Tgrt Haber

Mali'den Fransa kararı! Artık vize yok

10 Ağustos 2023 13:17 - Güncelleme : 10 Ağustos 2023 13:36
Mali'den Fransa kararı! Artık vize yok

Mali, Fransa tarafından "kırmızı bölge" ilan edilmesine misilleme ile karşılık verdi. Ülke, Fransız vatandaşlarına ikinci emre kadar vize vermeyecek!

Fransa​ tarafından "kırmızı bölge" ilan edilen Batı Afrika ülkelerinden Mali​'den misilleme geldi. Hükümet mütekabiliyet esasınca Fransız vatandaşlarına ikinci emre kadar vize vermeyi durdurdu.

Anadolu Ajansı'nın serves ettiği habere göre, kararı Mali Dışişleri Bakanlığı yazılı bir açıklama ile duyurdu, Açıklamada Fransa Dışişleri Bakanlığının Mali'yi "ciddi bölgesel gerilim" gerekçesiyle "kırmızı bölge" olarak sınıflandırdığı ve bu durumun şaşkınlıkla öğrenildiği belirtildi. Açıklamada, mütekabiliyet esası uyarınca Mali'nin Fransız vatandaşlarına ikinci emre kadar vize vermeyeceği ifade edildi.

Fransa Dışişleri Bakanlığı, Mali'nin yanı sıra askeri darbe​ ile yönetimine el koyulan Nijer​ ve darbeye destek veren Burkina Faso​'ya 7 Ağustos'ta seyahat uyarısı yayımlamıştı. 

26 TEMMUZ DARBESİ SONRASI KAOS

Nijer'de Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum, 26 Temmuz'da Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı unsurlarınca alıkonulmuş ve o akşam asker yönetime el koymuştu.

-Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Komutanı General Abdurrahmane (Ömer) Tchiani, 28 Temmuz'da Vatanı Koruma Ulusal Konseyi (CNSP) isimli cuntanın liderliğini üstlenmiş ve geçiş hükümetinin başına geçmişti.

-Nijer'deki askeri darbenin ardından Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS), 30 Temmuz'da askeri cuntaya Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum'un serbest bırakılması ve yeniden görevine dönmesi için 7 günlük süre vermişti.

-ECOWAS, bu sürede taleplerinin karşılanmaması durumunda askeri müdahale dahil her seçeneği değerlendireceklerini duyursa da süre bitiminde askeri operasyon başlatmamıştı.

-Askeri müdahale ihtimali, Batı Afrika'daki diğer cunta hükümetlerinin tepkisini çekmişti.

-Yönetimde askerlerin olduğu Burkina Faso ve Mali, yayımladıkları ortak bildiride Nijer'e askeri müdahalenin kendilerine savaş açmak anlamına geleceği konusunda ECOWAS'ı uyarmıştı.

Kaynak: AA

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...