Tgrt Haber

Nijer'de cuntaya karşı direniş konseyi! İsyancı lider gözünü kararttı hareketi başlattı

09 Ağustos 2023 08:47 - Güncelleme : 09 Ağustos 2023 09:23
Nijer'de cuntaya karşı direniş konseyi! İsyancı lider gözünü kararttı hareketi başlattı

Nijer'deki askeri darbenin ardından ortalık gün geçtikçe daha da karışıyor. Ülkedeki eski Touareg isyancı gruplarının lideri ve eski bakan Rhissa Ag Boula cuntaya karşı siyasi bir hareket başlattı. İsyana son verme çağrısı yapan Boula, askeri cuntanın lideri Abdurrahmane Tchiani'nin tutuklanmasını istedi.

Hem eski Turizm Bakanı olan hem de bir dönem isyancı Touareg gruplarının liderliğini yapan Rhissa Ag Boula, cunta hükümetini reddederek, 'Cumhuriyet için Direniş Konseyi CRR)' adlı bir siyasi hareket başlattı. Halka saygılı askerlere isyana son verme çağrısı yapan Boula, cunta lideri Abdurrahmane Tchiani'nin de tutuklanmasını istedi.

Kamuoyuna yazılı açıklama yapan Boula, Nijer​'in askeri darbe ile beraber bir trajedinin kurbanı olduğunu, ülkede toplumsal sorunlar ve terörle mücadelenin iyi gittiği bir dönemde cunta lideri Abdurrahmane Tchiani'nin kişisel çıkarları uğruna kendisine duyulan güvene ihanet ettiğini söyledi. Cuntanın, arabuluculuk girişimlerini kategorik olarak reddettiğine, 'kitleleri manipüle ettiğine ve Wagner olarak bilinen savaş suçlularını' ülkeye çağırdığına işaret edildi.

Boula, cunta lideri Abdurrahmane Tchiani'nin de tutuklanmasını istedi.

Rhissa Ag Boula



''HAİN GİRİŞİMİ ENGELLEMEK İÇİN HER TÜRLÜ ARACI KULLANACAĞIZ''

Cumhuriyet için Direniş Konseyi'nin (CRR) anayasal düzeni savunan ve Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum'un görevine dönmesi için mücadele edecek siyasi bir hareket olduğu belirtildi. Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"CRR, halka saygılı askerlere, bu isyana son verme ve General Tchiani'yi derhal tutuklamaları çağrısında bulunuyor. CRR, halkın iradesini yok sayan sorumsuz askerlerin başlattığı bu hain girişimi engellemek için gereken her türlü aracı kullanacaktır.''

Nijer'de cuntaya karşı direniş konseyi! İsyancı lider gözünü kararttı hareketi başlattı

ECOWAS​ ASKERİ OPERASYON BAŞLATMADI

Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğunun (ECOWAS) olası askeri müdahale planının da desteklendiği vurgulandı. Nijer'de 26 Temmuz'daki askeri darbenin ardından ECOWAS, 30 Temmuz'da askeri cuntaya Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum'un serbest bırakılması ve yeniden görevine dönmesi için 7 günlük süre vermişti. ECOWAS'ın askeri cuntaya verdiği bir haftalık süre 6 Ağustos gece yarısı itibarıyla dolmuştu. Bu sürede taleplerinin karşılanmaması durumunda askeri müdahale dahil her seçeneği değerlendireceklerini bildiren ECOWAS, beklenenin aksine sürenin dolmasıyla askeri operasyon başlatmadı.

HAVA SAHASI KAPATILDI

Sürenin dolmasına birkaç saat kala askeri cunta Vatanı Koruma Ulusal Konseyi (CNSP) tarafından yayımlanan bildiride, muhtemel bir saldırıya karşı Nijer hava sahasının ikinci emre kadar kapatıldığı duyuruldu. ECOWAS ülkeleri, Nijer'de yeni bir yol haritası belirlemek üzere 10 Ağustos'ta Nijerya'nın başkenti Abuja'da tekrar bir araya gelecek.

NİJER'DE DARBE

Nijer’in devrik lideri Devlet Başkanı Muhammed Bazoum, 26 Temmuz'da Muhafız Alayı tarafından Başkanlık Sarayı'nda alıkonulmuş, sonrasında Ordu Sözcüsü Amadou Abdramane ulusal kanalda darbe bildirisi okumuştu. Abdramane, anayasanın feshedildiğini, tüm kurumların askıya alındığını ve ülkenin sınırlarının kapatıldığını açıklamıştı.

Nijer'de cuntaya karşı direniş konseyi! İsyancı lider gözünü kararttı hareketi başlattı

Askeri darbenin ardından geçiş hükümeti kurulmuş, darbeye liderlik eden 62 yaşındaki Devlet Başkanlığı Muhafız Alayı Komutanı General Omar Tchiani olarak da bilinen Abdourahmane Tchiani, "Vatanı Koruma Ulusal Konseyi"nin başkanı olmuştu.

Nijer'de 1960'ta Fransa'dan bağımsızlığını kazanmasından bu yana 4 darbe yaşandı.

500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...