze'de 35, Lübnan'da 1 gazeteci hayatını kaybetti. İsrail'in abluka altındaki Gazze Şeridi'nde yoğun saldırıları nedeniyle bölgedeki sabit hat, cep telefonu ve internet iletişim hizmetleri durma noktasına geldi.

İsrail ordusu, 26 Ekim'de karadan sınırlı saldırılarını genişletmeye başlayıp hava bombardımanın dozunu daha da artırdı. Gazze'de binlerce yaralı ile sivilin bulunduğu sağlık tesisleri de İsrail ordusu tarafından hedef gösterildi.

FİLİSTİN İÇİN DÖNÜM NOKTALARI

1948 - İsrail'in kuruluşu

1967 Savaşı

1973- Yom Kippur Savaşı

1974 - Arafat'ın BM'ye ilk gidişi

1977 - İsrail'de sağın yükselişi

1979 - İsrail ve Mısır barışı

1982 - İsrail Lübnan'ı işgal ediyor

1987-93 İntifada

1993 - Oslo Barış Süreci

1994 - Filistin Yönetimi'nin kurulması

1995 - İkinci Oslo ve Rabin suikastı

1996-1999 Kilitlenme

2000 - İkinci intifada

2002 -2003 Batı Şeria yeniden işgal altında

2004 - Yaser Arafat öldü

2005 - 2006 İsrail Gazze'den çekiliyor, Hamas seçimleri kazanıyor

2008 - 2009 Dökme Kurşun Operasyonu

Mayıs 2010 - Mavi Marmara

2014 - İsrail'in Gazze'ye saldırıları

14 Mayıs 2018 - ABD İsrail Büyükelçiliği'nin Kudüs'e taşıdı

Kaynak: TGRT HABER
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...