İsrailli gençler hapse girme pahasına askerlik yapmayı reddediyor. Yahudi gençler, Filistin topraklarının işgal edilmesine karşı ses yükseltiyor.
Israil ve Filistin arasinda 7 Ekim günü baslayan savas 26. gününde de siddetlenerek devam ediyor. Binlerce sivilin hayatini kaybettigi Gazze adeta enkaza dönüstü.
Gece gündüz devamn eden hava saldirilari nedeniyle sehir dümdüz oldu. 29 bin konutun yerle bir oldugu Gazze'de insanlik drami yasaniyor. Filistin'de durum böyleyken Yahudi gençlerin yasanan drama yükselttikleri ses gündeme oturdu.
Israilli gençler Gazze'de yasanan olaylar nedeniyle askerlik yapmayi reddediyor. Israil'de zorunlu askerlik süresi 18 yasina gelen erkekler için 32 ay, kadinlar için ise 24 ay olarak uygulaniyor. Bunu reddeden herkes 200 güne kadar varan hapis cezasi ve toplumsal baski ile karsi karsiya kalabiliyor.
Buna ragmen Israil ordusunun Filistinlilere zulmettigi gerekçesiyle askerligi reddeden Yahudi gençler bulunuyor.
Bunlardan biri de 18 yasindaki Tal Mitnick. Tel Aviv'in güneyindeki Bat Yam bölgesinde konusan Mitnic, Israil ordusunun Filistinlilere zulmettigi görüsünde.
Liseyi yeni bitirdigini ve askere gitmeyi reddedecegini ifade eden Israilli genç, bunun sebebini söyle açikladi:
"Israil ordusunun bu bölgedeki Yahudi seçkinciliginin operasyonel bir kolu oldugunu düsünüyorum. (Bu ordu) Filistin halkinin ezilmesine dayaniyor ve ben bu zulmün bir parçasi olmayi reddediyorum. Bunun yerine insan haklari aktivistligine devam ediyorum."
Israil'de kendisi gibi düsünenlerin azinlikta oldugunu dile getiren Mitnick, bununla birlikte bu durumun yavas yavas degismeye basladigini söyledi.
Hamas'in 7 Ekim'de Israil'e düzenledigi saldiriyi "korkunç" olarak tanimlayan Yahudi genç, insanlarin bu saldiriya duyduklari öfkeyi bir intikam duygusuna dönüstürdügünü dile getirdi. Mitnick, kendisinin ise bunu intikam yerine "herkes için daha fazla güvenlik isteyen bir duyguya" dönüstürmeyi tercih ettigini belirtti.
Israil'in Gazze'ye baslattigi saldirinin ilk gününü "savunma savasi" olarak tanimlayan Mitnick, "Devaminda ise Gazze'deki sivillere karsi bir saldiri savasina döndü. Gazze'deki sivilleri öldürmenin birilerine emniyet saglayacagi düsüncesine katilmayi reddediyorum. Bu kimseye güvenlik getirmez. Gazze halkina da, Israil halkina da güvenlik getirmez. Güvenlik ve barisin tek yolunun bir arada var olmaktan geçtigine inaniyorum." ifadelerini kullandi.
Mitnick, Israil ordusunda askerlik yapmayi reddetmesini çevresinin nasil karsiladigi yönündeki bir soru üzerine sunlari söyledi:
"Tel Aviv gibi liberal bir yerde yasadigim için insanlar benim durumumu anliyor ve saygi duyuyor. En iyi arkadaslarimdan biri su an Gazze'de muharip olarak savasiyor. Ikimiz de birbirimizin herkesin güvenligini istedigini biliyoruz ancak bu güvenligin nasil saglanacagi konusunda farkli düsünüyoruz."
Isgal altindaki Dogu Kudüs'e yakin bir mahallede yasayan 19 yasindaki Ariel Davidov da, küçük yaslardan beri insan haklari savunuculugu yapan gruplarla iletisim halinde oldugunu söyledi.
Dogu Kudüs'ün Seyh Cerrah, Silvan ve Iseviyye gibi mahallelerinde Israil güçlerinin Filistinlilere karsi asiri siddet uyguladigina taniklik ettigini aktaran Davidov, sehrin Yahudilestirilmesi girisimlerine karsi düzenlenen protestolarda yer aldigini kaydetti.
