NATO'dan Türkiye-İsveç açıklaması: İlişkilerde ilerleme kaydedildi
Rusya-Ukrayna savaşının birinci yılında bir hayli önem kazanan İsveç'in NATO'ya katılımı "Kur'an-ı Kerim yakma skandalı" sonrası zarar görmüştü. ocak ayında gerçekleşen provakasyondan sonra NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Türkiye’yle yapılan müzakerelerde ilerleme kaydedildiğini ve İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğinin normal şartlarda görüşüldüğünün sinyalini verdi.
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, İsveç'in NATO üyeliği için Türkiye ile yapılan müzakerelerde ilerleme kaydedildiğini ifade etti.
Stoltenberg hedefinin, İsveç'in Finlandiya'yla birlikte Temmuz'daki NATO zirvesinden önce ittifaka katılması olduğunu belirtti.
"OLUMLU HAVA VAR"
Reuters'a açıklamalarda bulunan Stoltenberg, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la konuştuğunu ve Mart ortası Brüksel'deki NATO merkezinde üç ülkenin temsilcilerinin görüşeceğini açıkladı.
Müzakereler, İsveç'teki Kuran yakma eylemleri sonrası Türkiye tarafından dondurulmuştu. Reuters, Stoltenberg'in önceki açıklamalarına kıyasla bu sefer daha umutlu bir havada olduğunu da ekledi.
KUR'AN-I KERİM YAKMA PROVOKASYONU
Aşırı sağcı politikacı Rasmus Paludan Türkiye'nin Stockholm Büyükelçiliği önünde İsveç makamlarının izniyle Kur'an-ı Kerim'e saygısızlık eylemi düzenledi.
İslam dünyası eyleme sert tepki gösterirken Türkiye, İsveç'in NATO üyeliğini, bu durumda onaylamaya sıcak bakmadığını belirtmişti.
Alçak saldırıya Cumhurbaşkanı Recep tayyip Erdoğan ise, "Türkiye Cumhuriyeti'nin veyahut Müslümanların dini inancına saygı göstermiyorsanız, bizden de NATO konusunda herhangi bir destek göremeyeceksiniz" diyerek İsveç'e kapıları kapatmıştı.