Karabağ'da hezimete uğrayan Ermenistan için Rusya'dan sert açıklamalar: Paşinyan Batı'ya boyun eğdi
Rusya, Karabağ'da tekrar yenilgiye uğrayan Ermenistan için suçu Başbakan Nikol Paşiyan'da buldu. Rusya Dışişleri Bakanlığı, ateşkesin haftalar önce kabul edilmesi durumunda kayıpların daha az olacağını vurguladı.
Azerbaycan'ın Karabağ'da başlattığı antiterör operasyonunun başarıyla sonlanmasının ardından Ermenistan'daki iç karışıklık sürerken Rusya da suçlu olarak Başbakan Nikol Paşinyan'ı hedefine aldı. Rusya Dışişleri Bakanlığı, Paşinyan'ın bağımsızlık günü gerekçesiyle verdiği mesajda, Rusya'ya yönelik açıklamaların kabul edilemez saldırılar içerdiği ve ilişkilere zarar verdiği kaydedildi. Açıklamada, "Paşinyan, Moskova'yı suçlayarak iç ve dış politikadaki başarısızlığının sorumluluğundan kurtulmaya çalışıyor." ifadesi kullanıldı.
Ermenistan ve Rusya arasında esen soğuk rüzgarların sebebi olarak da Paşinyan'ı işaret eden Rusya, Batı tarafından kışkırtıldığını, Paşinyan'ın yıkıcı süreci kendi elleriyle hazırladığını belirtti.
''PUTİN'İ DİNLESEYDİ BÖYLE OLMAZDI''
Rusya'nın Ermenistan'a güvenlik, ekonomi ve kültür alanlarında geniş çaplı yardım sağladığı ve sağlamaya devam ettiği hatırlatılan açıklamada, 2020 sonbaharında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in bizzat çabalarının, Ermenistan'ın Azerbaycan karşısında tamamen yenilgisinin önlenmesini de mümkün kıldığı belirtildi.
Açıklamada, "Eğer Paşinyan ateşkesi haftalar önce kabul etmiş olsaydı, kayıp daha hafif olacaktı." değerlendirmesinde bulunuldu.
''BATI'NIN TEŞVİKLERİNE BOYUN EĞDİ''
Ermenistan'ın Rus şirketlere zorluklar çıkarmasına rağmen Rusya'nın yapıcı ilişkiler için çabalamasına dikkat çekilen açıklamanın devamında ise şu ifadeler yer aldı:
"Bölgesel meselelerde Paşinyan, Rusya, Azerbaycan ve Ermenistan liderleri arasında Kasım 2020'de imzalanan, Dağlık Karabağ'ın statüsü meselesinin gelecek nesillere bırakılması yönündeki centilmenlik anlaşmasına uymak yerine, Batı'nın teşviklerine boyun eğdi. Prag ve Brüksel'de, Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ üzerindeki egemenliğini tanıyan 1991 Alma-Ata Deklarasyonu'na dayanarak hareket etme kararı aldı."
Bu durumun Kasım 2020 tarihli üçlü bildirinin imzalandığı koşulların yanı sıra Rus Barış Gücü'nün konumunu da temelden değiştirdiği vurgulanan açıklamada, "Büyük ölçüde Rusya ve Azerbaycan ile birlikte ritmik çalışma yerine Batı'ya kaçmayı tercih eden Ermeni yönetiminin tutarsız tutumunun bir sonucu olarak, 2020-2022'deki en üst düzeydeki üçlü anlaşmaların uygulanması durmuştur." ifadesine yer verildi.