Israil ordusunda askerlik yapmayi reddetmesinin sebebini "ahlaksizlik ve adaletsizligin bir parçasi olmak istememesi" olarak açiklayan Israilli genç, su degerlendirmede bulundu:
"Siyonizmin baslangicindan bu yana devam eden bir soykirim var. (Israil'in kuruldugu tarih olan) 1948 veya (Dogu Kudüs, Bati Seria ve Gazze'nin isgal edildigi yil olan) 1967'de baslamadi bu. Daha öncesinde yerlesimci sömürgeciligi vardi. Bu topraklari (Filistin) ve insanlarini (Filistinliler) kendi çikarlari için kullanmak istiyorlardi. Ancak bu durum böyle devam edemez."
Davidov, askerligi reddettigi için 16 Ekim'de mahkemeye çikmasi gerektigini ancak ordunun kendisini arayarak "psikolojik sebeplerden dolayi muaf sayildigini" ilettigini kaydederek, "Birçok yakin dostum askerligi reddetti. Insan haklari aktivizmine basladigimdan beri dahil oldugum grup herkese Israil ordusunda askerligi reddetme çagrisinda bulunuyor. Benim mücadelemin ana kismini bu olusturuyor. Birçok arkadasim (Israil ordusunda askerlik yapmayi) reddettigi için hapse girdi. Bu günlerde genelde 150 gün hapis cezasi veriliyor, daha önceleri bu 200 gündü. Altmis gün yatan da var, elli gün de. Sanirim hakimin elinde olan bir sey bu." dedi.
Hamas'in 7 Ekim'de düzenledigi saldiridan beri hem Israilliler hem de Filistinliler için "isgal ve soykirimin yeni bir merhalesine girdigi" görüsünü dile getiren Davidov, "Hamas saldirisi beni çok incitti ancak bu saldirinin (hiçbir sebebi olamayan) bir bosluktan çiktigini da düsünmüyorum. Isgal ve Gazze ablukasini bunun ana sebebi olarak görüyorum." diye konustu.
Birçok Israilli insan haklari aktivistinin askerden, polisten ve "fasist" olarak tanimladigi insanlardan korktugu için Filistinliler lehine mücadele vermekten çekindigini ifade eden Davidov, isgal altindaki Bati Seria'da Filistinlileri topraklarindan sürmek için onlara saldiran Yahudi yerlesimcilerin videosunu çeken birçok arkadasinin silahli yerlesimciler tarafindan darbedildigini söyledi.
Keidar, "Isgali uygulayan, irkçi bir rejimi uygulayan bir orduda görev almak istemiyorum. Isgalin bu sömürü projesinde ve Filistin halkinin ezilmesine rol almak istemiyorum." ifadelerini kullandi.
Filistin-Israil anlasmazliginin tek çözümün askeri degil siyasi olduguna inandigini vurgulayan Keidar, "Israilliler gibi Filistinliler de özgürlügü hak ediyor. Esit bir gelecegin mümkün olduguna inaniyorum, buna Filistinlilerin (Israil'in sürgün ettigi topraklarina) geri dönüs hakkini da dahil ediyorum." dedi.
Kendisi gibi düsünen kisilerin Israil toplumunda çok olmadigini aktaran Yahudi genç, toplumundan genelde olumsuz geri dönüsler aldiklarini ancak bu durumun içinde bulunulan savas zamaninda olmasa bile gelecekte degisecegine inandigini kaydetti.
Keidar, askerlik yapmayi reddeden Israillilerin, "geçerli tibbi bir nedeni" olmamasi halinde genelde hapse atildigini belirterek, "Iki hafta hapis yatan arkadasim da var, parça parça toplam 180 gün yatan da var. Birkaç hafta yattiktan sonra birakiyorlar ve sonra 'simdi askerlik yapmak ister misin' diye soruyorlar ve hayir deyince yeniden birkaç hafta içeri atiyorlar." diye konustu.
Israil ordusunda askerlik yapmayi reddeden bir baska Yahudi genç Ella Keidar, tüm insanlarin özgür yasamaya ve iyi olmaya hakki olduguna inandigini dile getirdi.