Tgrt Haber

Son dakika! Nijer'de savaş çanları çalıyor: Kuvvetlere konuşlanma talimatı verildi

Editör: Baran Aksoy / Kaynak: TGRT Haber
10 Ağustos 2023 20:22 - Güncelleme : 10 Ağustos 2023 21:49
Son dakika! Nijer'de savaş çanları çalıyor: Kuvvetlere konuşlanma talimatı verildi

Son dakika haberi: Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS), Nijer'de anayasal düzeni yeniden sağlamak için ihtiyat kuvvetlerini hazır hale getirme ve konuşlandırma talimatı verdi.

Nijer’de Devlet Başkanı Muhammed Bazoum, 26 Temmuz'da Muhafız Alayı tarafından Başkanlık Sarayı'nda alıkonulmuş, sonrasında da ulusal kanalda darbe bildirisi okumuştu. Bu gelişmelerden sonra bölgede gerilim her geçen gün katlanarak devam ederken Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS), Nijerya'nın başkenti Abuja'da kriitk bir toplantı gerçekleştirdi.

KUVVETLERE TALİMAT VERİLDİ

ECOWAS​ Zirvesi sona ermesiyle alınan karar dünyaya duyuruldu.  ECOWAS, Nijer​'de "anayasal düzenin tesisi için" üye ülkelerin savunma bakanlarına, ihtiyat kuvvetlerini hazır hale getirme ve konuşlandırma talimatı verdi. İhtiyat kuvvetlerinin tam olarak nerede konuşlandırılacağı dair bilgi verilmedi.

ECOWAS NEDİR?

2003'te Fildişi Sahili ve Liberya, 2012'de Gine Bissau ve 2013'te Mali'ye barış gücü olarak giren ve istikrarı sağlamaya çalışan ECOWAS'ın ihtiyat kuvvetleri, kriz zamanlarında üye ülkelerin gönderdiği askerlerden oluşuyor. ECOWAS kuvvetlerinin herhangi bir ülkeye müdahalede bulunabilmesi için ortak karar alması ya da Afrika Birliğince görevlendirilmesi gerekiyor.

5 BİNDEN FAZLA ASKER HAZIR DURUMDA

Hazır kuvveti bulunmayan ECOWAS, yaklaşık 2 bin 750 kişilik "görev kuvveti" ve 3 bin 750 kişilik "ana kuvveti" üye ülkelerden toplayabiliyor. Sivil, polis ve askerlerden oluşan İhtiyat Kuvvetlerinin Mali, Nijerya ve Gana'da eğitim merkezleri bulunuyor.

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...